2022-10-06 21:00

AA Gent - Djurgården
0 - 1

Matchrapport: KAA Gent – Djurgårdens IF
Med sitt första mål sedan återkomsten blev Marcus Danielson stor matchhjälte i Djurgårdens seger.

Djurgården höll undan mot Gent och fick med sig alla tre poäng efter Marcus Danielsons mål från första halvlek. Forum 1891 summerar här matchen.

Efter resor till Kroatien, Rumänien och Cypern var det nu dags för nya äventyr för Djurgården. Den här gången begav sig laget ned till Belgien och Gent för omgång tre i gruppspelet av Europa Conference League.

Blårändernas säsong har hittills varit inget annat än en succé med topplacering i Allsvenskan och framgångsrikt spel ute i Europa. Victor Edvardsen har växt ut till en nyckelspelare med sina nio mål och nio assister i serien – samtidigt som han har stått för viktiga mål mot HNK Rijeka, Sepsi och APOEL. Lagkapten Magnus Eriksson har sakta men säkert börjat varva igång och liknar mer och mer formen från 2021. Den pånyttfödde Elias Andersson, som spelat på en annorlunda vänsterbacksposition, har även han imponerat stort. Listan kan göras lång över spelare i DIF:s trupp som gjort det bra under året.

Trots detta var det ett någorlunda sargat Djurgården som anlände till landet som stoltserar med sina pommes frites och som har fostrat spelare som De Bruyne och Courtois. Efter 13 raka matcher utan förlust i Allsvenskan skulle plumpen i protokollet komma. Degerfors, som håller till i tabellens nedre regioner, hade inga problem med att städa av stockholmarna med klara 3–0. Det var inte första gången i år som Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs manskap hade problem med spelet på naturgräs. Djurgården var aldrig nära tre poäng – och mäktade endast med fem skott på hela matchen.

Kvällens motståndare, KAA Gent, har vunnit den inhemska ligatiteln en gång (2014/2015) och har erfarenhet från tidigare Europaspel. Cuptiteln från fjolårssäsongen bäddade för årets avancemang till Europa Conference League. Belgarna har blandat och gett den senaste tiden med två raka förluster – vilket tiondeplatsen skvallrar om.

Glädjebesked efter kamp mot klockan
Inför matchen handlade det mesta av förhandssnacket om Gent och den belgiska polisens ovilja att ge Djurgårdssupportrarna fler biljetter än de obligatoriska 5 procenten av arenans kapacitet. Detta har lett till stor ilska i Djurgårdsled eftersom Gent aldrig fyller sin arena – och tusentals tomma stolar är vanligt förekommande. Det mesta talade för att många djurgårdare som hade rest ned skulle få stå utan biljett. Efter en kamp mot klockan annonserade Djurgården under onsdagen att man hade kommit överens om ytterligare 800 biljetter – ett besked som mottogs med glädje.

Den andra snackisen inför mötet handlade om hur tränarparet skulle formera sitt lag. Skulle några spelare vilas med tanke på den viktiga seriefinalen mot BK Häcken på söndag? När Djurgården presenterade sin startelva en och en halv timme före avspark visade det sig vara tre förändringar i jämförelse med förlusten mot Degerfors – Pierre Neurath Bengtsson, Hjalmar Ekdal och Haris Radetinac in från start.

Aleksandr Vasyutin, som har vaktat målet i de tidigare gruppspelsmatcherna, förpassades överraskande till bänken. Framför Jacob Widell Zetterström formerade tränarduon en väntad backlinje – där Hjalmar Ekdal var tillbaka efter skada för att bilda mittlås med Marcus Danielson. På mittfältet behöll Rasmus Schüller, Hampus Finndell och Magnus Eriksson sina platser från senast.

Haris Radetinac startade inte mot Degerfors, men kom in i paus – och fanns med inledningsvis mot Gent. Anfallsstjärnan Victor Edvardsen är så pass viktig för Djurgårdens spel att han nästan alltid finns med från start och kvällens match var inget undantag. Joel Asoro har varit inne i en formsvacka den senaste tiden, men fick återigen tränarnas förtroende. Norrmannen Gustav Wikheim inledde på sidan och fick sikta in sig på att förändra matchen i andra halvlek.

