Eleda Stadion, 2021-10-27 19:00

Malmö FF - AIK
1 - 0

Matchrapport Malmö FF - AIK 1-0: En blytung laginsats
Birma gjorde 1-0 efter en snabb frispark där inlägget till Colak gick direkt i mål.

Höst, blåst, fukt, mörker, elljus, vardagkväll, lapp på luckan, bengaler och toppmöte. Vad mer behövs för en fantastisk fotbollsupplevelse. Just det – en seger fick vi också. Det var ståpäls hemma i TV-soffan.

Fart, fest och en rungande fotbollsmatch i stil med septemberderbyt mot Helsingborg 2010. Det fick vi se denna kulna men härliga oktoberkväll på Stadion. Malmö FF såg till att debaclet mot Varberg senast blev till effektiv tändvätska i kvällen match.

Matchen hade snackats upp i flera olika perspektiv, och beskrivits som en säsongsavgörande match. Seger idag och vi är absolut med i guldracet, oavgjort eller förlust och vi är med stor sannolikhet borta från guldet.

Försnacket har handlat om MFF:s dåliga form, oförmåga att styra matcher på senare tid, klubbens ovilja att markera mot villkorstrappan som supportrarna önskade (där man till slut pudlade och gjorde en tydlig demonstration vid kvällens inmarsch), Mikael Lustigs kritik mot förbundet om att tre gula är för lite för avstängning etc.

Båda lagen körde tröjor mot villkorstrappan, Norra körde banderoll mot samma trappa, bengaler, och AIK-klacken körde (välförtjänt) banderoll mot Malmö FF. Bra så.

Det hade sålts 20 623 biljetter och MFF ställde upp enligt följande (3-5-2):

Veljko Birmancevic - Antonio Colak
Adi Nalic - Bonke Innocent - Anders Christiansen - Sergio Pena - Eric Larsson
Martin Olsson - Lasse Nielsen - Anel Ahmedhodzic
Johan Dahlin

Dessutom var Oscar Lewicki tillbaka i truppen, och satt på bänken tillsammans med bland andra Sören Rieks, Jo Inge Berget, Niklas Moisander och Erdal Rakip

AIK:s tränare Bartosz Grzelak mönstrade följande elva (4-4-2):

Kristoffer Nordfeldt; Ebenezer Ofori - Sotirios Papagiannopoulos - Alexander Miloševic - Erick Ouma Otieno; Filip Rogic - Sebastian Larsson - Bilal Hussein - Zachary Elbouzedi; Nicolas Stefanelli - Nabil Bahoui

AIK körde en fuling och valde sida så att vi fick starta och spela mot klacken i första. Sånt gillar vi inte.

Vi höll på att sätta i halsen nästan direkt när ett AIK-inlägg efter 33 sekunder rann rakt igenom MFF-försvaret, följt av en jättechans några sekunder senare som dock blåstes av pga offside.

Matchen började som förväntat, MFF hade mest boll och tilläts också ha det. MFF:s bästa lagdel är mittfält/anfall, medan AIK:s bästa lagdel är försvar/mittfält, vilket också visade sig i spelet.

I 10:e minuten får vi vår första farliga läge. Olsson får bollen ute till vänster, slår ett bra inlägg som Colak nickar på mål men målvakten tippar bort den. Bra spel där.

Direkt efter fick AIK en chans, där ett skott på mål överraskade Johan Dahlin som släppte retur rakt fram. Han dök efter den och fick den. Kanske. Stefanelli var också på bollen som kom loss och Stefanelli slog in den. Men domaren blåste av för frispark till MFF och menade att Johan Dahlin hade kontroll på bollen. Helt korrekt avblåst.

Så här långt var det en bra underhållande match, med bra spel från båda lagen. Bollinnehavet så här långt var 76-24 till MFF:s fördel. Det märktes i matchen att det gällde mycket, att det var en match i guldstriden. Det var mycket tjafs och smällar och domaren Al Hakim fick ta många snack med flera hetlevrade spelare.

I 25:e min kommer så 1-0 till Malmö, lite oväntat. En snabb frispark på vänster sida slår AC ner till Birma som slår ett inlägg mot Colak framför mål. Det ruffas lite, AIK slarvar i försvaret, Colak kommer inte åt att nicka, målvakten tror att någon ska nicka bort den, ingen gör det och bollen rinner rakt igenom och studsar in i mål. Överraskande ja, men inte helt orättvist.

I den 34:e minuten fick vi ett fint läge att utöka ledningen. En slumpboll landade hos Birmancevic på väg mot AIK:s mål. Han slog bollen snett framåt till Colak som tyvärr fick bollen för långt ifrån sig i mottaget och bollen slogs till inkast som blev resultatlös.

