Degerfors - Hammarby
2 - 2

Matchrapport efter kryss mot degen

Idag var det tokviktiga poäng på spel för ett dåligt Hammarby som i år kämpar mer och mer med att hitta en väg framåt. Idag var frågan om vi mot ett bottenlag skulle kunna visa upp någon minsta kvalitet i fråga om spel, attityd och tränarinsats. Med ytterligare rotation i startelvan var det än en gång ett nytt Hammarby som skulle försöka visa vägen. Resultatet blev sådär i linje med säsongen i övrigt.

Från start var nog den största överraskningen att Markus Karlsson startade från höger defensivt. Dessutom var det i vanlig ordning rotation offensivt och i försöket att inte hitta någon kontinuitet så blev det förändringar där Nilsson startade och Boudah än en gång startade på kanten. Inför matchen sa Cifuentes att han litade på spelarna och att han försöker skapa lägen för dem att visa sig.

Inledningsvis är det svårt att se vilket lag som är spelförande men Hammarby tycks tillåtas ha bollen mer i utbyte mot att Degerfors försöker lyckas med omställningar. Vi lyckas knappast etablera något tövertygande spel utan istället är det Degerfors som tidigt i matchen känns farligast med sina omställningar. Där blir det också mer dramatiskt när Sadiku i minut 12 river ner anfallande spelare och belönas med ett gult kort. På den efterföljande frisparken är det nära att Degerfors kan skapa ett farligt avslut.

Under den här perioden imponerar väl Bajen främst i sin oförmåga att spela även om Degerfors tycks krypa längre och längre ned. Det ser i de här sekvenserna rätt frustrerat ut och när Besara grinigt slår ut med händerna mot sina lagkamrater i minut 25 kan vi bara tolka det som att spelarna är rätt missnöjda. Ingenstans syns ett grundspel eller Hammarby som kan föra en match. Efter att Nalic billigt lagt sig utanför straffområdet får vi en frispark i minut 29, den skjuts dock rakt i muren. Efter lite tvivelaktigt spel från vårt håll får Boudah en passning av Besara och ges chansen från cirka 5 meter men sätter den i ribban såklart. I minut 37 är Degerfors farligt nära att ta sig igenom hela vårt försvar men det avvärjs i sista sekund. Farligare blir det minuter efter där Hammarby för en gångs skull lyckas nå ett avslut på mål.

Det mest oväntade som kunde inträffa är däremot vad som sker i minut 42. Efter ett ordentligt rörigt anfall så når bollen Karlsson som efter en överstegare placerar bollen i vänstra krysset. Snyggt mål men oförtjänt sett till matchbilden. Minuten senare är Adjei indragen i en armkrok där domaren tydligen anser att det är värt rött kort. Efter tvivelaktiva domslut i vår senaste match är det inte svårt att inte ifrågasätta detta och det är minst sagt deppigt.

Bedrövligt är nog inte tillräckligt för att beskriva insatsen under första halvlek eller vad vi hittills stått för i år. Det känns för egen del som att jag ser matcher från vår sejour i Superettan ungefär kring 2011-2012. Det finns ingen harmoni, vi är ett lag utan kvaliteter och det är enbart deprimerande. 45 minuter borta mot Degerfors känns som titeln till ett drama av Ingmar Bergman. Som grädde på moset gör vi mål men det blir än en gång bedrövligt i fråga om domarens insats.

Det är ett svårt utgångsläge för Bajen och vi försöker givetvis krypa ned en hel del. Inledningen är mest präglad av ett Degerfors som vill framåt och ett Hammarby som vill stånga bort de offensiva försöken. Däremot kommer vi till som exempelvis Madjed längs vänsterkanten i minut 54. Än värre för vår del blir det däremot i minut 59. Hammarby ska i situationen innan givetvis få en frispark men domaren väljer låta anfallet fortsätta och det leder till 1-1. Här kommer vi till en sekvens där det känns som att luften gått ur Hammarby. Detta blir än tydligare i minut 64 där ett Degerfoirs lyckas ta sig framåt på ett onödigt sätt och 2-1 är ett faktum. Minuten senare är det centimetrar bort att bli 3-1 men Dovin räddar på ett fenomenalt sätt.

Istället får Madjed snedträff på en back i en senare sekvens och det står plötsligt 2-2. Hammarby ser här ut att ett tag spela med elva spelare när Degerfors trycks bakåt och visar stor respekt. I minut 75 slår Mikkelsen in en pass där mottagaren Erabi med en snällare domare kunde tilldömts straff. Istället vänder det åt andra hållet där Pinas avvärjer bra i sekvensen efter.

Det positiva i avslutningen av matchen är det att Degerfors uppenbarligen respekterar vår offensiv i den utsträckning att vi tillåts komma framåt i planen. Avbrottet för detta är i minut 88 där Degerfors avslutar och Dovin avstyr faran. Slutminutrarna är en period där det står och väger en hel del.