Studenternas, 2021-08-29 15:00

Sirius - Djurgården
1 - 0

Matchrapport: IK Sirius – Djurgårdens IF
Emmanuel Banda lyckades inte ta vara på chansen som nia.

Matchrapport: IK Sirius – Djurgårdens IF

DIF gjorde ingen bra insats i det viktiga bortamötet med Sirius utan förlorade och tappade serieledningen lagom till landslagsuppehållet. Forum 1891 tittar närmare på huvuddragen i årets tredje förlust.

Under söndagseftermiddagen hade DIF chansen att återta serieledningen från AIK, men då krävdes en trepoängare borta mot Sirius. Hemmalaget har haft en tuff första halva på säsongen, men det fanns frågetecken även hos gästerna. Var Haris Radetinac den definitiva lösningen på högerbacken efter Aslak Fonn Witrys flytt – och vem skulle egentligen få chansen i anfallet?

Stor skräll på topp
I slutändan valde firma Bergstrand-Lagerlöf att den förväntade elvan, så när som på en position, och det var ett stort utropstecken. Med Kalle Holmberg och Emir Kujovic till synes ur form och Joel Asoro inte heller riktigt i slag valde man ett överraskande namn på topp i form av Emmanuel Banda. Zambiern kan spela på många positioner, men har aldrig riktigt varit med i diskussionerna kring nummer nio-rollen och kändes därför som en rejäl dark horse i sammanhanget.

I övrigt var det dock alltså ”the usual suspects” det handlade om. Mittfältet formerades som så många gånger förr runt Magnus Eriksson med Hampus Finndell i en offensiv roll och avstängningscomebackande Rasmus Schüller som balansspelare. I backlinjen startade trygga mittlåset Ekdal-Une Larsson med rutinerade Käck och Radetinac på kanterna – och Widell Zetterström vaktade stolparna. Banda flankerades i tremannaanfallet av landsmannen Edward Chilufya till höger och Nicklas Bärkroth till vänster.

Matchen inleddes i högt tempo och det syntes att båda lagen var sugna på trepoängaren. Den första farligheten kom redan i den tredje matchminuten när ett hemmainlägg ändrade riktning på Une Larsson. Widell Zetterström var dock med på notorna och kunde tippa ut bollen till en resultatlös trippelhörna.

Hemmalaget visade också tidigt prov på sin spelskicklighet, med mittfältskreatören Sugita i centrum. Shabani hotade också på högerkanten och skapade en del problem för Elliot Käck.

I den sjunde minuten kom den första ordentliga chansen för DIF. Bärkroth tog emot en boll från Finndell till vänster i boxen. Vänsteryttern fick in bollen centralt till Banda sköt direkt, men skottet täcktes till en resultatlös hörna.

Två minuter senare stod Finndell för en fin bollvinst högt upp i banan. Käck fick bollen och serverade Eriksson ute till vänster om boxen. Kaptenen fick på ett bra inlägg mot Bärkroth som hann före sin försvarare inne i boxen – men yttern tåade det hårda inlägget över mål från nära håll.

DIF visade nu prov på hög energi och rejält närkampsspel. Man spelade också lite rakare än vanligt och mer av spelet förpassades till planens centrala delar.

Med en dryg kvart spelad stack Kouakou in i boxen på en djupledsboll, men Radetinac följde med löpningen och Widell Zetterström hann först på bollen.

I den 25:e minuten stod Widell Zetterström på nytt för en fin prestation. En långboll från Sugita friställde Kouakou till höger i boxen, men målvakten kom ut bra, skar av vinkeln och kunde rädda avslutet.

Två minuter senare jobbade Banda hårt i den offensiva pressen, vann boll och blev neddragen i ett bra läge strax utanför halvmånen utanför Sirius straffområde. Bärkroth tog frisparken och drog den mot den vänstra stolproten, men Mitov Nilsson tippar till hörna med en bra räddning.

I den 37:e minuten bjöd Sugita och Kouakou återigen på en fin kombination där Kouakou sköt från den vänstra delen av boxen. Widell Zetterström hann dock ner snabbt efter backen och enhandsräddade.

Sirius bättre i första
Det var de hetaste chanserna i en mållös halvlek där hemmalaget kändes lite hetare även om DIF stundtals bjöd på hög intensitet. Spelet i den sista tredjedelen stämde inte riktigt och Sirius försvarade sig framgångsrikt.

I den andra halvleken kändes DIF inledningsvis mycket angeläget. Man försökte få mer fart på bollen, hålla ett högre tempo och söka mer direkta spelvägar. Med tiden blev det dock mer och mer Sirius.

