Matchrapport: Djurgårdens IF - Sepsi OSK
Hampus Finndell tillsammans med lagkamraterna efter sitt kvitteringsmål.

Efter att ha tappat 3-0 till 3-1 sist, på grund av en minst sagt tveksamt dömd straff, skulle nu Djurgården ta emot Sepsi i det avgörande mötet på Tele2 Arena. Publiken tickade upp till 19 280 besökare och även om man kanske hoppats på att komma över 20 000 var det upplagt för ännu en magisk Europakväll. Här är Forum 1891:s rapport från matchen.

Enligt den startelva som dök upp inför matchen skulle Pierre Neurath Bengtsson starta på vänsterbacken, efter komplikationer under uppvärmningen visade sig Elias Andersson istället ta den platsen. Matchen inleddes därefter med ett tidigt gult kort på Victor Edvardsen, 15 (!) sekunder in i matchen efter en stämpling. Efter bara åtta minuter kom också det första målet, till hemmafansens stora förtret tillföll det däremot Sepsi. Rumänerna hade fått en frispark till vänster om Djurgårdens straffområde då Cosmin Matei slog en dykande boll mot bortre stolpen. Det fanns gott om spelare som försökte nå bollen, men samtliga misslyckades varpå studsen såg ut att ställa Jacob Widell Zetterström i DIF-målet. Trots att den väldige keepern lyckades få en hand på bollen kunde han inte stoppa den, och 0-1 var ett faktum.

Kritiken från arenabesökarna gjordes uppenbar och ljudnivån på Tele2 steg i rask takt. Djurgårdsspelarna antog utmaningen, som så många gånger förut under säsongen, och började se allt mer spetsiga ut i offensiven. Bara fyra minuter efter Sepsis ledningsmål, i den tolfe minuten, drev Piotr Johansson ner bollen in i rumänernas straffområde och slog in den till Hampus Finndell som inte gjorde några misstag utan tryckte in kvitteringen. Känslan efter de första 15 minuterna var att det inte hände så mycket, men när det väl gjorde det var det saker som stod ut. Djurgården och Sepsi såg rätt jämna ut, mycket på grund av slarvigt försvarsspel från Djurgårdens sida – vilket fortsatte under stora delar av matchen.

Fullbordad vändning på en kvart
Efter kvitteringsmålet ändrades matchbilden en aning då Djurgården började ta mer och mer plats på planen. Vändningen skulle också komma att fullbordas snart efter kvitteringen. Djurgården tilldelades en hörna till höger i den 23:e minuten som i vanlig ordning togs om hand av lagkapten Magnus Eriksson. Bollen slogs in i straffområdet direkt mot första stolpen där Joel Asoro var först på bollen i kamp med flera försvarare. Asoro skarvade in bollen mellan målvakten och en ytterligare försvarare till 2-1. Visserligen såg han inte ut att vara perfekt markerad av Sepsispelarna. Däremot var det ett fint inlägg och en kämparaktion från Asoros sida, innan han begav sig med snabba steg ut mot hörnet för att ta emot den betydande publikens jubel.

Efter de båda målen var det Djurgården som satt i förarsätet under resten av halvleken, även om Sepsi försökte trycka på framåt. Det var inte på något sätt en utskåpning men det såg stabilt ut, bortsett från ett par halvhafsiga ingripanden från Djurgårdshåll då och då. Under den senare delen av den första halvleken skulle den blårandiga publiken få se Finndell halta runt, innan Rasmus Schüller satt sig ner för andra matchen i rad. Återigen utgick det finska ankaret med ett lindat lår och frågan är om inte gårdagens nytillskott Besard Sabovic är tänkt som avlastning i just den rollen. Schüllers ersättare blev hur som helst Emanuel Banda, vilket tvingade ner tidigare nämnda Finndell i Schüllers roll.

Sista spiken i kistan
Efter att Finndell tvingats utgå i halvtid, mot Marcus Danielsson, flyttades Elias Andersson upp på mittfältet varpå Danielson gick in som vänsterback. Den tidigare guldhjältens första ingripande såg kanske inte helt klockrent ut, men precis som han gjort i en hel del landskamper klarade han av att driva upp bollen fint längs vänsterkanten. Efter lite knappt tio spelade minuter av den andra halvleken skulle Danielson dessutom komma att driva in bollen centralt utanför Sepsis straffområde och testa skott.

Antingen var det Sepsi som klarade av att spela upp sig, eller så valde Djurgården att vara något mer avvaktande i den andra halvleken. Alldeles oavsett kom Sepsi till fler och långt bättre lägen under mitten av matchens andra halva. Detta, och ytterligare svaga försvarsingripanden, till trots skulle det vara Djurgården som avancerade på poängtavlan återigen. Banda slog en precis djupledsboll till Asoro som löpte in i straffområdet, skottfintade en försvarare och vann tillbaka bollen efter närkamp mot en annan i andraläget. Efter att ha frigjort sig från de jagande försvararna stänkte Asoro in bollen i bortre, utom målvaktens räckhåll. Här ska även nämnas att Asoro nu stått för fyra mål i de senaste två matcherna i Europa. I den 76:e minuten kom också Djurgårdens två sista byten då tränarparet Kim (Bergstrand) och "Tolle" (Thomas Lagerlöf) valde att skifta formation till 5-3-2. Haris Radetinac ersattes av Amadou Doumbouya och Jesper Löfgren ersatte Johansson, samtidigt som Andersson gick tillbaka ner på sin vänsterbacksposition.

Grinigt och fult i matchens slutskede
Efter Asoros 3-1-mål tycktes rumänerna helt tappa huvudena, vilket lättast exemplifieras med de gula kort som laget tilldelades därefter. Branislav Ninaj fick sitt efter att han, som tidigare sett minst sagt vresig ut, tjongat upp en död boll på läktaren. Lagkaptenen Bogdan Mitrea tog ett annat efter en onödigt kraftfull tackling på Banda, varefter han gick med ryggen mot domaren långt efter att det var uppenbart att kortet var på väg. Slutligen fick även den inbytte argentinaren Jonathan Rodriguez ett gult kort efter att ha sparkat ner Doumbouya i ett helt ofarligt läge då den unge mittfältaren var på väg bort från mål.

Med dagens insats i backspegeln kan vi konstatera att det har sett bättre ut för Blåränderna i andra matcher. Med det sagt ska inte bedriften mot Sepsi över två matcher förringas, båda segrarna var klara och Djurgården såg mer eller mindre hela tiden ut som klara vinnare. Djurgården ser nu fram emot ett play-off möte med APOEL Nicosia, vilket kan leda till föreningens största bedrift på den europeiska scenen sedan 1955. Innan dess riktas blickarna återigen mot Tele2 Arena där Kalmar FF kommer stå för motståndet härnäst, samt mot transferfönstret som stänger i natt. Kanske kan Bosse Andersson dra en kanin till ur hatten, kanske kan Djurgården göra det om två veckor med ett färdig ECL-avancemang…

***

Vad tyckte du om matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!