Djurgården - IFK Värnamo
5 - 0

Matchrapport: Djurgårdens IF - IFK Värnamo
Glada miner bland Djurgårdsspelarna efter ett av lagets mål.

Järnkaminernas dag, stundande ECL-kval och förträfflig stämning på Tele2 Arena när Djurgården tog emot IFK Värnamo. DIF hade roterat friskt, med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs mått mätt. Forum 1891 samlar här tankarna efter matchen.

Det var knappast en förtroendeingivande inledning sett med blårandiga ögon. Vänsterbacken för dagen, Elias Andersson, gick bort sig i en duell som ledde till en intressant situation för Värnamo. Jacob Widell Zetterström slog en rensning på Marcus Antonsson och Emanuel Banda lade lite väl mycket vikt på sina hälar någon gång för mycket. Redan efter en dryg minut hade gästerna fått sin första hörna och under inledningen av matchen visade Värnamo upp flera fina kontringsmöjligheter.

Efter kvarten spelad skulle kvalitetsskillnaden lagen emellan ändå visa sig. Passande för Järnkaminernas dag var det Haris Radetinac som stod för ledningsmålet efter ett fint anfall och ett ännu finare inlägg från Elias Andersson. Radetinac hade sökt sig in centralt i Värnamos straffområde och kunde som sista man enkelt styra in bollen förbi Filipp Vojtekhnovich i bortalagets mål. Stockholmarna såg ut att vara på väg att inkassera sin fjärde raka vinst efter uppehållet och poängen fortsatte alltså att komma från många olika spelare och positioner.

Fortsatt poängproduktion från Banda
Efter ytterligare en spelad kvart, dvs. i den 30:e minuten, vann Magnus Eriksson en lös boll högt i planen. Stöten ledde bollen till Banda som slog tillbaka den till kaptenen, som i sin tur kroppsfintade sig fram till ett skottläge till höger i Värnamos straffområde. Fjolårets poängkung Eriksson, som också hyllades för över 100 allsvenska matcher i Djurgården, gjorde inga misstag och rullade in bollen vid Vojtekhnovich första stolpe. Banda såg, liksom han gjort under de senaste matcherna, hungrig ut och hamnade redan innan Erikssons mål i flera lägen som skulle kunnat förlänga zambierns poängsvit till fyra matcher. Fortsatt är det svårt att undgå hur den centrala mittfältaren ser lite ofärdig ut i vissa moment, även om han onekligen är en mycket spännande spelare. Bosse Andersson bör rimligen arbeta mot att förlänga Bandas kontrakt inom kort och utifrån ett allsvenskt perspektiv kan man förvänta sig stora saker av den senare.

Visserligen höll Djurgården i ledningen utan några större bekymmer i den första halvleken. Däremot såg man betydligt större svårigheter i lagets passningsspel än vad som är brukligt. Huruvida det berodde på oskärpa hos järnkaminerna, eller någon form av genidrag från Jonas Thern är svårt att sia om. De fina återerövringarna av tappade bollar gjorde bristerna i passningsspelet lättare att smälta, men Kim Bergstrand kan knappast ha suttit tyst i ett hörn av omklädesrummet under halvtidsvilan.

Individuella prestationer
Den andra halvleken såg till stora delar ut väldigt mycket som den första. Djurgården höll i bollen samtidigt som Värnamo stod lågt och försökte kontra sig till målchanser. Precis som tidigare under matchen var gästerna inte långt ifrån att få ett mål med sig, men även nu klarade DIF av att hålla nollan intakt trots att väldigt få spelare imponerade. Någon som, med det sagt, verkligen gjorde en stark match var dock Emanuel Banda. I den 52:a minuten drev Victor Edvardsen fram bollen längs vänsterkanten och efter en halvt lyckad dribbling låg bollen fri utanför Värnamos straffområde. För den som har följt Banda de senaste åren är det knappast svårt att föreställa sig hur han snabbt tog sig dit och klippte till bollen. Skottet gick lågt till vänster i gästernas mål och in via stolpen till 3-0.

I den 59:e minuten fortsatte Djurgårdens rotation då Joel Asoro ersatte Gustav Wikheim, och Pierre Neurath Bengtsson ersatte nyss nämnda Banda. Neurath Bengtsson gick in som vänsterback och Elias Andersson flyttade in på mitten. Spelet gick nu åt det mer fysiska hållet, främst från Värnamos sida bl.a. då Radetinac sparkades ner runt mittcirkeln. Trots smålänningarnas frustration påverkades inte Djurgårdarna nämnvärt, särskilt inte på läktarna vars sånger ekade ut ur i tv:n mer eller mindre oavbrutet under matchens gång. DIF föll lite lägre och bollen hamnade helt naturligt hos Värnamo under större delar av matchen. Hemmaförsvaret såg inte kollektivt ut som det gjort de senaste matcherna för Djurgården, men brytningarna kom när det var nödvändigt och smålänningarna såg ganska uddlösa ut.

Fortsatt full fart framåt
I den 67:e minuten kom Djurgårdens kapten till skottläge utanför boxen efter en ‘’snett-inåt-bakåt’’ -passning signerad Joel Asoro. Med fel fot och en målvakt som i ärlighetens namn såg rätt passiv ut kunde Magnus Eriksson rulla i sitt andra mål för dagen, och för säsongen. Värnamo orkade inte riktigt kontra med samma frekvens som tidigare och lagets uppställda spel räckte helt enkelt inte till för att orsaka DIF någon rejäl oro. Istället var det Djurgårdens inbytte Asoro som stod för kontringarna och med sin enorma snabbhet ställdes många svåra frågor till gästerna. När DIF i den 74:e minuten bytte av tvåmålsskytten Eriksson samt försvarsgeneralen Hjalmar Ekdal var den enda kvarstående frågan hur många mål Djurgården egentligen skulle hinna göra. In kom Amadou Doumbouya och Jesper Löfgren, samtidigt som matchbilden förblev som den varit under i stort sett hela matchen. Även Leo Cornic byttes in mot Piotr Johansson i den 84:e minuten.

Bytena innebar inte någon synlig kvalitetsförändring för Djurgården, som fortsatte etablera nästan handbollslikt spel runt Värnamos straffområde. Edvardsen borde rimligen ha gjort mål redan innan, men det dröjde till den 91:a minuten innan han kunde sätta 5-0. Läget kom lite från ingenstans då Vojtekhnovich i gästernas mål stod för ytterligare ett svagt ingripande. Målvakten rusade utanför eget straffområde mot Edvardsen som kunde parera den tidigares tackling. Anfallaren gjorde därefter inga misstag utan kunde placera in den utan att någon av de hemrusande Värnamoförsvararna lyckades komma emellan.

Goda förutsättningar inför Rijeka
Samtliga spelare i Djurgården får anses ha hållit åtminstone godkänd nivå, särskilt med tanke på att passningarna och stabiliteten i försvaret blev klart bättre i den andra halvleken. Laget roterades som sagt friskt inför det stundande ECL-kvalet mot HNK Rijeka på torsdag och det kan inte rimligen vara negativt att få igång poängproduktionen för bl.a. Magnus Eriksson och Haris Radetinac. Kommande veckor innehåller ett minst sagt hektiskt spelschema. Alldeles oavsett om man tar sig förbi Rijeka i den första kvalrundan har Djurgården nu även möjlighet att ställa frågor till övriga lag med allsvenska toppambitioner. Efter uppehållet har laget presterat klart bäst och DIF att fullständigt demolera Värnamo utan att riktigt komma upp i nivå ger blåränderna optimala förutsättningar inför resan till Kroatien.