Hammarby - Djurgården
0 - 0

Matchrapport: Hammarby IF – Djurgårdens IF
Joel Asoro och Nahir Besara i duell under Stockholmsderbyt.

Djurgården spelade 0-0 mot Hammarby i en match där ingen riktigt verkade gå för det. Forum 1891 har skrivit matchrapport om hur den 100 minuter långa matchen gick till.

Säsongen 2022 har varit väldigt lyckosam hittills för det blårandiga laget i Stockholmstrakten. Bortser man från 3–2-förlusten borta mot APOEL, där Djurgården ändå klarade sig vidare med totalt 5–3 över två matcher, har DIF inte förlorat sedan Kalmar borta i maj. Alla matcher som har spelats har varit livsviktiga, men vissa mer så än andra. Hammarby hemma samt, Rijeka och Häcken borta får, utöver dubbelmötet med APOEL, räknas som de viktigaste som spelats. På söndagen kom Djurgården att spela ännu en seriefinal, denna gång borta mot storsatsande Hammarby.

Wikheim skadad – gav chans till Doumbouya
Eter att ha haltat av i slutminuterna av bortamatchen i Irland befann sig, med viss förvåning, Gustav Wikheim i matchtruppen dagen inför matchen. Det visade sig att norrmannen, som avgjorde säsongens tidigare möte mot ”Bajen”, inte riktigt var redo för spel och han blev istället ersatt av den unge guineanen Amadou Doumbouya. Djurgården har varit bortskämda under sommaren med fyra ”ordinarie” offensiva alternativ. För dagen var tidigare nämnde Wikheim då ute skadad och Victor Edvardsen avstängd efter att han fått sitt tredje gula kort för säsongen mot Sirius. Radetinac och Asoro tog sina platser, men steget ner till Doumbouya är ett tydligt hack ner i rangordningen. Intressant är också att 15-årige mittfältaren Isak Alemayehu tog plats i matchtruppen.

I övrigt ställde Kim och ”Tolle” upp med ett förväntat manskap. Mittfältet innehåll så väl kapten Eriksson som Schüller och Finndell. I backlinjen var det Andersson, Ekdal, Danielson och Johansson, där Andersson är den enda vars plats kan diskuteras, men tränarparet har varit tydliga med att den omskolade vänsterbacken är förstavalet. Aleksandr Vasyutin fick förtroendet på Irland, men man valde nu att återgå till Widell Zetterström, som har varit förstemålvakt år 2022.

Joel Asoro, idag som offensiv spjutspets slog avsparken för ett Djurgården som inledde med Sofialäktaren i ryggen. En minut in i matchen uppstod ett frisparksläge långt ute till vänster. Djurgården ställde upp offensivt, men det blev ingen chans av det hela.

Stark Hammarbystart
Det blev istället Hammarby som fick matchens första chans då bollen flög både en och två gånger förbi målet i samband med en hörna. Efter viss kalabalik kunde bollen tas ur straffområdet. Nästa chans skulle också tillskrivas hemmalaget, när kombinationsspel över hela plan ledde fram till en stolpträff efter skott av Besara i den nionde matchminuten. Två chanser som gott och väl hade kunnat leda till baklängesmål under matchens första tio minuter, där Djurgården inte riktigt fick tag i bollen någon gång inledningsvis. Mycket av Djurgårdens spel handlade om längre bollar på ytterkanten och fin bollhantering av Doumbouya, så mycket mer än så var det däremot inte.

Ställningskrig
Den mellersta delen av den första halvleken var ett ställningskrig. Efter en del farliga chanser från Hammarbys håll, började båda lagen känna på varandra, med lite längre bollinnehav åt vardera håll. Under perioden prövade Hammarby sig på en hel del instick bakom Djurgårdens försvar, men det hanterade Firma Ekdal-Danielson fullt dugligt. Perioden varade fram till matchens 31:a minut, när Djurgården fick ett bra frisparksläge tätt utanför straffområdet på vänster långsida. Ett klassiskt ”Mange-läge”, men det blev ett ganska tamt inlägg.

Efter en bollvinst av Radetinac på offensiv planhalva fick Joel Asoro bollen. Radetinac och Doumbouya fanns båda i goda lägen, men Asoro gick på skott som täcktes ut till hörna. Det var ett fint läge, där mer spets hade behövts.

Lite längre fram i halvleken genomförde mittbacken Pinas en rensning i riktning hemåt och målvakt Oliver Dovin plockade ner bollen i famnen. Djurgårdare yrkade på att detta var en otillåten upptagning av boll, men domare Al-Hakim viftade bort klagomålen. Efter det mynnade första halvleken ut i vad som kan karaktäriseras som en chansfattig halvlek för bortalaget.

En avbruten andra halvlek
Inledningen av andra halvlek blev avbruten på grund av utbredande rökutveckling, när spelet väl kom igång. Djurgården stod för halvlekens första chans, när Asoro spelade in till Eriksson som släppte vidare till Finndell vars skott från straffområdeslinjen gick tätt över. En chans som inledde en period av blårandig bolldominans. Högoktaniga chanser var däremot fortsatt inte något de 28 000 åskådarna skämdes bort med.

Ännu ett spelavbrott efter att Dovin och Asoro hamnat i en duell fortsatte en ganska sömnig halvlek, men lovade mängder med tillägstid. Hammarby tvingades till ett målvaktsbyte, ut med Dovin – in med Blazevic. Joel Asoro stannade kvar på planen utan några vidare problem. En fortsatt trevande matchbild, där Bajen också tog del av bollinnehavet. I matchens 81:a minut kom en boll där Berisha löpte igenom mittbacksparet i Djurgården. Jacob Widell Zetterström stod för en räddning där bollen tippades ut i straffområdet igen. Andraläget var betydligt mindre anmärkningsvärt.

Emmanuel Banda, som byttes in framgångsrikt i det tidigare mötet, kom in i den 85:e minuten istället för Doumbouya. Kort efter Djurgårdsbytet fick Hammarby en boll i mål från Andersen. Bortalagets räddning blev en korrekt offsideavblåsning från domaren.

I samband med en duell i straffområdet fick Hjalmar Ekdal problem med låret, så pass mycket att han var tvungen att bytas ut till fördel för Jesper Löfgren i samband med en defensiv hörna. Att byta i ett sådant läge brukar inte vara att föredra, men Djurgården löste hörnan utan större problem. Istället fick Banda av ett avslut som ledde till hörna någon minut efter att elva minuters tilläggstid annonserades.

I ett efterspel av en hörna hamnade Djurgårdens offensiva trojka i en kontring, där Asoro försökte sig på en öppnande passning för Banda, som hade haft fri lejd till målet. Passningen blockerades däremot av Hammarbyförsvarare och läget rann ut i sanden. Kort därefter prövade Banda på ett distansskott, som inte riktigt hotade målvakten.

I matchens sista stund fick Hammarby en hörna, som fick bli en sammanfattning av matchen. Fördel Hammarby spelmässigt, men aldrig riktigt farligt åt något håll. Ingen av lagen verkade vilja riskera en förlust och hamnade därför i en ganska lugn batalj. Djurgården går ifrån matchen som serieledare på målskillnad före Häcken, som spelar imorgon måndag mot Kalmar FF.

* * *

Hur går dina tankar efter matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!