Tele2 Arena, 2022-05-29 15:00

Djurgården - Varbergs BoIS
4 - 0

Matchrapport: Djurgårdens IF - Varbergs BoIS
Firande Djurgårdsspelare efter ett av Finndells dubbla mål.

Matchrapport: Djurgårdens IF - Varbergs BoIS

Inför Allsvenskans elfte omgång kunde man konstatera att Djurgården blandat och gett under vårsäsongen. Något som däremot varit konstant, bortsett från missräkningen hemma mot Helsingborg, har varit lagets hemmafacit. Under söndagen ställdes laget mot det motstånd som sist lyckades bärga tre poäng mot Djurgården på Tele2, Varbergs BoIS. 

Matchen började knappast i något rasande tempo utan Varberg hade inget emot att se hemmalaget hålla i bollen, de såg faktiskt fast beslutna ut att döda så mycket yta som bara möjligt. Redan från början såg Varberg ut att ställa upp i en sorts 5-5-formation i försvar och desto längre in i matchen vi kom, desto mer såg det ut som ett tight och tungt handbollsförsvar. Gästerna stod lågt och lät mer eller mindre hemmalaget rulla runt bollen från kant till kant, innan Djurgården lyckades hitta en lucka och komma till avslut. 

Hete Hampus
I den 10:e minuten hittade Mange fram till Edvardsen ute till vänster, som snyggt serverade bollen till Hampus Finndell förbi Varbergs försvarare. Finndell gjorde inga misstag och kunde placera bollen under utrusande Fredrik Andersson i Varbergsmålet. Bollinnehavet fortsatte och i den 30:e minuten kunde Haris och Haksabanovic passa bollen lugnt mellan sig precis utanför straffområdet. Haris petade bollen tillbaka till Haksabanovic, sprang in i boxen för att få bollen tillbaka och skyddade denna från en försvarare som sparkade ner åldermannen. Djurgården fick sin straff, som skulle förvaltas av Edvardsen, men Andersson räddade bollen och 1-0 fick stå sig en stund till. Efter en av Djurgårdens många hörnor i första halvlek hamnade en andraboll hos Finndell till höger i straffområdet. Den unga innermittfältaren tog ner bollen på bröstet och lyfte sitt skott över Varbergs Andersson in i det bortre krysset till 2-0, med ett avslut som (kanske) såg ut att ha varit menat som ett inlägg. Framåt slutet av den första halvleken vågade sig hallänningarna upp med fler än några enstaka spelare på offensiv planhalva, i alla fall mer regelbundet. Resultatet blev att Djurgården fick rulla boll i backlinjen på egen planhalva istället för att, som tidigare i matchen, göra det väldigt mycket närmare Varbergs straffområde. Effekten blev däremot inte särskilt dramatisk, Djurgårdens tryck höll i sig ändå och laget kunde gå till halvtidsvila med en mycket kontrollerad insats i ryggen. 

Tuff halvtidspaus för bortalaget
Gissningsvis hade Jocke Persson, Varbergs tränare, en hel del att säga inför den andra halvleken. I intervjun med Discovery uttryckte Persson att ‘’fem- eller sex- noll’’ hade varit ett mer rättvist resultat, att man ska vara nöjd att det bara blev 2-0 samt att det inte kan bli sämre för Varbergs del. Gästerna var tidigt ute på plan och såg inledningsvis ut att komma upp högt med många spelare när Djurgården hade boll på egen planhalva. De taktiska förändringarna gav snabbt resultat och under de första minuterna i andra halvlek fick JWZ i Djurgårdsmålet röra boll mer än han gjort dittills i matchen. Varberg skapade inget farligt läge men det var uppenbart att Djurgårdens absoluta spelövertag från första halvlek inte var lika ohotat som då. Andra halvlek fortgick däremot mer eller mindre som den första, bortsett från att gästerna nu vågade sig framåt lite mer än tidigare. Djurgården kunde rulla runt bollen och såg ut att mer eller mindre helt obehindrat hitta fram till lagkamrater vid behov. Skottlägen kom ganska frekvent och laget kunde samla ihop till flera fina fasta situationer. 

Den som väntar på något gott…
Under försäsongen talades det friskt om hur Rasmus Schüller börjat göra mål, både i träningsmatcher och på träningar, men i Allsvenskan har skotten sällan sett perfekta ut. I den 67:e minuten fick Djurgårdspubliken äntligen ta del av den påstådda målmaskins-versionen av Schüller. Haksabanovic fick bollen nere vid kortlinjen på Djurgårdens vänstra sida och slog in ett inlägg som nickades bort av en försvarare. Bollen damp ner centralt utanför straffområdet framför Schüller, som kunde ta ett par långa kliv och behärskat trycka in bollen lågt med flera studsar innan den träffade nätmaskorna. 3-0 var ett faktum och om någon var förtjänt av att få göra sitt första mål för säsongen var det nog den skadedrabbade, och landslagsaktuella, finnen. Schüller, som ofta kommer till fina avslutslägen, hade alltså inte gjort något mål i Djurgården innan idag och även om det kanske inte förväntas av en spelare i hans roll var det en tydligt lättad Rasmus som firade framför Sofialäktaren. 

Effektiva byten och rotation i truppen
Djurgårdens första byten kom i den 71:a minuten då Haris gick ut mot Wikheim, och Asoro ersatte Edvardsen. Den sistnämnda hade kommit till en del bra lägen, inte minst fick han chansen från elva meter, men utan att bättra på målkontot för egen del. Haris spelade absolut inte dåligt men med tanke på potentiella truppförändringar under sommaren såg Kim och Tolle sannolikt sin chans att ge Wikheim lite speltid inför höstsäsongen. I den 77:e minuten ersatte Emanuel Banda och Leo Cornic de båda innermittfältarna, och målskyttarna, Rasmus Schüller och Hampus Finndell. Elias Andersson flyttades då upp på det centrala mittfältet och Leo Cornic gick ner till vänster i försvaret. Bytena skulle visa sig ge effekt och i ett läge där Joel Asoro, tillsammans med Wikheim och Banda, pressade högt kunde Varberg inte undgå att rensa bollen på nämnda Banda. Asoro kunde sno åt sig bollen med enorma ytor mellan sig och Varbergsmålet, han passade bollen till Haksabanovic och placerade snyggt in bollen till 4-0 när han fick tillbaka passningen från densamme. 

Sommarstängt på Kaknäs
I den 81:a minuten lämnade även Haksabanovic planen för Amadou Doumbouya. Vänsteryttern tackades av supportrarna och frågan är om det inte var sista gången som Sead fick dra på sig den blårandiga dressen, i alla fall för i år. Vad gäller den tilltänkta ersättaren, Wikheim, var dagens insats helt klart ett steg i rätt riktning. Visserligen är det en match som är svår att underprestera i, men det ska inte underskattas hur viktigt en bra känsla och några minuter på plan kan visa sig vara för en spelare som ännu inte fått det att lossna i sin nya klubb. Ett enormt antal gula kort delades ut till Varberg under de matchens slutskede. Gästerna såg trötta och irriterade ut, vilket resulterade i att de tänjde en del på reglerna. Djurgården gjorde å sin sida två mycket fina halvlekar idag och, bortsett från några minuter då och då, såg Varberg helt iskalla ut. Mötet på Tele2 blev en blårandig uppvisning och utöver tre välförtjänta poäng fick stockholmarna även en trevlig inledningen på sommarledigheten. 

Jakob Woll2022-05-29 17:24:00
Author

Fler artiklar om Djurgården