Studenternas, 2022-09-04 15:00

Sirius - Djurgården
0 - 1

Matchrapport: IK Sirius – Djurgårdens IF
Gustav Wikheim håller i sin fina form efter ett nytt mål i matchen mot Sirius. Här firar han tillsammans med Victor Edvardsen.

Djurgården vann andra raka matchen i Allsvenskan och knappar nu in på serieledande BK Häcken i toppen. Forum 1891 har sammanfattat matchen.

Djurgården reste till Uppsala för match mot Sirius i omgång 21 av årets allsvenska. En match som inleder ett tufft schema där Blåränderna ska gå in i gruppspelet till Europa Conference League parallellt med svåra matcher i Allsvenskan.

I torsdags säkrade Djurgården en plats i Svenska Cupen 2023 efter en 0–3-seger mot Örebro Syrianska. Det var en match där ingen spelare i den roterade elvan närmade sig en ordinarie startelva. Det stora utropstecknet, i en annars dålig match, var Alexandros Garcia Tsotidis debut i den blårandiga tröjan. Han utmanade och visade upp ett frejdigt spel – och insatsen kröntes med ett vackert mål i den första halvleken. Djurgården har inte haft speciellt många ungdomsspelare på bänken eller i A-truppen de senaste åren. Men den spännande 18-åringen visade att han mycket väl kan ingå i Djurgårdens planer på lång sikt. Han ingick dock inte i truppen som begav sig till Uppsala.

Annars var spelet mestadels långsamt och idéfattigt. Det krävdes två straffar för att stänga matchen – och det var när spelare som Joel Asoro och Elias Andersson byttes in som tempot drogs upp. Ett annat glädjeämne från matchen var att Marcus Danielson återigen fick välbehövliga minuter i benen. Mittbacken har sakta börjat varva igång motorerna – något som även har präglat hans senaste insatser. Mot Elfsborg var han bra förutom lite slarv i passningsspelet – och mot Örebro Syrianska stod 33-åringen ut i positiv bemärkelse.

Sirius har gjort en godkänd säsong så här långt. Uppsalalaget befann sig på en niondeplats inför drabbningen med DIF, vilket är ungefär där många inför säsongen förväntade sig att de skulle vara. Det är framför allt resultaten före sommaruppehållet som har bäddat för en stabil mittenplacering. På de sex senaste seriematcherna har man förlorat fyra och endast vunnit en – och bara gjort tre mål. Anfallsstjärnan Christian Kouakou har även han haft det svårt med ett mål på nio matcher före dagens match.

En uppgift att ta på allvar
Med tanke på startelvan som Djurgården mönstrade mot Örebro Syrianska var det väntat med många förändringar mot Sirius. Marcus Danielson och Victor Edvardsen var de enda som inte började på bänken eller stannade hemma av de som startade mot Elfsborg.

När elvan presenterades var det få som blev överraskade. Danielson och Edvardsen fick behålla sin plats – resterande nio blev utbytta. Jacob Widell Zetterström var tillbaka mellan stolparna och bildade defensiv stomme tillsammans med Piotr Johansson, Marcus Danielson, Hjalmar Ekdal och Elias Andersson. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf valde även att återgå till den starka mittfältstrion i form av Hampus Finndell, Rasmus Schüller och Magnus Eriksson.

Joel Asoro har haft problem med sina knän hela året, och vilades inför bortamatchen mot Shamrock Rovers på Irland på torsdag. Anfallaren fick sikta in sig på att förändra matchen från bänken. I stället föll tränarnas val på Edvardsen, Radetinac och Wikheim – i hopp om att framför allt få igång den förstnämndas målskytte.

Det var en härlig kuliss som tog emot lagen med fullsatta läktare och cirka 5 500 tillresta djurgårdare. Matchen började annars trevande från både Sirius och Djurgården. De turades om att försöka bygga spelet med många passningar, men slarv gjorde att inget lag tydligt tog tag i taktpinnen. Det var först i den nionde matchminuten som bortalaget kom upp i ett organiserat anfall som slutade i en första hörna.

Därefter tog Djurgården ett grepp om matchen. Rasmus Schüller bröt sig igenom på vänsterkanten och i den efterföljande situationen var det Victor Edvardsens tur att ordna fram en hörna. Men på samma sätt som den första hittade inte den andra hörnan in i boxen.

Sylvass och formstark norrman
Sirius flyttade ned laget och Djurgården fortsatte att pressa. Magnus Eriksson fick stå ensam utanför straffområdet och måtta ett perfekt inlägg till Hampus Finndell. Mittfältaren smög in mellan Sirius förvarare på ett smart sätt och fick huvudet på bollen – men nicken träffade inte mål. Minuten senare var det Erikssons tur att prova skott – den här gången via en motståndare.

