Bravida Arena, 2022-09-17 15:00

Häcken - Hammarby
1 - 1

Matchrapport Häcken-Hammarby

Bajen kom till ett soligt Hisingen i ett tydligt ”vinna eller försvinna” läge. Inför matchen var det tydligt från spelare, ledare och supportrar att man idag inte spelar om tre, utan om sex poäng. På klassiskt bajenvis var det då självklart kris bland mittbackarna och jag tror att min klump i magen från att Victor Wolf blåste i pipan delades av många grönvita under följande två timmar.

Matchen följer förväntningarna från start och tempot första fem gick inte att klaga på, från något lag. Ett tidigt mönsteranfall från häcken kunde gjort starten riktigt jobbig där Sadiq lyckas vika in och avsluta i ett hyfsat läge, men den går en decimeter över. Även Bajen inledde dock piggt, och en bollvinst väldigt högt i plan från Joel Nilsson lovade mycket, men rann dessvärre ut i sanden. Inledningen präglas av stå lag som pressar högt och kommer med rejält understöd i anfallen.

I minut 9 skapar Bajen ett mönsteranfall där Davor spelar upp mot Jeahze, som ser en fri Bojanic och fångar honom i löpningen. Bojanic spelar vidare framåt mot Besara som petar ut till Nilsson. Inlägget går rakt med Ludwigson som sliter sig framför försvararen och nickar bollen i nät.

Efter målet började häcken etablera vad som skulle komma att kännas som en halvtimmes långt anfall. Efter kvarten spelad får Bajen svårt att få bort bollen tre gånger om, men situationen löser sig och Bajen kontrar, vilket leder till matchens första hörna. Varianten som nyttjas denna gång är väldigt smart, ett relativt långt och löst inlägg riktat mot straffpunkten där Nilsson kommer ren. Tyvärr går det dock lite för långsamt och två häckenspelare kan hjälpas åt att blockera avslutet. Minuten senare blir det frisparksläge för häcken från 30 meter. Gustafsson slår ett fint inlägg men nicken blir inga problem för Davor att limma.

Här någonstans kom en vändning i matchen. Även om Häcken haft mycket boll och tryckt på framåt har Bajen hällt sin höga press, vilket resulterar i att häcken får sin andra offside nära mittcirkeln. Efter att jag reagerade på detta vände det dock helt, och vi faller tillbaka totalt i pressen. Detta gör att Häcken följande minuter återigen kan etablera ett långt anfall med närmast oändliga passningsmöjligheter för att vi släppt så mycket på pressen. När detta tillslut mynnat ut i inspark får man inte ens en minut på sig att hämta andan innan Adjei tappar Jeremejeff lite och han får bollen fri en dryg meter från mål, men avslutar utanför. Ungefär såhär fortsatte det att se ut resten av halvleken, med reservation för en del kontringslägen som öppnade upp sig. Bajen behöll sin ledning med nöd och näppe, men inte utan att häcken fick två skott i ribban.

Tankarna var många efter den första halvleken men den tydligaste var hur otroligt mycket sämre vi blir när vi inte pressar högt. Vi gjorde bort oss både en och två gånger i det låga försvaret, och lägen som det där Simon Gustafsson var en decimeter från att göra mål var direkta produkter av de oceaner av tid häckenspelarna fick på sig med bollen.

Det är ett annat Bajen som kommer ut från omklädningsrummen på Bravida Arena i andra halvlek. De visade prov på en helt annan bolltrygghet på egen planhalva, samt en nyfunnen vilja att vinna boll högre upp i banan. Adjei såg tryggare ut och bröt boll efter boll, Nilsson började belönas för det oerhörda slit han la ner och Besara började få boll i rätt lägen. Bra.

I minut 56 behöver Bojanic bryta efter sviterna av veckans sjukdom, och Demirol kommer in. Fyra minuter senare ska han göra avtryck när han slår en magiskt tajmad passning mot Jeahze, som inte vill vara sämre och lägger den fint på Nilsson som tyvärr avslutar mitt på. Några minuter senare slår Ludwigson en fin genomskärare mot Berisha när den sistnämnde tagit en av sina fina löpningar utan boll. Berisha kommer ohotad men i dålig vinkel och här borde han spelat snett inåt bak mot Jeppe, men avslutar själv. Trots den irritationen kan man konstatera att matchbilden har vänt totalt, och Bajen spelar med total kontroll.

I den 73e minuten får Nilsson går ut efter sitt outtröttliga tvåvägsjobb. Vilken match han gör.

Bajen fortsätter att låsa Häcken och det känns närmare 2-0 än 1-1, tills det som inte får hända händer. Häcken får ett inlägg i 90e mot Blair Turgott som nickar på Adjei, som nickar i egen kasse. Oerhört tufft, för både Bajen och Adjei, som ju faktiskt minus självmålet gör en klart godkänd debut där han kontrollerar Jeremejeff egentligen hela andra halvlek. Trots nio tilläggsminuter spelar vi stressat och spelar bort mycket bollar. En magisk chipp från Erabi gör att vi trots detta faktiskt ska få med oss tre poäng till Söder ikväll, men så är vi Hammarby 2022 också.