Guldfågeln Arena, Kalmar, 2022-05-22 17:30

Kalmar FF - Djurgården
1 - 0

Matchrapport: Kalmar FF - Djurgårdens IF
Djurgården åkte ner till Kalmar och förlorade snöpligt på tilläggstid

Djurgården åkte ner till Kalmar för att ta sig an Henrik Rydströms mannar. Forum 1891 analyserade den sena 0-1-förlusten.

Tråkigt nog för både Djurgården och Rasmus Schüller fick man klara sig utan den finländska landslagsmannen, som stod för sin kanske bästa insats för året i matchen mot Malmö FF. För dagen fick den lojale Haris Radetinac inta ännu en ny position, nämligen till höger på ett tremannamittfält när Hampus Finndell flyttades ner som defensiv mittfältare. I tidigare matcher har Elias Andersson fått detta förtroende, men frågan är om han inte egentligen är lite för lik Magnus Eriksson i spelstilen. I Haris skulle man få en lite mer rivig central mittfältare som ständigt går högt i press. Joel Asoro fick äntligen sin startplats, men kanske lite oväntat som spjutspets vilket innebar att Victor Edvardsen flyttades ut på högerkanten. Firma Edvardsen/Asoro kom att växeldra lite, men allt som oftast Asoro i mitten och Edvardsen till höger.

De rödklädda motståndarna ställde upp ett lag som på pappret såg ut som ett 3-4-3, men väl på planen blev det ett 4-2-3-1 med Rasmus Sjöstedt som högerback. Inga större förvåningar i startelvan, kanske inte minst att kapten Oliver Berg både startade och gjorde 90 minuter plus tillägg.

En trevande inledning i en match som skulle komma att bli allt mer intensiv
Uppgifter om krutdoft gjorde så att visslan för matchstart ljöd några minuter försenat, men klockan 17:34 bjöd Guldfågeln Arena upp till dans. En halvminut in på matchen fick Djurgården en frispark som ledde till hörna, hörnan i fråga ledde ingenstans, men det var det mest spännande som hände i en annars händelsefattig första 10 minutersperiod. När matchklockan slog 12 skulle skotten börja komma. Nahom Girmai Netabay tog sig igenom försvaret fram till Oliver Berg som avlossade skott. Widell Zetterström släppte retur, som också blev farlig, men nästa skott skulle komma att greppas av ”JWZ”. Ytterligare en chans för Kalmar och Netabay följdes upp av en offensiv farlighet för dem blåklädda. Ett långt inkast av Joel Asoro slutade i ett skott av Magnus Eriksson som blockerades ut till hörna. Efter detta kommer djurgårdens klaraste målchans i matchen när Victor Edvardsen hinner upp en boll precis vid kortlinjen och slår in den till Sead Haksabanovic som fick av ett skott mitt på Kalmars Ricardo Friedrich. Ett läge som mycket väl kunde, och kanske borde ha betytt 1-0 Djurgården.

Haris Radetinac kom väldigt bra in på det centrala mittfältet. Flertalet höga bollvinster, som däremot aldrig riktigt blev cementerade målchanser. Runt 30 minuter in i matchen skapade Djurgården en hel del chanser som ledde till hörnor. Dagens djurgårdshörnor höll precis samma klass som de har gjort hittills under säsongen, och således gav inga vidare resultat. Den andra halvleken avslutades med ett fint kalmarläge där Oliver Berg klackade fram till ett fint läge för Netabay. Den första halvleken var en jämn historia, där 0-0 var kraftigt i underkant.

Varsitt jätteläge i inledningen av andra halvleken
En dålig passning av Radetinac studsade fram till ett jätteläge för Joel Asoro precis utanför straffområdet. Ett mindre bra skott av Joel räddas av Friedrich. På andra sidan av planen lyckades Noah Shamoun frispela sig med hjälp av Romario för matchens bästa läge, ett läge där Jacob Widell Zetterström lyckas med en nästan sedvanlig jätteräddning. Den efterföljande hörnan ledde ingenvart för Kalmar. Efter dessa chanser fortsätter Djurgården anfalla med ett inlägg till Asoro, som rensas bort av Lars Saetra i kalmars mittförsvar.

I den 57e matchminuten byts Victor Edvardsen ut till förmån för Emmanuel Banda. Detta innebar att Radetinac lämnade mittfältet och flyttade tillbaka upp på högerkanten, Banda tog Haris plats på innermittfältet. Efter bytet kommer Hjalmar Ekdal fram till ett mycket bra skottläge tack vare en otroligt fin nedtagning av Joel Asoro, men skottet är alldeles för dåligt för att oroa Friedrich i målet.

Flera skadeuppehåll avslutar djurgårdens fina period
Två skadeuppehåll, först Hampus Finndell och sedan Ricardo Friedrich kom att rycka sönder matchen lite. Mellan uppehållen fick både Haksabanovic och Banda av två väldigt fina skott, som båda räddades av den gulklädda målisen. Djurgården fick sitt sista läge när Haksabanovic skickar iväg ett inlägg som Banda sånär inte hinner upp till, hade blivit ett jätteläge om han hann upp den. Detta var i stort sett det sista som skedde i djurgårdsväg och resten av matchen var kalmardominans hela vägen in. I den 81a minuten är det en bra passning från Oliver Shamoun som slutar med att Oliver Berg skjuter över. Ytterligare tre-fyra lägen hamnar i slutändan i Widell Zetterströms famn, men till slut blev det övermäktigt för även honom. En vänsterhörna från Oliver Berg i matchens 93e minut nådde Lars Saetras panna som mycket skickligt vinklade in bollen som fick hämtas ur nätmaskorna. Ett snöpligt baklängesmål som inte är helt orättvist sett till matchbilden.

Matchen avslutas med viss dramatik, när Magnus Erikssons lyftning slutade med en tilltrasslad situation där djurgårdarna ropade efter straff. Repriserna visade en knuff från vänsterbacken Olafsson på Radetinac, men att den situationen inte blir straff i det läget borde inte förvåna många. Den sekvensen slutade i en frispark i ett klassiskt Magnus Eriksson-läge till höger utanför straffområdet. Frisparken var en hög boll som hamnade i famnen på kalmars målvakt och domare Adam Ladebäck blåste av matchen som blev 0-1 till Kalmar.

Det är ett Djurgården som inte kommer upp i den nivån som man har haft i de senaste matcherna. Rasmus Schüllers frånvaro kändes av, även om man kan tycka att Haris Radetinac inte gjorde bort sig på mittfältet. Det är snarare från och med bytet i 60e minuten där man flyttar upp Haris och tar in Banda som matchen börjar väga lite i kalmars favör. Det ska sägas att Djurgården inte gör en dålig match för dagen, men ett lag som förväntas hota i toppen av tabellen har inte råd med speciellt många fler poängtapp än vad man har hittils i år. Kalmar vinner matchen förtjänt. Det går att argumentera för både oavgjort och djurgårdsvinst, men det är inte ett chockerande resultat sett till matchen.