Gamla Ullevi, 2021-10-28 19:00

IFK Göteborg - Djurgården
3 - 0

Matchrapport: IFK Göteborg - Djurgårdens IF
Ingen DIF-spelare kan vara nöjd med sin insats efter genomklappningen på Gamla Ullevi.

Matchrapport: IFK Göteborg - Djurgårdens IF

DIF stod för en av säsongens plattaste insatser när man städades av på Gamla Ullevi av ett nedflyttningshotat IFK Göteborg. Forum 1891 ger här huvuddragen i en match där DIF var sämst när det gäller.

540 minuter. Så mycket fotboll återstod av årets allsvenska inför kvällens möte med IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

Malmö satte under onsdagskvällen viss press på DIF när man städade av AIK hemma. Slutsiffrorna skrevs i och för sig bara till 1–0, men det var över lag rejäl klasskillnad och skåningarna ser just nu ut som laget att slå om man vill få lyfta Lennart Johanssons pokal i början av december. DIF var därför piskat att vinna för att återta serieledningen.

IFK Göteborg har som så många veta gått kräftgång i tabellen under större delen av säsongen, även om man skaffat sig visst andrum efter segrar mot Örebro och Mjällby. Blåvitt vill dock inte bli indraget i en bottenstrid och har därför alltjämt mycket att spela för – och man har onekligen en del kvalificerade namn i truppen med Marcus Berg i spetsen.

DIF kom till spel med en konstig match mot Kalmar i färskt minne. Man vann där första halvlek med klara 3–0, men tappade så när trepoängaren efter att i andra halvlek bjudit på en del bakåt samtidigt som man visat dålig skärpa framåt och inte lyckats döda matchen.

Inga överraskningar från start
Hampus Finndell drog dessutom på sig en avstängning lagom till att viktige mittfältskollegan Rasmus Schüller åter blev tillgänglig ihop med också avstängda Elliot Käck.

Utifrån förutsättningarna var det kanske ingen stor skräll hur elvan formerades. Emmanuel Banda fick fortsatt förtroende på innermittfältet efter sitt matchvinnande drömmål mot Kalmar – och Jesper Löfgren förpassades åter till bänken efter ett par ljumma starter som ytterback. Födelsedagsbarnet Haris Radetinac tog med Käck tillbaka plats på sin vanliga reservplats till höger i backlinjen. Tränarna valde samtidigt att mönstra samma anfall som man har prioriterat på sistone med Nicklas Bärkroth till vänster, Edward Chilufya till höger och Kalle Holmberg centralt.

Förutsättningarna inför match kändes annars rätt ovissa. DIF har i och för sig ett hyggligt facit mot IFK Göteborg de senaste åren och har även fyra raka vinster på Gamla Ullevi. Samtidigt vet nog de flesta att 2021 års bortaspel har varit rätt skakigt och att laget främst visat sig från sin bästa sida hemma på Tele2.

Redan i den andra matchminuten hotade Banda med ett fräsande skott på halvvolley från straffområdet. Anestis tippade bollen ut över kortlinjen men hörnan blev resultatlös.

Det syntes dock ganska tidigt att det saknades något för gästerna. I den sjätte matchminuten fick Kalle Holmberg bollen till skänks till höger om straffområdet, men när han skulle söka en passning snett inåt bakåt slog han bollen rakt på en hemmaspelare.

I den åttonde minuten drav Chilufya boll till höger och bröt in i planen. Zambiern chippade sedan in bollen i boxen, men där fanns det inga medspelare alls.

Blåvitt kom samtidigt in i matchen allt mer. I den tionde minuten blev det farligt när Thern slog ett inlägg från höger, men Käck lyckades med en befriande spark efter en skarv via Ekdal.

Bra period för Blåvitt
I den 19:e matchminuten fick Marcus Berg en het chans under en bra period för hemmalaget. Anfallaren fick bollen från Sana efter en nickskarv, men hade inte rätt teknik i avslutet utan sköt ett par meter till höger om målet.

Bara någon minut senare blev Berg frispelad i boxen efter ett fint väggspel med anfallskollegan Wilhelmsson. Berg kom dock lite ur vinkeln och Widell Zetterström kunde styra ut bollen till hörna.

Där var dock olyckan framme. Sana slog ett inlägg från vänster som nickskarvades och sedan nickades mot mål av Erlingmark. Bollen touchade dock på en olycklig Schüller. Riktningsförändringen ställde Widell Zetterström och 1–0 var ett faktum.

I den 23:e minuten hade Blåvitt en farlig omställningschans, men situationen räddades upp efter en defensiv jättelöpning från Radetinac.

Hemmalaget hade helt klart öppnat bäst och fick under detta skede i matchen styra och ställa ganska mycket som man ville.

