Djurgården - Kalmar FF
3 - 2

Matchrapport: Djurgårdens IF - Kalmar FF
Emmanuel Bandas fullträff blev avgörande i Djurgårdens vinst mot Kalmar FF.

Djurgården tog tre viktiga poäng i toppstriden hemma mot Kalmar FF. Hemmalaget ledde i paus med tre mål, men matchens slutresultat blev 3-2. Här är vår sammanfattning av matchen.

För andra matchen i rad var det nästan 20 000 åskådare på plats för att se Djurgården kampas i en Allsvensk guldstrid. Senast blev det en besvikelse då Blåränderna förlorade med hela 0-3 mot IF Elfsborg. Därför var pressen extra stor på hemmalaget att vinna, för att fortsatt ha en bra chans att vinna Lennart Johanssons pokal.

På grund av avstängningar och skador bestod startelvan av flertalet nödlösningar. Bland annat fick mittbacken Jesper Löfgren spela högerback, och yttermittfältaren Haris Radetinac flyttades ner på vänsterbackspositionen.

Händelserik första halvlek
En halvlek som skulle komma att bli väldigt händelserik inleddes relativt chansfattigt. Förutom varsitt långskott som inget av de gick på mål, och ett Kalmar friläge, som dömdes bort för offside, var det mest spel på mittplan.

Men efter att Banda tunnlade en Kalmarspelare på ett mycket läckert sätt skulle matchen komma att ta fart. För tunneln följdes i sin tur upp av ett snyggt passningsspel av hemmalaget och tillslut fick Edward Chilufya bollen i offensivt straffområde. Alla trodde att han skulle skjuta med sin högerfot, men han valde istället att skottfinta och sedan skjuta med vänsterfoten. Ett beslut som visade sig vara väldigt bra då bollen letade sig in i målvaktens bortre hörn och 1-0 var ett faktum.

Efter det höjdes både tempot på matchen och ljudvolymen inne på arenan.

Kalmar fick nästa chans då deras forward Oliver Berg snyggt fintade sig in i Djurgårdens straffområde. Men skottet uteblev.

Istället var det Djurgården som skulle få till ett bra skott. Blåränderna fick en frispark snett utanför straffområdet. Och som många gånger förr den här säsongen lyckas kapten Erikssons frispark hitta Hjalmar Ekdals panna. En snygg nick av höstens målfarligaste Djurgårdare och mittbacken kunde fira sitt fjärde mål för säsongen, 2-0.

Cirka tio minuter senare fick Kalmar matchens då kanske bästa läge. En nick från knappt två meter från mål. Ett bra avslut som ska vara omöjligt att rädda. Men Widell Zetterström ville annat och lyckades med en otrolig fotparad och kanske årets allra snyggaste räddning. Eller i alla fall svåraste.

Bara minuter senare skulle årets kanske snyggaste mål att komma. Emanuel Banda bröstade ner en boll några meter utanför straffområdet och klippte sedan till direkt. En drömträff som letade sig in i bortre krysset och Djurgården kunde gå in i halvtid med en 3-0-ledning.

Höll på att tappa allt
I andra halvlek hade alla hoppats på att hemmalaget bekvämt skulle spela av matchen och kanske till och med utöka målskillnaden. Men istället var det Kalmar FF som gjorde mål direkt och reducerade till 3-1. Det kom på en kontring som avslutades av den före detta djurgårdaren Jonathan Ring.

Hemmalaget vek inte ner sig för det och fortsatte gå för ännu ett mål. Djurgården skapade flera bra lägen, men det bästa kom efter att Kalle Holmberg vunnit bollen högt i banan. Han passade sedan Chilufya som fick fritt skottläge, men som sköt över.

Men när det återstod en halvtimme att spela lyckades bortlaget kontra in ännu ett mål och reducera till 3-2.

Sista halvtimmen var det Kalmar som styrde matchen och Djurgården fick förlita sig på sitt försvarsspel. Och trots att det många gånger kändes farligt när de hade bollen, så lyckades de inte skapa någon riktigt farlig målchans.

Matchen slutade 3-2 och Djurgården tar tillbaka serieledningen.