I den 23:e minuten stack Sirius upp för första gången när Aron Bjarnason frispelades till höger. Elias Andersson visade upp ett imponerande försvarsspel som om han inte har gjort annat än att spela vänsterback i sin karriär.

Tre minuter senare blixtrade Djurgården till. Det tog tolv sekunder att spela igång från långt ned på egen planhalva till att bollen låg i nät. Piotr Johansson kastade ett långt inkast till Haris Radetinac som skarvade till Victor Edvardsen. Anfallaren spelade vidare till Gustav Wikheim som hade hela offensiva planhalvan att springa på. Norrmannen gjorde inga misstag när han enkelt rullade in 0–1 till Djurgården.

Målskytten var därefter nära på att ge bort ett mål till skänks. Han skulle spela tillbaka bollen till Ekdal, men spelade i stället fram Sirius till ett friläge. Jacob Widell Zetterström hade dock inga problem med att rädda Yukiya Sugitas tama vänsterskott. Det blev en påminnelse för Djurgården att se upp med hemmalagets kontringar.

Med tio minuter kvar av den första halvleken hettade det till på planen. Edvardsen fälldes och fick inget gehör från domare Kristoffer Karlsson. Domaren valde i stället att varna anfallaren för snack och han missar därmed derbyt mot Hammarby på söndag. Efter detta hade Radetinac ett hårt avslut – som David Mitov Nilsson fick styra ut.

I slutet av halvleken missade Elias Andersson markeringen efter en hörna, men nicken från Siriusspelaren saknade fart – något som kännetecknade Sirius första halvlek. Få anfall och halvdana avslut. Djurgårdens första 45 var desto bättre. Den höga pressen var återigen en framgångsfaktor för Blåränderna mot just Sirius.

En spegelbild av första halvlek
Andra halvlek såg inledningsvis ut som den första. Djurgården, som var iklätt det vita tredjestället, fortsatte att trycka på offensivt. Det blev rörigt i samband med en fast situation. Finndell sköt från en snäv vinkel i stället för att spela in till en lagkamrat. Efter 57 minuter var det Piotr Johanssons tur att syna det gula kortet efter en stämpling.

Hörnorna avlöste varandra och ett 0–2-mål låg länge i luften. De ditresta stockholmarna gjorde sitt på läktarna och sjöng fram laget. Kristoffer Karlsson hade annars problem med att sätta en bra nivå på matchen. Han blåste för det mesta – vilket gjorde att spelet hackades upp och saknade rytm.

Sirius försökte ta tag i bollen, men Djurgården vann ständigt tillbaka den för att inleda nya anfall. Det centrala mittfältet med Finndell, Schüller och Eriksson gjorde ett bra jobb och var katalysatorn i bortalagets spel. En av de tre fanns alltid spelbar och Sirius mittfältare blev mer och mer trötta.

I takt med att klockan närmade sig 73 minuter genomförde Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ett trippelbyte. Ut gick den skadade Hjalmar Ekdal, Gustav Wikheim och Magnus Eriksson. In kom Jesper Löfgren, Joel Asoro och Besard Sabovic. Marcus Danielson fick äran att dra på sig kaptensbindeln som en följd av detta.

I matchminut 77 fick Djurgården ett närmast identiskt läge som vid 0–1-målet. Edvardsen frispelades en bit in på Sirius planhalva. Han passade vidare till den nyinbytte Asoro i ett friläge. 23-åringen gjorde allting rätt fram till avslutet – han löpte sig fri och sköt förbi Mitov Nilsson i målet. Men stolpen stod i vägen och det var fortfarande ett mål som skiljde de två lagen åt.

Onödigt spännande
Filip Olsson, mittfältare i Sirius, hoppade in med en kvart kvar. Han tvingades avbryta matchen bara åtta minuter senare efter en skada. Det blev ett längre avbrott och tempot sjönk. När domare blåste igång igen var det i stället Sirius som började etablera ett eget bollinnehav. DIF förflyttade sig längre ned och misslyckades med att hålla fast bollen offensivt. Schüller agerande räddande ängel när han bröt ett inspel. Till och med målvakt David Mitov Nilsson var uppe på en hörna på tilläggstiden.

När det var två minuter kvar hittade Filip Rogic in bollen bakom Jacob Widell Zetterström. Den assisterande domaren hade redan vinkat för offside – reprisbilderna visade att domaren gjorde rätt bedömning.

Djurgården höll undan och säkrade tre poäng även om det blev onödigt spännande i slutet. Supportrarna höll andan i 99 minuter och de blårandiga borde ha stängt matchen innan dess. BK Häcken tappade tre poäng till en poäng – vilket innebär att Blåränderna närmar sig i toppen. Nu väntar en resa till Irland och Dublin för att kicka igång gruppspelet i Europa Conference League.

* * *

Vad har du för bild av matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!