I den 50:e minuten stod Eriksson för ett farligt bolltapp när han övermannades i kamp med tre hemmaspelare. Bollen skickades genast in i boxen där Kouakou steg till väders, men anfallaren nickade utanför den vänstra stolpen.

Två minuter senare slutade en Siriuskombination på vänsterkanten med ett skottläge för Kouakou till vänster i boxen. Widell Zetterström slängde sig dock och reflexräddade tryggt.

I den 57:e minuten fick Chilufya fatt på bollen efter en misslyckad rensning på ett Erikssoninlägg. ”Chili” sköt från dålig vinkel via en försvarare men utanför vänster stolpe.

Tappade efter fin inledning
Runt den 60:e minuten inföll en jobbig period för DIF där man pressades långt ner i eget straffområde av hemmalaget, som verkade ha mer energi.

DIF lyckades dock rida ut den omedelbara stormen och i den 65:e minuten gjorde man ett dubbelbyte där Finndell (varnad och med skadekänning) ersattes av Asoro och Bärkroth ersattes av Holmberg. Holmberg tog plats som nia, medan Banda ersatte Finndell. Asoro gick in till höger och Chilufya bytte till vänsterkanten.

I den 67:e minuten hade DIF också en jättechans att ta ledningen. Chilufya vände bort sin försvarare till vänster i boxen och lättade bollen mot den bortre stolpen där Holmberg var helt ren med öppet mål. Hammarbylånet Dennis Widgren kastade sig dock och rensade till hörna i sista sekunden.
Tog ledningen med distansskott
Tre minuter senare kom dråpslaget. Sirius sommarförvärv Moustafa Zeidan drev boll på offensiv planhalva och såg ut att sakna alternativ. Från nästan stillastående drog han så på ett fräsande distansskott. En något tveksamt placerad Widell Zetterström kunde inte nå bollen, som gick in i det högra krysset.

Djurgården hade bara två minuter senare en bra kvitteringschans när ett inlägg från Käck nådde Chilufya via Holmberg i närkamp med en hemmaförsvarare. ”Chili” sköt på nytt via en försvarare och precis utanför stolpen.

Det var det sista av betydelse Chilufya fick visa för dagen, för i den 78:e minuten fick han lämna plats för Albion Ademi.

Ingen utdelning trots forcering
DIF skapade nu mycket tryck och radade upp hörnor på löpande band. I den 80:e minuten slutade en flippersituation i hemmaboxen med att Asoro nickade, men bollen tog på en hemmaförsvarare och gick ut till hörna.

I den 83:e minuten byttes Emir Kujovic in istället för Banda i syfte att skapa ännu mer tryck mot gästerna, som under 2021 ofta haft det kämpigt på fasta situationer.

Tiden började dock rinna ifrån DIF och de heta chanserna lös med sin frånvaro, trots att man skapade bra tryck. I den 93:e minuten vaskade Eriksson fram en frispark 35 meter ut och lättade själv in bollen i boxen. Asoro löpte och såg ut att dras omkull, men domaren friade och det blev ingen straffspark.

Någon minut senare hade DIF ytterligare en bra chans på en hörna, men det hela slutade med ett blockat skott för Holmberg och en nick utanför för Ekdal. Det var helt enkelt en sådan där dag där bollen inte ville in – och det är något som varit vanligt på sistone.

Matchen slutade med årets tredje allsvenska förlust för DIF och det kändes inte helt ologiskt – vare sig sett till matchbilden eller formen i laget på senare tid.

Mycket att jobba på
DIF har nu definitivt tappat serieledningen och kan gå till landslagsuppehåll som serietrea. Under det två veckor långa uppehållet finns det mycket att jobba på ute på Kaknäs.

Anfallsspelet har varit ett stort problem i princip sedan serien drog igång efter EM-uppehållet och det finns också en hel del att fundera kring när det gäller högerkanten. Radetinac är en mångsidig och rutinerad spelare, men känns mer som en nödlösning som ytterback och kemin med Chilufya finns inte där – något som syntes tydligt i flera situationer under mötet med Sirius.

Efter landslagsuppehållet väntar också ett stålbad i form av hemmaderby mot Hammarby och bortamöte med Malmö. Hur man tar sig ur dessa båda matcher kommer mest troligt att sätta tonen för hur säsongen slutar. Spelarna kan nog förvänta sig hårdgrillning ute på Kaknäs – och man ska inte förvånas om det blir en del förändringar i startelvan inför derbymatchen.


 

Isak Bellman2021-08-29 17:56:00
Author

Fler artiklar om Djurgården