I den 26:e minuten damp bollen ned hos Banda som försökte kopiera sitt mål mot Kalmar, men skottet gick över.

Blåvitt började vid det här laget sjunka lägre ner i planen och det gav lite mer initiativ till gästerna och man började skapa lite fasta situationer och halvchanser. DIF letade dock fortfarande efter sitt spel och hade förtvivlat svårt att komma till farligheter i boxen.

I den 43:e minuten stoppade Schüller en omställning och varnades för spelförstörelse. Han drog därmed på sig sitt sjätte gula kort för säsongen och en avstängning mot Örebro är att vänta.

I den 46:e minuten hittade Haris Radetinac Magnus Eriksson i boxen, men kaptenen fick en medioker träff som passerade en bit utanför mål. Detta var det sista som hände innan domaren blåste av för halvtid.

DIF hade mycket att fundera på i halvtid och nog förväntade man sig en höjning efter paus. Tyvärr blev det inte så. DIF försökte flytta upp positionerna, men det resulterade mer än något annat i blottor bakåt.

Ridå ned redan tidigt
I den 48:e minuten minuten var det Aiesh som hittade in med en fin passning till en omarkerad Erlingmark en bit bak i boxen. Erlingmarks direktskott gick dock högt över mål.

I den 50:e minuten tappade Radetinac bollen i ett sårbart läge på mittplan och hemmalaget kunde kontra. Aiesh tog en bra löpning in i boxen men släppte bollen vidare till Marcus Berg som hann först till bollen i bortre delen av boxen och direktsköt den in i nätmaskorna förbi en hjälplös Widell Zetterström.

I den 52:a minuten försökte DIF trycka på framåt med mycket folk, men förlorade bollen och Banda förlorade sedan en 50/50-situation där det möjligen kunde ha blivit frispark. Så blev dock inte fallet utan Blåvitt kom i ytterligare ett flygande anfall. Omställningen slutade med en ny diagonalpass till Sana, som blev fri med en utrusande Widell Zetterström till vänster i boxen. Målvakten lyckades inte få tag i bollen och Sana kunde istället raka in den i öppet mål.

Första halvlek var inte bra, men på bara ett par minuter i den andra hade i princip alla chanser till tre poäng raserats.

Tränarna agerade direkt och bytte i den 54:e minuten ut en anonym Kalle Holmberg och satte in Joel Asoro.

I den 64:e minuten fick Aiesh ett hyggligt läge till höger och hade möjlighet att pass Wilhelmsson till vänster. Yttern valde dock att skjuta själv och Widell Zetterström kunde säkert fånga bollen i skopan.

I den 67:e minuten hamnade en hörna från Magnus Eriksson hos en ren Chilufya till höger i boxen, men zambiern sköt utanför.

Nytt experiment i anfallet
Tränarna valde sedan att experimentera friskt genom att byta in Jesper Nyholm och Isak Hien i stället för Chilufya och Bärkroth. Nyholm tog plats på kanten i backlinjen och Radetinac fick flytta upp i anfallet. Asoro flyttade ut till höger och Hien tog plats centralt, trots att han i modern tid främst spelat mittback.

De taktiska omdispositionerna ändrade dock inte på mycket utan Blåvitt kunde försvara sig framgångsrikt utan några egentliga problem alls. DIF kändes tamt, tandlöst och ofarligt.

I den 79:e minuten fick Banda kliva av till förmån för Curtis Edwards, som inte fått mycket förtroende från tränarna i år.

I den 83:e minuten fixade Radetinac fram ett bra läge direkt till vänster om boxen. Magnus Eriksson tog frisparken och skickade in den i boxen, men Anestis kunde lätt boxa undan bollen.

I den 86:e minuten var det så när att Nyholm kunde nicka in bollen efter en nickskarv från Hien. Bollen smet dock precis utanför vänster stolpe.

I den 88:e minuten var det småfarligt igen efter en hörna, när bollen studsade ut till Schüller som tog ett skott från straffområdesgränsen. Anestis såg bollen sent men lyckades boxa ut den till en resultatlös hörna.

Gick inte att känna igen
Bättre chanser än så lyckades DIF inte skapa i sitt försök till forcering under matchens sista minuter. 3–0 blev slutställningen på Nya Ullevi och en lång, lång resa hem till Stockholm väntar DIF.

Laget kom för dagen inte upp i nivå alls och gick egentligen inte att känna igen på någon front.

Tränarna har nu mycket att grubbla över. På söndag väntar hemmamöte med seriens jättejumbo Örebro och spelar man som på torsdagskvällen finns det inga säkra trepoängare.

 

Isak Bellman2021-10-28 20:58:00
Author

Fler artiklar om Djurgården