Tele2 Arena, 2023-10-22 15:00

Djurgården - Hammarby
0 - 0

Mållöst i årets sista Stockholmsderby
Oskar Fallenius fick plåstra om näsan fyra gånger under matchen.

Mållöst i årets sista Stockholmsderby

Det var en ganska tråkig tillställning för att vara ett derby. Djurgården kontrollerade matchen väl och Hammarby lyckades inte få ett enda skott på mål. Det var en match som DIF skulle ha vunnit, men man var inte tillräckligt spetsiga i avsluten. Här är Forum 1891:s rapport från matchen mot Hammarby IF.

Haris Radetinac har länge fått starta derbyn med motiveringen att hans attityd och rutin är enormt viktig för laget, detta trots ett otroligt dåligt derbyfacit. I dagens match trodde de flesta att han skulle få sitta på bänken. Men så var han där ändå, i startelvan. Det visade sig dock att Felix Vá var sjuk, vilket lär ha varit anledningen till att Haris trots allt fick starta även detta derby. Han stod för 20 bra minuter i början av matchen men försvann sedan ur matchbilden.

I övrigt var det en väntad elva där många gladdes åt att unge Lucas Bergvall fick starta på mittfältet bredvid Rasmus Schüller och Magnus Eriksson. Till höger i anfallet startade Oskar Fallenius och till vänster om sig, i mitten, hade han Musa Gurbanli. Backlinjen såg ut som vanligt.

Tydlig hands på Besara
Det protesterades knappt på plan, men DIF skulle ha haft en straff med sig redan på Hammarbys andra hörna i matchen. Bollen var på väg mot Marcus Danielssons huvud men ändrade riktning då Nahir Besara kom upp med armen i en onaturlig position. En straff som med stor sannolikhet hade avgjort den här matchen. Konstigt att ingen utav domarna såg detta.

Kontrollerad tillställning
Det var en väldigt kontrollerad tillställning från båda lagen där det var tydligt att ingen ville gå bort sig. Ju mer tiden gick desto mer lyckades "blåränderna" ta sig igenom de "grönvitas" försvar, främst genom Lucas Bergvall. Bakåt kontrollerade man Hammarbys anfallare utan några som helst problem och de lyckades inte få ett enda skott på mål under hela matchen.

Bergvall bäst på plan
Lucas Bergvall spelade i Hampus Finndells roll som tvåvägsmittfältare och gjorde det otroligt bra. Han var nere och bröt på egen planhalva, transporterade boll, kombinerade i trianglar och avslutade anfallen. Det enda som saknades var att han satte dit bollen på ett av sina lägen, vilket han borde ha gjort efter ett fint inspel från Samuel Dahl. Tyvärr gick Lucas avslut alldeles för nära Oliver Dovin. Visst kan man se att han har kvar några tonårs misstag i sig, men han gjorde det mesta på ett elegant vis och skapade lägen som ingen annan på planen såg. Det hade varit intressant att se honom i Magnus Erikssons roll bredvid Rasmus Schüller och Hampus Finndell. Där hade han getts större möjlighet att diktera spelet och dessutom komma närmare Samuel Dahl och Felix Vá (inte idag).

Johansson bör uppgraderas
Djurgårdens spel byggs mycket via inspel från ytterbackarna. Då kan de inte ha en ytterback som slår bort majoriteten av dessa inspel såsom Piotr Johansson gjorde idag och oftast gör. Det tar emot att säga, för han är väldigt bra i det defensiva spelet, men det hämmar DIF:s offensiv för mycket. Låt Theo Bergvall spela de resterande matcherna av säsongen och ta in en ny högerback i vinter. Piotr får antingen skolas om till mittback eller söka sig vidare.

* * *

Hur går dina tankar efter matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton.


 

Kim Köhler@kungkimbo2023-10-22 18:34:00
Author

Fler artiklar om Djurgården