Djurgården - Malmö FF
0 - 1

Matchrapport: Djurgårdens IF - Malmö FF
Victor Edvardsen hittade inte nätet i dagens match till supportrarnas stora besvikelse.

Djurgårdens IF tog emot Malmö FF på ett kokande Tele2 arena. Gästerna drog det längsta strået efter en 1-0 vinst och mål av Isaac Kiese Thelin. Här är Forum1891:s sammanfattning av matchen.

Under söndagseftermiddagen tog Djurgårdens IF emot Malmö FF i semifinalen i Svenska cupen. Det var en match fylld med känslor och som verkligen levde upp till de förväntningar en semifinal i Svenska cupen bör ha. Matchen som slutade i en 0-1 förlust för Djurgården innebar att Djurgården är ute ur den här säsongens cup-spel.

Motståndarkollen
Gästerna Malmö FF som förra året tog hem Lennart Johanssons pokal kom från en vinst i sin kvartsfinal mot AIK. En match som man vann efter förlängning. I dagens match kom gästerna att formera en stark startelva innehållande bland annat nyförvärvet Isaac Kiese Thelin samt lagkaptenen Anders Christiansen som mot AIK saknades på grund av en ljumskskada. Inför matchen sade Djurgårdens huvudtränare Kim Bergstrand såhär till klubbens hemsida gällande uppgiften:
– Det är lite samma lika i år som tidigare. De (Malmö) är jäkligt bra individuellt och de spelar en snabb fotboll, så det går undan när man spelar mot Malmö. Nycklarna när man möter dem är att inte låta matchen bli på deras premisser, det vill säga bara fys och löp. Vi måste kunna kontrollera tempot i vårt försvarsspel där vi måste få ner det, vinna boll högt och framför allt gömma bollen och låta dem jobba defensivt.

Djurgården formerade en elva likt segermatchen mot Kalmar men med skillnaden att Joel Asoro tog plats centralt samtidigt som Victor Edvardsen flyttade ut på en kant.

Högt tempo redan från start

Matchen startade i ett ruskigt tempo och redan efter två minuter hade Djurgården lyckats skrapa fram en hörna efter ett blockerat inlägg från Haris Radetinac. Hörnan förblev dock resultatlös. Matchens första stora möjlighet kom efter att Joel Asoro vunnit bollen högt upp i banan och serverat Magnus Eriksson meter att trampa för att senare lossa ett skott strax utanför straffområdet. Skottet blockerades av MFF-försvarare men gav en tydlig signal om att matchen var igång på allvar. Strax därefter fick Johan Dahlin i Malmö-målet ingripa efter att Victor Edvardsen brassat på från frispark några meter utanför straffområdet.  På läktaren fortsatte sången att eka över arenan vilket också gav energi på planen och bidrog till en hetsig tillställning som kryddades på extra när lagkapten Magnus Eriksson i den 15:e minuten tvingades kliva av efter en tackling från MFF:s Martin Olsson. In i hans ställe kom Emmanuel Banda. Djurgården fortsatte att skapa lägen utan att få till slutprdoukten nämnvärt bättre.

Malmös första riktiga målchans kom när Sebastian Nanasi för gästerna avlossade ett skott som blockerades av den tidigare Malmö FF-spelaren Piotr Johansson. Även Piotr Johansson fick smaka på matchens hårda spel när han i den 28:e minuten kapades av Anders Christiansen som fick syna det gula kortet. Han kunde däremot efter några minuters behandling komma in på plan igen. Djurgården som för en kort stund tappat den höga intensiteten drabbades av en kalldusch när Isaac Kiese Thelin i den 33:e minuten kunde skjuta in ledningsmålet efter en djupledsboll från Sören Rieks. Kort därefter skapade Malmö ytterligare ett par farliga chanser men som försvaret med Hjalmar Ekdal i spetsen lyckades avvärja. Matchen tvingades till ett längre avbrott på femton minuter efter att ett knallskott kastats in från läktaren. Matchen kunde efter avbrottet återupptas med en klocka som stod på 34 spelade minuter. Efterföljande minuter fram till halvtidsvilan kan beskrivas som högst hektiska med chanser åt båda håll där bland annat Jacob Widell Zetterström fick stå för en snygg dubbelräddning. Malmös stora chans till 2-0 skulle däremot komma strax därefter när Veljko Birmancevic rundat målvakt och skjutit ett skott som gick strax utanför stolpen. Matchen fortsatte bjuda på möjligheter och Isak Hien kunde med lite flyt fått in ett kvitteringsmål efter inspel från Haris Radetinac, men bollen ville inte in i mål. Innan domare Mohammed Al-Hakim kunde blåsa för halvtid hann Hjalmar Ekdal nicka bollen på mål men återigen stod Johan Dahlin i vägen.

Djurgården fortsätter trycka på för kvittering

Inför den andra halvleken valde Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att formera samma Djurgårdselva som den som avslutade den första. Kim Bergstrand sade så här till C More:s studio:
-- Jag tycker det är mycket som är bra, både som lag och individuellt. Men vi har ju inte signerat tavlan, vi måste ju göra mål och skapa ännu mer målchanser på det spelövertag jag tycker vi ändå har.

Och Djurgården fortsatte att trycka på med målet att förvalta de chanser man skapar. Något man fick chansen till i den 55:e minuten när Victor Edvardsen slog in bollen flackt vilket gav möjligheten för Djurgårdsspelare att styra in bollen i mål. Men än en gång lyckades Malmö-försvaret avvärja bollen. I den 59:e minuten var det många Djurgårdsspelare som ropade på straff efter att Erdal Rakip fällt Joel Asoro, som för övrigt såg väldigt pigg ut idag. Ropen gav dock inget gehör från Mohammed Al-Hakim som friade till publikens stora irritation. Nästa Djurgårdsläge kom ett par minuter senare när MFF-försvararen Lasse Nielsen styrde bollen mot krysset efter inspel från Emmanuel Banda.

Kvitteringen uteblir

I minut 75 genomför Djurgården ett dubbelbyte när Joel Asoro och Haris Radetinac fick tacka för sig i förmån för Albion Ademi och Gustav Wikheim. Dubbelbytet var ett försök för att få in ett kvitteringsmål och fortsätta det tryck man haft under stora delar av matchen. Men Malmö backade hem och gick i samband med DIF-bytena ner till en fembackslinje. Men istället för att fortsätta sätta tryck vek Djurgården istället ner sig och tappade i den rytm man tidigare haft. I ett sista försök för kvittering hoppade Melker Jonsson in i den 87:e minuten i ett byte mot Hampus Finndell. Djurgårdens anfall blev alldeles för tama för att trycka in ett kvitteringsmål och istället var det Malmös Veljko Birmancevic som fick matchens sista möjlighet med ett friläge som Jacob Widell Zetterstrröm fint parerade till hörna. Efter inspelet på hörna valde domaren Mohammed Al-Hakim att vissla i visselpipan som betydde att Malmö FF gick vinnande ur dagens strid. Det blir således en final i maj mellan Hammarby och Malmö. Cupäventyret är slut för den här gången, härnäst väntar finska FC Honka den 27:e mars innan den allsvenska tävlingssäsongen drar igång för Djurgårdens del måndagen den 4:e april på Tele2 arena när Degerfors IF står för motståndet.

Kommentera gärna dina tankar om matchen nedan i kommentarsfältet!

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12022-03-20 21:30:00