2022-10-13 18:45

Djurgården - AA Gent
4 - 2

Kalle Holmberg målskytt när Djurgården körde över KAA Gent
Kalle Holmberg var tillbaka från start och det med besked. Anfallaren gjorde Djurgårdens 1-0 mål i krossen mot KAA Gent.

Under torsdagen var det på nytt dags för en magisk Europakväll under strålkastarljusen. Djurgården stod för en historisk insats när de besegrade belgiska Gent. Forum 1891 var på plats och har sammanfattat matchen.

Djurgården kom till spel efter ett bottennapp och uddamålsförlust på hemmaplan mot serieledande Häcken - ikväll var det återigen dags för en ordentlig utmaning för Djurgården. Motståndarna för dagen var Gent, som stockholmslaget besegrade på bortaplan föregående vecka.

Stockholmslagets europaresa har fram till och med torsdagens möte varit en enorm succé. Med sju inspelade poäng låg Blåränderna i toppen av Grupp F och med ena foten i klubbens första europeiska slutspel.

Utropstecken och frågetecken i truppen
Inför matchen var Djurgårdens mittfältsduo Hampus Findell och Rasmus Schüller lagets största frågetecken. Detta efter att båda spelare utgått skadade under söndagens seriefinal mot BK Häcken. Ett dygn innan avspark stod det klart att båda spelarna stod utanför matchtruppen och rotation på mittfältet var ounvikligt. I radarduons frånvaro, klev Besard Sabovic och Emmanuel Banda in från start.

I övriga lagdelar bjöd Djurgårdens tränarpar på en del överraskningar. Alexandr Vasyutin var tillbaka mellan stolparna, Elias Andersson ersatte Pierre Bengtsson på vänsterkanten och Joel Asoro fick chansen från start efter en tid på sidan. Men det störtsta utropstecknet var Kalle Holmberg, som efter en lång tid utan speltid startade för stockholmslaget.

Lovande inledning av Djurgården
Allt gick vägen för Djurgården under matchens inledande minuter, ljudtopparna var något alldeles extra och hemmalaget flöt fram på vågen. Redan i den andra matchminuten var Gustav Wikheim nära att spräcka kvällens målnolla, Joel Asoro spelade enkelt framt till norrmannen på högerkanten, men det låga skottet räddades ut till matchens första hörna.

Bortalaget hade det inledningsvis mycket svårt att etablera ett längre bollinnehav, utan tappade allt som oftast bollen när man gav sig in på offensiv planhalva - mycket tack vare ett starkt och högt pressande Djurgården, som inte vek en tum i duellspelet.

Men belgarna bjöds omgående in i matchen. Hemmalaget började att slå enkla felpass på egen planhalva och i den tolfte matchminuten var mittbacken Michael Ngadeu-Ngadjui nära att nicka in ledningsmålet för gästerna.

Effektivitet var namnet
Trots matchbilden var det Djurgården som tog ledningen i matchen. Hjalmar Ekdal drev upp bollen genom bortalagets mittfält, spelade ut bollen till Gustav Wikheim som snabbt och precist spelade fram bollen till en fritt stående Kalle Holmberg, som på ett högklassigt sätt prickskjöt in hemmalagets första mål för kvällen.

Det givna momentumet från ledningsmålet föll därmot inte till hemmalagets favör, utan Gent fortsatte att driva matchen och skapa farligheter. I den 28:e matchminuten var bortalagets nummer sju nära att överlista Vasyutin i djurgårdskassen och två minuter senare träffade vänsteryttern Andrew Hjulsager målramen efter fint kombinationsspel på hemmalagets högerkant.

När bortalaget inte tog vara på sina målchanser var det ännu en gång Djurgården som trotsade matcbilden. Efter 42 spelade minuter bjöd Joel Asoro på överstegsfinter, Magnus Eriksson på en enkel “cut-back”och Wikheim kunde skjuta in ett av de enklare målen i sin karriär. Hemmalaget utökade sedan ledningen ytterligare efter att Emmanuel Banda nickat in 3-0 bakom bortalagets målvakt Davy Roef.

Resultatet på måltavlan speglade inte matchbilden på något sätt, men belgerna blev hårt straffade av sitt svaga försvarsspel och Djurgårdens effektivitet.

Blixtartad inledning av andra halvlek
Andra halvlek hann knappt börja innan Gents vänsterback Jordan Torunarigha fullkomligt misslyckats med sin bollmottagning strax utanför straffområdet, Joel Asoro var i sin tur snabb med att sno åt sig den fria bollen och frispela Gustav Wikheim, norrmannen gjorde inget misstag framför mål och stod därefter som tvåmålsskytt i matchen.

De efterföljande femton minuterna skulle bli en period av böljande bollinnehav och fungerade som en transportsträcka, till vad som skulle bli en forcering av bortalaget. Reduceringen kom i den 61:a matchminuten genom den 33-årige anfallaren Laurent Depoitre. Belgarna tog vara på biljetten in i matchen reducerade ännu en gång i minut 73, framspelad av den föredetta Milan-spelaren Jens Petter Hauge, i en sekvens där Djurgårdens backlinje blev allt för bolltittande.

Belgisk anstorming i slutminuterna
Hemmalaget var vid det här laget uträknade från matchbilden och det var Gent som drev på för en ytterligare reducering. De vitklädda belgarna skapade halvchans efter halvchans och det osade katt flera gånger i Djurgårdens straffområde.

Men trots bortalagets slutforcering var det Djurgården som red ur stormen med en komfortabel tvåmåls-marginal. Slutresultat: 4-2.

* * *

Hur ser du på matchen? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton!