En magnifik Nicklas Bärkroth gjorde kanske sin bästa match hittills i blårandigt.

En kämpig match mot ett bollförande lag som knappt låter en låna bollen? Ja, det blev det för regerande mästarna på Tele2 Arena i omgång fyra.

Djurgården-Malmö FF. Det var en match som stack ut tidigt när det nya spelprogrammet för allsvenskan 2021 presenterades. Ett DIF med elva nyförvärv skulle ställas mot de regerande mästarna redan i omgång fyra – och det kändes som en potentiell ångestmatch. För med ett spelprogram där både fjolårstvåan Elfsborg och tuffa IFK Norrköping fanns med i de första omgångarna kändes det som att det kunde vara ett blårandigt gäng med kniven mot strupen som skulle vara piskat att ta poäng mot seriens mest meriterade lag långt innan det nya lagbygget ens satt sig.

Favoritskapet en snackis
Men så blev det ju inte. Istället var det ett serieledande Djurgården som i egenskap av ensam fullpoängare tog emot Malmö på Tele2 – den arena och det underlag som de drömt mardrömmar om de senaste åren. Plötsligt började det snackas bland krönikörer och proffstyckare: kanske var det inte alls Malmö som skulle hållas som favorit i detta toppmöte, utan Djurgården?

Så långt kanske inte alla var beredda att gå, men nog kändes det som att det fanns en hygglig chans för ett avslappnat och högpresterande hemmalag att göra en god insats mot det himmelsblå Skånegänget. Tränarna valde också att inte krångla till det, utan mönstrade exakt samma elva som i segermatchen i Varberg – och vi börjar känna igen centralfigurerna i 2021 års upplaga nu.

Det numera så trygga mittlåset Ekdal-Une Larsson och Vasyutin centralt, Witry-Käck på varsin kant, Schüller som balansspelare och Eriksson-Finndell som ständigt rörliga alternativ lite högre upp på mittfältet. Och så trojkan på topp med Holmberg centralt och Bärkroth-Chilufya på varsin kant förstås.

Men vilken matchbild skulle man få se? Ett Malmö som styrde och ställde och ett DIF som fiskade på kontring och fick ta de chanser som bjöds? Matchens första fem minuter pekade lite i den riktningen: Malmö fixade snabbt fram två hörnor medan DIF stod för en misslyckad kontring där Holmbergs passning mot Chilufya hamnade fel.

Stolpskott chockade gästerna
Men sedan kom en kontring som fick Tomasson och de andra i Malmölägret att sätta kaffet i halsen. Eriksson hittade Chilufya med en fin långpass efter en farlighet i eget straffområde. Chilufya gjorde bort Rakip och accelererade vidare in i boxen. Marko Johansson kom ut men hamnade på mellis och ”Chili” kunde placera bollen förbi målvakten och i… stolproten!

Sedan rullade det på. Hemmalaget fick mer och mer luft under vingarna och kombinerade sig förbi ett krampaktigt spelade bortalag.

I den åttonde matchminuten tog Witry en löpning med boll på högerkanten och slog ett inlägg in i boxen. Holmberg kom inte riktigt rätt till bollen men plockade ner, vände och sköt. Bollen rensades dock på mållinjen av mittbacken Brorsson.

Efter den inledande chocken hade ett piggt och frejdigt DIF fått upp ångan och det osade nu katt titt som tätt. Malmö hade grova problem med omställningarna, inte minst på Chilufyas högerkant. Gästerna fick inte något ordnat eget spel utan såg tafatt och slarvigt ut.

I den 20:e minuten kom en sällsynt halvchans för gästerna, när man sökte nya strikern Colak med ett långt inlägg. Vasyutin kom dock ut och boxade kraftfullt innan kroaten kunde nå bollen.

I den 28:e minuten hittade Une Larsson Schüller centralt med en rak passning. Finländaren skarvade direkt vidare till en djupledslöpande Holmberg, men Holmberg sköt i högerstolpen på exakt samma ställe som Chilufya 20 minuter tidigare.

