Sundsvall - Djurgården
2 - 5

Matchrapport: GIF Sundsvall - Djurgårdens IF
Målfirande framför den tillresta Djurgårdsklacken.

Efter ett kortare sommaruppehåll var Allsvenskan igång igen och Djurgården stod redo att försöka inhämta årets första bortavinst på NP3 Arena i Sundsvall. Det blev varmt, målrikt och något av en blårandig urladdning i matchens första halvlek.

Startelvan för dagen innehöll varken någon Rasmus Schüller eller någon Sead Haksabanovic, istället såg vi raka byten med Elias Andersson respektive Haris Radetinac. Startelvan i övrigt såg ut som den har gjort under stora delar av säsongen, även om det ska sägas att vänsterbacken för dagen, Pierre Neurath Bengtsson, missat en del matcher mot slutet på grund av skada.

Tidig kalldusch - nästan lika tidig vändning
Djurgården skapade snabbt en handfull målchanser och skott på mål i matchens absoluta inledning. Sundsvall hade under en kort stund lyckats behålla bollen på Djurgårdens sista tredjedel vilket hemmalaget lyckades utnyttja med ett svepande inlägg från vänsterkanten. Bollen möttes med huvudet av Ronaldo Damus till 1-0 och Djurgårdens ofantligt svaga bortafacit såg inte ut att förbättras nämnvärt. Efter målet inleddes en period av bollinnehav för Sundsvall, med resultatet att Djurgården kunde kontra upp bollen gång efter gång. Efter en sådan kontring där Joel Asoro hade testat Andreas Andersson i Sundsvallsmålet och fått en hörna, hittade samme Asoro fram till Ekdal som kunde nicka in kvitteringen helt omarkerad framför mål. Djurgårdens övertag fortlöpte och i den 19:e minuten lyckades Joel Asoro återigen med en fin kontringsaktion. Den vindsnabba anfallaren fick en djupledspassning från Hampus Finndell och skapade sig en fin yta bakom Sundsvalls försvarslinje. Asoro gjorde inga misstag och sköt enkelt in 1-2 vid den bortre stolpen.

Vilda firanden
Bara en dryg minut senare kom Djurgården upp längs sin högerkant, Edvardsen slog ett flackt inlägg till Radetinac som tog ner bollen, väntade in skottläget och dunkade in bollen högt vid bortre stolpen. På bara sex (!) minuter hade Djurgården alltså lyckats vända underläge 1-0, till ledning 1-3. Asoro kunde uppenbarligen inte hålla sig utanför matchens händelser och fick syna det gula kortet i samband med Radetinac mål, efter att ha firat det med de tillresta djurgårdssupportrarna. Framåt slutet av en mycket varm halvlek hittade Elias Andersson Victor Edvardsen som kunde driva bollen själv till änden av Sundsvalls straffområde. Edvardsen i sin tur vinklade in ett perfekt avslut i det högra krysset, väl utom räckhåll för Andersson. Firandet efter 1-4-målet får klassas som av det mer händelserika slaget då Jacob Widell Zetterström spurtade upp för att delta och Edvardsen själv, likt Asoro vid målet innan, förtjänade tydligen ett gult kort (läs: efter att ha firat tillsammans med fansen).

Tung och varm andra halvlek
Den andra halvleken höll ett mycket lägre tempo än den första, även om insatsen var fortsatt stabil från DIF:s sida. Bortsett från ett par mer eller mindre ofarliga avslut från endera lag var det först i den 59:e minuten som saker och ting började hända. Inför det stundande derbyt mot Hammarby riskerade Isak Hien avstängning tillsammans med Finndell och Ekdal, varför de två tidigare nämnda byttes ut mot Jesper Löfgren och Emmanuel Banda. Några minuter senare såg Gustav Wikheim ut att göra sig redo för ett inhopp och i den 68:e minuten ersatte han målskytten Joel Asoro, som såg ut att ha fått en smäll mot knäet. Sundsvall verkade försvara sig tätare och deras organisation var bättre i den andra halvleken. Offensivt skapade inte hemmalaget särskilt mycket, men de tog sig till ett antal inläggslägen och försökte gå för en reducering bäst de kunde.

Ny pärla signerad Emmanuel Banda
73 minuter in i matchen petade Magnus Eriksson bollen till nyligen inbytte Banda, som befann sig utanför Sundsvalls straffområde till höger och som med ett direktavslut skruvade in bollen i det bortre krysset. Banda har onekligen samlat på sig ett par fina kassar under sin tid i Djurgården och även dagens mål ska räknas in där. Några minuter efter målet som innebar 1-5 till DIF, valde det blårandiga tränarparet att göra sina för dagen sista byten. Kalle Holmberg ersatte Victor Edvardsen och Amadou Doumbouya kom in istället för Magnus Eriksson. Allt större del av spelet skedde nu vid Sundsvalls straffområde och bortsett från en enstaka anfallare, redo för kontring, såg hemmalaget ut att försvara sig för att undvika ytterligare baklängesmål. Detta till trots lyckades Sundsvall i slutminuterna, lite oväntat, reducera till 2-5 genom Pontus Engblom som comebackade efter skada.

Kamala, kamala, kamala vesta
Djurgården femdubblade alltså tillslut sin målskörd på bortaplan för i år, och tog sin första trepoängare med samma förutsättningar. Utöver detta fick vi se fem olika målskyttar (alla med ganska snygga mål) och flera nya poäng på de spelare där man kanske helst ser att produktionen intensifieras framöver. Visserligen släppte Blåränderna in två mål mot ett av seriens klart sämsta lag, men med fint väder och ett bortblåst bortaspöke är det mycket som krävs för att stockholmarna ska åka hem med något annat än breda leenden på läpparna. Att både Gnaget och Bajen tappade poäng får ses som grädden på moset, och ytterligare ett bevis på en god DIF-helg.