2022-07-21 20:30

HNK Rijeka - Djurgården
1 - 2

Matchrapport: HNK Rijeka - Djurgårdens IF
Victor Edvardsen och Joel Asoro var starkt bidragande till Djurgårdens seger med mål och framspelningar.

Djurgården inledde kvalet till Europa Conference League med en tuff bortamatch mot kroatiska HNK Rijeka. Bortalaget stod för en imponerande insats och gick segrande ur matchen. Forum 1891 har samlat huvuddragen i drabbningen här.

Djurgården reste ned till Kroatien för att gästa HNK Rijeka i första matchen av två i andra kvalomgången till Europa Conference League. För vinnaren i mötet väntar antingen Sepsi OSK Sfantu Gheorghe från Rumänien eller slovenska NK Olimpija Ljubljana.

Efter att ha blandat och gett i inledningen av säsongen har Blåränderna verkligen börjat varva igång på allvar. Oron kring spelet på bortaplan i allmänhet och naturgräs i synnerhet har dessutom suddats bort i och med segrarna mot Sundsvall och Helsingborg.

Stockholmarna anlände till de varmare breddgraderna med vind i seglen efter fem raka segrar i Allsvenskan. Insatserna på hemmaplan har varit nästintill felfria, där Djurgården kan stoltsera med sju segrar på åtta matcher och 25-4 i målskillnad vilket är bäst i hela serien så här långt. Samtidigt har tränarparet, Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, fått igång anfallsspelet – där spelare som Victor Edvardsen, Haris Radetinac, Joel Asoro och Gustav Wikheim varit med i poängkolumnen i var och varannan match den senaste tiden.

Årets kval till Europa Conference League blir Djurgårdens tredje Europaäventyr sedan 2018. Det året coachade Özcan Melkemichel laget mot Mariupol i kvalet till Europa League, men det blev respass direkt efter ett förlängningsdrama som slutade i en 3-2-förlust över två matcher. Efter SM-guldet 2019 fick Djurgården kvala till Champions League året därpå. Europamatcherna innehöll inga dubbelmöten utan endast ett möte 2020 på grund av pandemin. Det blev förlust mot ungerska Ferencvaros efter ett misslyckat experiment med en fembackslinje, men Djurgården fick därför istället kvala till Europa League. Trots seger mot FC Europa och sedan förlust mot Cluj var Blårändernas spel ute i Europa ett misslyckande – något som man nu hoppas kunna ändra på i år.

Bortalagets motståndare, HNK Rijeka, har haft en annorlunda uppladdning inför kvällens match. Till skillnad från Djurgården, som är mitt inne i säsongen, startade kroaterna sin liga i söndags. Den colombianske anfallaren Jorge Obregón hoppade in och avgjorde med matchens enda mål när Sibenik besegrades. Innan dess har Rijeka hållit igång med träningsmatcher från mitten av juni.

Viktig kugge tillbaka i elvan
Det var en på många sätt väntad startelva som bortalaget presenterade en och en halv timme före avspark. Pierre Neurath Bengtsson, som vilade senast mot Värnamo, var tillbaka i startelvan och Elias Andersson förpassades därför till bänken. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde även att låta Gustav Wikheim inleda på sidan – och gav istället Joel Asoro chansen från start efter inhoppet i den senaste matchen. Men viktigast för tränarduon var att Rasmus Schüller återigen var tillgänglig för spel efter en kortare tids skadefrånvaro. Det gjorde att Emmanuel Banda, som har visat upp en imponerande form de senaste matcherna, till en början fick se matchen från sidan.

Matchen inledde inte i ett rasande tempo – snarare tvärtom. Värmen, som rapporterades vara omkring 30 grader vid avspark, hade sin påverkan på spelet. Men med det sagt stack bortalaget upp upp i ett anfall redan efter två minuter, men Hampus Finndells avslut hamnade uppe på läktaren.

Två minuter senare var det Rijekas tur att skapa en farlighet. Colombianen Jorge Obregón misslyckades med sin volley, när han fick stå ensam i Djurgårdens straffområde.

I den nionde matchminuten tog Finndell emot en passning på mittplan, tittade upp och såg en djupledsgående Joel Asoro. Passningen var perfekt – men dessvärre för Djurgården fick Asoro bollen lite för långt fram på foten och bollen rann ut till inspark.