Tog ledningen efter kombinationsspel
Ett alltmer panikslaget bortalag kunde till slut inte längre stå emot. Ett fyndigt positionsbyte på vänsterkanten gjorde att Eriksson kunde friställa Bärkroth i djupet till vänster efter ett kombinationsspel. Trots snäv vinkel gjorde ”Bärka” inget misstag utan placerade behärskat in 1-0!

Efter målet avtog de klara chanserna något, men hemmalaget fortsatte med sin dominans och Chilufya kunde göra lite som han ville med de stabbiga bortaförsvararna.

Djurgården hade ett kompakt grepp om matchen och släppte inte upp gästerna i planen utan kontrollerade ledningen in i halvtid. Mästarna såg ut som ett slaget lag och saknade helt nycklar för att få till ett ordnat spel när DIF bjöd på säsongens bästa halvlek så här långt. Malmö fick helt enkelt vara glada över att ha haft målramen med sig så att siffrorna inte var större.

Oron var nu en scenförändring efter paus, men så blev det inte. DIF fortsatte i andra halvlek på den inslagna vägen och vaskade tidigt fram ett par hörnor.

Malmö fick ett par halvchanser, som när Colak i den 49:e minuten drog ett skott på halvvolley över mål, eller när Knutsen i den 53:e minuten sköt ett pressat skott strax utanför i andravågen efter en hörna.

I den 54:e minuten fixade Eriksson fram en vänsterhörna åt Witry. DIF-spelarna skrek på hands i boxen, men domaren lät spelet gå. Reprisen visade att bollen tog på armen på Rakip, efter en nick från Eriksson. Armen stod rätt ut från kroppen och här borde det nog ha varit straff.

Norsk karatespark gav 2-0
Efter en period med lite mindre skärpa kombinerade Eriksson och Bärkroth i den 67:e minuten på nytt på vänsterkanten. Bärkroth skickade till slut in en boll mot straffpunkten där flera hemmaspelare löpte in. Witry var den som kom först till bollen och han skickade den sedan akrobatiskt förbi Marko Johansson och in i mål med en hög karatespark. Malmö ville inte helt obefogat ha målet bortdömt för hög spark, men fick inget gehör av domaren.

Bara tre minuter senare avväpnade Malmös guldkalv Ahmedhodzic Bärkroth på vänsterkanten, bara för att olyckligt halka omkull sekunden senare. Bärkroth var inte sen att sno åt sig bollen på nytt och tempoväxla mot mål. Alla – inklusive Marko Johansson – trodde att det skulle komma ett inspel mot straffpunkten, men istället lyckades ”Bärka” trä in bollen mellan benen på Malmökeepern ur en mycket snål vinkel. Helt klart lite av en målvaktstavla, men 3-0 var inte ett oförtjänt resultat sett till matchbilden!

I den 73:e minuten ropade Malmö på straff, men Witry låg på rätt sida gränsen och friades av domaren.

I den 77:e minuten lyckades Malmö reducera lite onödigt på nick genom Nalic. Det var enda gången som DIF-försvaret såg nykomponerat ut och målet kändes något billigt.

Målet var dock av mer akademisk betydelse, för gästerna skulle inte komma närmare – eller ens skapa någon slutforcering att tala om. Istället kunde firma Bergstrand-Lagerlöf lufta namn som Löfgren, Edwards och Asoro och enkelt spela av matchen mot ett håglöst bortalag.

Full pott efter fyra omgångar
När domaren blåste av matchen kunde de blårandiga spelarna fira full pott med 12 poäng efter fyra omgångar och ensamt majestät i tabelltoppen.

Laget hade stått för en helgjuten insats över 90 minuter och fått mästarna att mest vilja åka hem. Presspelet satt oftast perfekt och på mittfältet hade Eriksson och Schüller gjort livet rejält surt för gästernas mer kreativa namn. Chilufya och Bärkroth hade dessutom plågat skåningarna, som stundtals fick försvara sig med hela laget i ett försök att få grepp om de riviga yttrarna.

Hur bra är DIF 2021? Lite för tidigt att säga förstås, men bevisligen tillräckligt bra för att gå in som favorit till de flesta möten – även med de förväntade topplagen.