Matchrapport Hammarby-KIF Örebro

Innan det är dags för uppehåll har Bajen en sista nöt att knäcka. KIF Örebro är inget lag man bara spelar av även om deras tabellposition inte är överdrivet skrämmande. Nedan följer en matchrapport från kvällens drabbning.

Det är inledningsvis en fysisk matchbild där det rödklädda bortalaget står högt och verkligen utmanar. Detta gör att de kommer igenom då och då men det skapas också stora ytor för omställningar. Första 10 svänger väldigt mycket fram och tillbaka men inget av lagen hittar de hundraprocentiga chanserna. Farligast blir det när Janogy slår in ett lågt inlägg som går förbi Örebros målvakt, men dessvärre även samtliga grönvita.

Fem minuter senare står Hamano för ett fräckt försök med ett långskott, som styrs ut till hörna efter att Enblom fått sträcka ut rejält. Hammarby börjar dominera bollinnehavet mer och etablera spel i längre sekvenser på offensiv planhalva. Engman fortsätter att utnyttja de ytor hon får på högerkanten, och Bajen kommer i våg efter våg.

Ännu ingen utdelning trots att det numera mer eller mindre är spel på en planhalva, efter att Örebro ställt sig klart lägre i sitt försvar än de gjorde i början av matchen. Vid det här laget har söderbönorna tjänat ihop till ett mål, men bortalaget fredar sitt straffområde väl och ser alltid till att få en fot emellan.

Med 32 spelade testas Tamminen ordentligt för första gången i matchen efter en omställning där bollen landar hos Kollanen som avlossar, men Anna limmar den. Fem minuter senare ska det bara vara mål när en rörig situation i bortalagets straffområde leder till att bollen landar hos Hamano som efter en touch kan avsluta, men återigen står en Örebroförsvarare vägen och bollen rensas på mållinjen.

Bajen börjar bli märkbart frustrerade över matchbild och domslut vilket leder till en kortare period av Örebro-övertag, men med två minuter kvar får de grönvita äntligen fira. Kyra Cooney-Cross slår in bollen perfekt och Janogy når högst när hon med huvudet prickar in 1-0. Det resultatet står sig halvleken ut och Bajen går ut i paus med en uddamålsledning.

Bortalaget sparkar igång den andra halvleken och Bajen visar snabbt att de inte är nöjda än. Även om Örebro får låna bollen i korta perioder är det hemmalaget som dominerar första fem, men får ingen större utdelning. Istället lyckas gästerna chocka med en kontring och Ökvist går in alldeles för sent på Kosola, vilket leder till straff. Kollanen kliver fram, men Tamminen visar än en gång varför hon är allsvenskans bästa målvakt när hon nekar sin landsmaninna.

Efter straffen tappar de grönvita en del rytm och lyckas inte riktigt etablera samma passningsspel som tidigare. Istället har Örebro klivit upp högre och har mer boll. Det leder inte till något farligt, men Bajen har inte alls det lugn de visat tidigare under matchen, framförallt i uppspelsfasen. När Hammarby väl vinner boll högt blir det dock farligt. I 59e minuten får Cooney-Cross bollen utanför straffområdet och klipper till hårt, men Enblom klarar. Sakta men säkert äter sig Bajen in i matchen igen, men utan att komma riktigt nära någon utökning.

Med 70 spelade fortsätter Hammarby att vara närmast ett mål, ofta genom röriga situationer där Örebro inte riktigt får tag på de grönvita i straffområdet. Exempelvis får Hamano ett bra läge när hon riktigt skickligt i en nedtagning vänder bort en försvarare, men avslutet har mer att önska. Det är dock främst dessa röriga chanser som hemmalaget lyckas skapa, då de i nuläget har väldigt svårt att spela sig igenom Örebroförsvaret utan höga inlägg.

Med 85 spelade är det bara att konstatera att offensiven inte alls har fungerat för Bajen i den andra halvlek. Det ser otajmat ut vilket ofta leder till onödiga bolltapp och den sedvanliga självklarheten i uppspelsfasen syns inte alls till. För varje minut som går blir det tydligare och tydligare att Hammarby först och främst vill hålla i sin ledning. Det kommer dock ingen större slutforcering från Örebro vilket gör att Söderbönornas krampaktiga insats i den andra halvleken räcker gått och väl för att ta sommaruppehåll med 32 pinnar och en andraplats i allsvenskan.