Olycklig situation gav mardrömsstart
Trots en bra period av de blårandiga var kallduschen framme efter 13 minuter. Hjalmar Ekdal bröt en boll utanför straffområdet, rensningen studsade dock olyckligt på Magnus Eriksson och Haris Vuckic i Rijeka kunde fånga upp bollen. Den 29-årige slovenska anfallaren skottfintade sig förbi en framrusande Isak Hien och dunkade in 1-0 till kroaterna.

Med tiden jobbade sig Djurgården in i matchen sakta men säkert. Mittlåset med Ekdal och Hien i spetsen gick upp mer resolut och vann dueller högre upp i planen. Eriksson och Finndell fick dessutom mer tid att fördela passningar när bortalaget började etablera ett eget bollinnehav. Rijeka valde, som en följd av detta, att flytta tillbaka laget och tydligt bedriva en mer defensiv approach.

Djurgården, som för dagen var iklätt det mörkblåa bortastället, skulle dock få utdelning för spelövertaget. Matchuret visade 37 minuter när Piotr Johansson vann mark på sin högerbacksposition och måttade en perfekt pass i djupled till Victor Edvardsen. Anfallaren vann löpduellen med sin motståndare och slog in ett lågt inlägg i Rijekas straffområde. Joel Asoro visade på spelförståelse av hög klass när han släppte bollen till en framspringande Hampus Finndell, som enkelt kunde bredsida in matchens andra mål vilket innebar kvitterat till 1-1.

Kvitteringsmålet gav Djurgården ytterligare energi och man fortsatte att styra matchen den resterande delen av halvleken där laget skapade ett visst tryck med flertalet hörnor. En imponerande halvlek från stockholmarnas sida.

Den andra halvleken började aningen försiktigt då båda lagen kände lite på varandra. Under de första fem minuterna hade Rijeka två avslut – ett skott utifrån och en nick från nära håll som Widell Zetterström enkelt kunde avvärja.

Spelövertag gav resultat
Några minuter senare misslyckades Rijeka med att avsluta ett anfall och Djurgården kunde snabbt kontra. Radetinac spelade en sidledspassning till Finndell, som snyggt vände bort en kroatisk spelare. Därifrån spelade han en precis passning längs marken till Asoro. Han tittade senare upp och såg Edvardsen i en fristående position. Den formstarke anfallaren placerade kyligt in 1-2 med vänstern i målvaktens bortre hörn.

När klockan visade 64 minuter försökte Rijeka ändra matchbilden med ett dubbelbyte. Hemmalaget fick med sig en skjuts, om än liten, och kom till ett par farliga inläggssituationer utan reslutat. Kroaterna ropade förgäves efter en straff när Neurath Bengtsson såg ut att ha armarna farligt högt uppe, men det var svårt att avgöra på TV-bilderna om bollen ens rörde armen.

Sju minuter senare var det Djurgårdens tur att genomföra ett dubbelbyte. Rasmus Schüller, som redan tidigt i matchen såg ut att halta, klev av med en känning. Han ersattes av Emmanuel Banda, vilket gjorde att Finndell klev ned som den mer defensiva på mittfältet. I samma veva byttes även Victor Edvardsen ut och in kom norrmannen Gustav Wikheim.

I takt med att klockan närmade sig 90 minuter började Blåränderna backa hem laget allt mer. Man lyckades för det mesta hålla Rijeka utanför sig, vilket gjorde att kroaterna fick sikta in sig på att måtta inlägg som saknade kvalitet.

En solid defensiv insats
Med tio minuter kvar av ordinarie matchtid blev det rejält irriterat mellan lagen när Isak Hien delade ut en tuff eftersläng utanför Djurgårdens straffområde. Rijekaspelarna ville få det till rött kort och flertalet spelare började knuffa och putta på varandra, men den österrikiske domaren nöjde sig med gult kort och frispark.

I ett försök att stänga matchen valde Bergstrand och Lagerlöf att byta ut Joel Asoro och ta in Jesper Löfgren för att gå ned på en fembackslinje. Rijeka skapade ett allt tydligare tryck och den som ville hålla reda på antalet gånger Djurgårdsspelarna rensade bort bollen i stress tappade fort räkningen. Precis innan klockan tickade över 90 minuter klev lagkapten Magnus Eriksson av och in kom Elias Andersson. Den sistnämnda fick även syna det gula kortet på tilläggstid.

Rijeka lyckades inte skapa några farligheter innan domaren blåste av för fulltid – och Djurgården kan välkomna kroaterna till Tele2 Arena nästa vecka med ett gynnsamt utgångsläge.

***

Vad har du för bild av matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!