Det var en intensiv första halvlek med mycket kamp. Det visade sig också i MFF:s spel. Laget lyfte sig och mycket av det vi har saknat i de senaste matcherna var tillbaka idag; ett lite rakare snabbare spel, bättre kontroll på bollen och passningarna, en bättre press på motståndarna och ett bra sammanhållet försvar. Troligen var detta MFF:s bästa halvlek i år mot kvalificerat Allsvenskt motstånd. Men skärpan framför mål måste till också.

Innan andra halvlek gick igång gjorde MFF ett byte. AC gick ut och ersattes av Jo Inge Berget. Kanske kände AC av frisparken han fick i huvudet efter 30 minuter av första halvlek.

Halvleken börjar i ett rasande tempo. Efter mindre än tre minuter driver MFF upp bollen, Colak får den på högerkanten, slår in den till Nalic som står i princip helt fri men får inte ordning på bollen, som letar sig ut till Pena som drar till ett lobbskott som touchar ribbans överkant.

Sen hade AIK chans, som MFF redde ut, som kontrar och får en hörna från höger.

I den 52:a minuten snabbkontrar MFF, som slutar med ett stenhårt skott från Colak som målvakten boxar ut och styrs till inkast för MFF.

I den 57:e minuten gjorde AIK sitt första byte. Filip Rogic gick ut och ersattes av Henok Goitom

Trots AIK:s byten, och att man skruvade på vissa inställningar, behöll MFF kontrollen på matchen. MFF:s aggressiva press fortsatte och försvaret spelade kontrollerat och släppte inte till mycket till AIK.

I den 65e minuten har MFF dock svårt att få undan bollen framför eget mål. AIK lyckas behålla trycket och har en del chanser. Det slutar med en fin nick från Goitom som Dahlin tippar över ribban och domaren blåser av för offside.

Minuten senare går Martin Olsson ut och ersätts av Niklas Moisander.

Efter 70 minuter kommer så äntligen en comeback vi väntat på och längtat efter. Till ett jubel som bara överröstades av måljublet så ersattes Sergio Pena av Oscar Lewicki. Han gjorde en stabil typisk Oskar Lewicki-insats. Bådar gott inför kommande matcher.

Kort därefter gjorde AIK ett dubbelbyte, Elbouzedi och Ofori ersattes av Ayari och Ring.

I den 74:e minuten får AIK en farlig frispark i ett läge där man inte ska ha en frispark. Lasse Nielsen kapade Erik Ring snett utanför straffområdet och Sebastian Larsson lade noga upp bollen. Men skottet går i muren, och även returen täcks av MFF:are. Bra där.

AIK behåller initiativet och har sin bästa period i matchen nu och lyckas etablera lite tryck som ger frisparkar. Man vinner mycket andrabollar och slumpbollar, men det blir inte farligare än så. MFF verkar falla tillbaka mer och mer och inriktar sig på att säkra segern.

I den 81:a minuten skulle MFF haft straff, när Colak drogs i tröjan när han skulle stöta in inlägget från Birma på vänsterklanten. Att linjemannen inte såg den tröjstruten är en gåta.

Dagens publiksiffra stannade på 18 821, 1 800 mindre än vad som rapporterades ha sålts.

83 minuter in i matchen byttes Adi Nalic ut mot Erdal Rakip. Nalic gjorde en bra match idag, även om han mattades av på slutet.

Nu blev det mer och mer kamp ju närmare stopptid vi kom. Nabil Bahoui var uppe och viftade mer armbågar både på Eric Larsson och Anel ahmedhodzic. Om hans armbågar hade bedömts på samma sätt som Markus Rosenbergs skulle Bahoui haft gult plus gult och blivit utvisad. Solklart.

I den 92:a minuten får vi en kontring där Bonke slår upp bollen till colak som är dödstrött och inte riktigt orkar med ett skott. Men det blir till en resultatlös hörna och lite tid som går.

Det är mycket nerv nu på slutet, och många trötta spelare. Kvaliteten i matchen har försvunnit och vi “räddas” flera gånger av att AIK står offside.

Domaren blåser av efter 95 minuter, vi tar tre blytunga poäng och Malmö är med i racet på riktigt igen.

Så skönt att se att vi studsade tillbaka och gjorde en suveränt bra laginsats mot ett starkt defensivt lag som också slåss om guldet. Vi håller tummarna för att detta är vändningen och att vi långsiktigt hittar tillbaka till sommarformen när vi avancerade till CL.

Ses i Uppsala på lördag.

Mot 22:a guldet. Vamos &%#€?#&%!

PS. Om nu supportrarna vill få bort villkorstrappan, varför ska man då röra sig mot varandra efter slutsignal och till slut kasta bengalet på varandra? Är det produktivt? Tror ni att det hjälper svensk fotboll? DS.

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-10-27 21:23:00