Djurgården - IFK Göteborg
3 - 0

Matchrapport: Djurgårdens IF – IFK Göteborg
Victor Edvardsen firar det första målet av tre under dagens match.

Djurgården tog möjligheten att avancera till serieledning hemma mot IFK Göteborg. Forum 1891 står för en skriven summering av matchen som betydde att Blåränderna går in i landslagsuppehållet på bästa möjliga sätt.

Den allsvenska fotbollssäsongen börjar skymta sitt avslut och Djurgården befinner sig i den absoluta toppen. En sommar av intensivt matchande har både varit de senaste veckorna och väntar om några veckor. Inför dagens match mot IFK Göteborg hade Kim och ”Tolle” däremot ingen match i en nära framtid att ta i hänsyn, något som det var länge sedan var sanning. Det gav tränarparet möjligheten att välja ett lag utan att behöva rotera. Fullt fokus på ”Änglarna” från Göteborg och tre poäng på söndagen innebar möjlig serieledning med en poängs marginal ner till BK Häcken.

Förväntat manskap
Djurgårdens startelva var inte tänkt att den skulle bli speciellt förvånande. Det blev den inte heller, då man ställde upp med stora delar av det manskap som spelat flest matcher under sommaren. Widell Zetterström återfick sin plats i målet och Marcus Danielson tillsammans med Jesper Löfgren flankerades av Neurath Bengtsson och Johansson.

I mittfält och anfall var det Schüller, Eriksson, Finndell, Radetinac, Edvardsen och Asoro som ställde upp. En sexa som burit Djurgården genom Europaspelet och uppskattades göra det även idag enligt det blårandiga tränarparet. Den enda positionen som eventuellt var under lupp var Finndells, då Emmanuel Banda stod för en stormatch senast mot Molde med ett mål och en assist. Gustav Wikheim, som varit borta från spel sedan bortamatchen mot Shamrock Rovers på Irland, var med i truppen, men ströks inför matchen.

IFK Göteborg lät den högerfotade Ghasem starta på vänsterbacken istället för en frånvarande Oscar Wendt, i övrigt ställde göteborgarna upp med ett fullt förväntat manskap.

Intensiv start på matchen
IFK Göteborg inledde bollinnehavet, men det var Djurgården som stod för en fin omedelbar inledning av matchen. Tufft spel av kapten Eriksson och dubbla inlägg från vänsterback Bengtsson blev till en hörna, som det däremot inte blev något av. I matchens sjätte minut fick Göteborg en fin chans när Markovic plockade ner en längre boll framför Danielson och fick av ett skott som troligen hade blivit en kalldusch för Djurgården om inte Widell Zetterström stod för en fin parad och tippade bollen tätt utanför.

Hampus Finndell kom till ett kvalificerat läge i den nionde minuten när Victor Edvardsen hittade honom löpandes in i straffområdet. Vinkeln innebar att Finndell fick av ett vänsterskott som inte gav målvakten speciellt mycket trubbel.

Frispark och hörna från Göteborg ledde till oroligheter framför Djurgårdskassen. En boll rakt på målvakt Zetterström blev resultatet av situationen som osade viss dålig smak i munnen för Blåränderna.

I matchens 23:e minut kombinerade Djurgården fint på vänsterkanten. Radetinac till Finndell som hittade Bengtsson på kanten för ett inlägg. Inlägget motades bort och ledde till ett skott utanför straffområdet av Schüller. Skottet dock långt utanför. Kort därefter bröt sig Norlin i bortalaget igenom försvaret vid en långboll. Avslutet kom från ett farligt läge, men blev relativt löst och hamnade utanför.

Dubbel utdelning efter 30 minuters spel
Efter en jämn första halvtimme slog Göteborgssonen Victor Edvardsen till från en relativt dålig vinkel. Eriksson tråcklade fram bollen till Edvardsen till vänster i straffområdet och Edvardsen fick av ett vänsterskott, som efter styrning letade sig in bakom Warner Hahn till 1-0 Djurgården. Målskytten hade stått för en del fina aktioner i halvleken och belönades på bästa sätt med ett mål mot klubben där han spenderat stor del av sin ungdom.