Det var en mäktig inramning när omkring 2 000 djurgårdare tog emot Djurgården när laget äntrade planen. Stockholmarna inledde aningen darrigt. Redan efter fyra minuter fick Widell Zetterström göra matchens första räddning. Ett par minuter senare kunde Hugo Cuypers stå ensam i straffområdet och måtta ett avslut som styrdes ut till hörna.

Bortalaget hade problem med Gents wingbacks till en början. Utan en hög press fick båda stå ensamma och sikta inlägg mot belgarnas två centrala anfallare. Ibland hittade inläggen till rätt adress – men i många fall ledde de till hörnor.

Avtagande belgisk anstormning – och bättre blårandigt spel
Efter 17 minuter levde DIF farligt efter en sylvass kontring från Gent. Det centrala mittfältet med Schüller, Finndell och Eriksson misslyckades med att stänga ned ytan i mitten, vilket gav hemmalagets spelare gott om tid för att testa Widell Zetterström. Även det här skottet hade målvakten inga problem med att styra undan.

Därefter stack Djurgården upp offensivt. Magnus Eriksson träffade Ekdals panna efter en frispark. Avslutet saknade dock både fart och precision, och slutade i inspark. Samme Eriksson hade i anfallet efter ett farligt avslut som missade mål med ett par decimeter. Det här var ett viktigt trendbrott för Djurgården som skapade mer lugn i laget efter Gents tidiga dominans.

Eriksson såg ut att få självförtroende och tog för sig mer och mer. Han tog sig loss på högerkanten och såg Edvardsens smarta löpning innanför straffområdet. Passningen var perfekt, men försvararen hann upp och kunde störa anfallaren i skottögonblicket.

Det kom därför inte som någon chock att just “Mange” skulle vara inblandad vid ett eventuellt Djurgårdsmål. När klockan visade 37 minuter tog mittfältaren gott om tid på sig när han gick ut för att slå en hörna. I boxen screenade Edvardsen bort två spelare från Gent. Danielson tackade och tog emot när han enkelt nickade in 0–1 till Djurgården. Det är inte första gången mittbacken gör ett viktigt mål för Blåränderna. Många djurgårdare minns säkert tillbaka på 2019 när 33-åringen var starkt bidragande till lagets SM-guld.

Efter en jobbig första halva av halvleken jobbade sig Djurgården in i matchen och gick in i paus med en uddamålsledning.

Gents tränare visade sitt missnöje med lagets första halvlek genom att agera direkt i paus med ett dubbelbyte. Det kunde ha gett resultat direkt. Owusu, som hoppade in, spelade fram Cuypers till ett bra läge i den 47:e minuten. Men som så många gånger förr den här kvällen misslyckades anfallaren med skottet.

Fembackslinje i hopp om hålla ut
Andra halvlek började på samma sätt som den första – ett belgiskt spelövertag. Djurgården, som dagen till ära spelade i en ny matchtröja, flyttade hem och hade svårt att få fast bollen. I matchminut 60 testade Cuypers ett konstnummer efter slarv i Djurgårdsförvaret. Cykelsparken var ett spännande försök, men Widell Zetterström sattes aldrig på prov. Några minuter senare fick Finndell syna det gula kortet av domaren från Belarus.

När matchuret visade 71 genomförde Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf sitt första byte. In kom Wikheim och ut gick Radetinac. I samma veva gjorde Gent ett nytt dubbelbyte.

Belgarna fortsatte att pressa ned Djurgården i slutet av matchen. Tio spelare låg bakom bollen och bevakade – där endast Edvardsen låg kvar lite högre upp. Gent försökte hitta in i straffområdet genom att byta kant snabbt på sina offensiva ytterbackar. DIF:s backlinje rensade långt varje gång tillfälle gavs. Bortalagets bollinnehav var nere på låga 30 procent med kvarten kvar.

Djurgårdens tränarduo identifierade att bortalaget hade stora problem i matchens slutskede. I hopp om att stänga tillställningen valde man att byta ut Joel Asoro och Hampus Finndell och ta in Emmanuel Banda och Jesper Löfgren. Byten som var helt klart åt det defensiva hållet när Blåränderna nu gick ned på en fembackslinje.

Fjärdedomaren annonserade fem minuters tillägg och Gent forcerade och forcerade utan att få utdelning. Två minuter in på tilläggstiden byttes Schüller ut och in kom Sabovic. Djurgården lyckades hålla undan och få med sig alla tre poäng fram tills att domaren blåste av efter 96 minuter.

* * *

Vad har du för bild av matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!