Victor Edvardsen fortsatte sin fina halvlek efter det inledande målet. I den 35:e minuten plockade han skickligt ner en långboll från Eriksson in i straffområdet. Edvardsen lyfte över bollen till Asoro, som befann sig mer centralt i straffområdet. Asoro tacklades ned och domare Östling dömde straff. Straffen i fråga hanterade Edvardsen på bästa sätt, när han tryckte in bollen i det vänstra krysset för sitt åttonde mål denna allsvenska säsong.

Spelet lugnade ner sig något efter Edvardsens dubbla kassar. Edvardsen skulle däremot fortsätta utmärka sig när han återigen hittade Joel Asoro centralt i straffområdet. Den sistnämnde fick inte till avslutet och Edvardsens fina förarbete fick gå oavlönat, för denna gång. DIF nöjde sig med 2-0 i halvtid, ett bra resultat mot ett välspelande IFK.

Fortsatt duellerande efter paus
Magnus Eriksson inledde den andra halvleken med att få ett gult kort efter en duell mot Salomonsson. I övrigt var det ett Djurgården som gick in i den andra halvleken och tog hand om bollen väl första fem. Därefter började lagen duellera likt hur de gjorde majoriteten av dagens första halvlek.

Efter ett långt inspel av den högerfotade vänsterbacken Ghasem klackade Marcus Berg bollen mot mål. En klack som landade utanför, men mycket väl kunde ha lett till mer.

Piotr Johansson fick av ett långskott från sin högerbacksplats tack vare att Joel Asoro dribblade sig igenom på offensiv planhalva. Skottet fick sig en rejäl styrning, men letade sig precis utanför stolpen. Joel Asoro var inblandad även i nästa chans för Djurgården. En spelvändning av kapten Eriksson hittade Asoro som vek in och testade skott, dock rakt på målvakten. Detta i en period av matchen där hemmalaget nöjde sig med ett kraftigt sänk bolltempo.

Spiken i kistan
Den första straffen var något omdiskuterad, eftersom Radetinac stod för en putt på Calle Johansson, som flög in i Asoro. Efter 67 minuters spel pekade domare Östling ännu en gång på straffpunkten, detta eftersom Johan Bångsbo ansågs ha fått bollen på armen. Reprisbilderna blev något tvetydliga, men visade ingen tydlig indikation på att det faktiskt var hands. Straffens vara eller icke vara spelade betydligt mindre roll minuten senare när Victor Edvardsen, efter att ha kallats på av publiken, återigen steppade upp och rakade in bollen i nät. Ett första hattrick i blårandigt för Edvardsen, en hyfsad utdelning för forwarden som var mållös i fem raka allsvenska kamper innan dagens drabbning på Tele2 Arena.

Djurgården, som redan innan 3-0 hade börjat dra ner lite på tempot, gick in i en period där man ville bevaka sin ledning. I den 76:e minuten byttes Eriksson och Asoro ut till fördel för två av målskyttarna mot Molde, nämligen Banda och Doumbouya. Marcus Berg byttes ut i samma sekvens och därefter var det tydligt att lagen gick in i någon form av hibernation.

Besard Sabovic ersatte Hampus Finndell efter 84 minuters spel.

Lugn matchavslutning
Betydligt mindre bollinnehav från Djurgården under matchens avslutande minuter, men aldrig någon tydlig forcering från dagens bortalag. I den 89:e minuten tilldelades IFK Göteborg en frispark vid den vänstra kortlinjen. Salomonsson tog hand om frisparken och sköt bollen över.

Efter frisparken gjorde Djurgården sitt sista byte för dagen, när matchens hjälte, Edvardsen, fick se avslutningen från sidlinjen. Albion Ademi fick chansen att visa upp sina förmågor de sista fyra minuterna av matchen. Han stod för en fin duellvinst och ett skott från distans, men förståeligt nog hann han inte visa upp speciellt mycket.

Matchen blåstes av efter 93 minuter och Djurgården tog sig upp i serieledning, mycket tack vare Victor Edvardsens insatser.

* * *

Hur går dina tankar efter matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!