Malmö FF - Degerfors
2 - 2

Matchrapport Malmö FF - Degerfors: Skönt att det är över
Fina Hugo Larsson gjorde idag sitt första allsvenska mål.

Vi tar ledningen två gånger. Och släpper in kvittering lika många gånger. Årets säsong är över efter 2-2 mot Degerfors. Det är skönt att vi äntligen kan lägga den till handlingarna.

Detta var Ola Toivonens sista match, och Åge Hareides sista match, och Erdal Rakips sista - lite som en skolavslutning i åttan. Lite högtidligt, men egentligen inget mer.

Det var dessutom en allsvensk avslutningsdag utan egentlig spänning. Segraren är redan klar (grattis Häcken), nedflyttarna är klara - det vara bara den negativa kvalplatsen som skulle avgöras. Den stod mellan Varberg och Degerfors

Förutom budisar innan matchen som krävde ansvar från den sportsliga ledningen i MFF, var det en märkbart rörd Ola Toivonen som ledde laget in på plan under hymnen. MFF ställde upp enligt följande, med ännu ett nytt mittbackspar:

Jeffrey Gal

Degerfors kom till Malmö med tio raka matcher utan förlust. En senare grafik i TV-sändningen visade också att Degerfors just nu ledde tabellen i antalet omställningar som också gav farliga lägen. I samma tabell låg MFF på 12e plats.

I den 8:e minuten kom så MFF:s första farliga chans. Inkast till ola som skarvade till kiese som skarvade till ac som slog in bollen men målvakten räddade.

På tavlan dyker det upp 1-0 till Varberg, vilket gör att Degerfors läge blir tuffare i bottenstriden.

Så, äntligen, i den 17:e minuten får Hugo Larsson göra sitt första allsvenska mål. Ett fint framspel till IKT i mitten resulterar i ett halvdåligt avslut. Men bollen studsar ut och kommer till Hugo Larsson en bit utanför straffområdet. Hugo tvekar inte, siktar in sig, fokuserar på bollen och klipper till. Bollen seglar via en lätt touch på en rödklädd spelare in i mål och stadion exploderar i himmelsblå glädje.

I den 22:a minuten snabb omställning för Degerfors där Omar Faraj kommer i mitten. Men Johan Dahlin gör en fin benparad och räddar skottet. Fint där Johan.

Vi får kontroll på bollen, men Degerfors tar den tillbaka, biter sig kvar och skapar en hel del nu faktiskt. Vi är inte skärpta i försvarsspelet vilket underlättar för Degerfors. Bra att vi har JD där bak som spelat stabilt så här långt.

Så här långt har “nya” mittbacken Lomotey gjort det överlag bra. Han har gjort flera bra brytningar.

Men Degerfors, kanske pådrivna av att Varberg gjort 2-0 mot Sirius, kämpar på bra och arbetar hårt i sitt presspel, samtidigt som vi är ganska passiva. Det visar sig också i statistiken så här långt; Degerfors har mer boll och skapar fler lägen och har fler avslut. Men inget jättefarligt skapas så det känns ganska lugnt ändå.

Det vänder dock snabbt. I den 37:e minuten, på ett inlägg från långt nere mot MFFs kortlinje, kommer Degerfors kvittering. Inlägget kommer in mot MFF:s mål, touchas av Omar Faraj och seglar in i bortre burgaveln. Snyggt mål men ack vad onödigt det känns. Men typiskt MFF anno 2022. Och Lomoteys första miss i matchen…

Lite surt är det ju att sitta här och se matchen och kolla på statistiken och inse att vi blir kontrollerade av Degerfors, tack vare deras bra presspel. Vi är inte mer än ett deltagarlag den här säsongen i Allsvenskan.

I halvtidsintervjun med Hugo Larsson var han såklart glad för sitt första allsvenska mål, men väldigt besviken över Malmö FF:s spel i första halvlek. “Det ska inte se ut så här när Malmö FF möter Degerfors” konstaterade Hugo.

Himmelriket håller med i den analysen. MFF börjar bäst men efter ett tag kommer Degerfors in i matchen och kontrollerar och styr två tredjedelar av halvleken. Skärpning i andra, MFF.

MFF gjorde några byten i pausen; Jo Inge Berget kom in istället för Patriot Sejdiu (skapade inte mycket), Erdal Rakip ersatte Søren Rieks (gjorde inte sin bästa match), och Ismael Diawara bytte av Johan Dahlin (spelade bra).

Andra halvlek fortsätter som den första slutade. Degerfors är bättre.

Erdal hade mycket väl kunnat få en straff i den 57:e minuten. Men tre minuter senare rasslar det till i nätet. ett inlägg från höger från berget följer marken genom straffområdet till IKT. Han tar bollen två steg in mot mitten och klipper till. skottet vrider sig runt backen och skapar en fin strut i nätet mot MFF-klacken.

Innan avspark, i den 62:a minuten, går så Ola Toivonen ut till hyllningar från publiken som ställer sig upp.

I den 64:e minuten stiger dramatiken, en snabb kontring från Degerfors på högersidan, vårt försvar hänger inte med. inlägget seglar över straffområdet och de få MFF:arna som följt med. Degerforsaren Rasmus Örqvist klipper till direkt, skottet studsar i marken och blir otagbart för Diawara i målet. Vi skriver 2-2 och historien upprepar sig - igen. Dessutom sker det när AC tillfälligt är utanför planen - för att fixa en kontaktlins...

Matchbilden ser ut som tidigare, men tempot går ner avsevärt. Det känns mer och mer som att Degerfors spelar för att kontrollera matchen, för att hålla MFF borta från att göra mål. Så länge resultatet 2-2 står sig ligger Degerfors kvar ovanför det negativa kvalstrecket

I den 83e minuten blixtrar MFF till. I en snabb kontring i mitten kommer bollen ut på högersidan. Inlägget från Beijmo når Buya Turays huvud men målvakten räddar.

Degerfors faller bak mer och mer, “skador” och maskningar gör att domaren Andreas Ekberg till slut springer ut för ett samtal med Degerfors tränare xx, där Ekberg pekar på klockan flera gånger.

MFF trycker på i 90:e minuten får AC världens läge vid straffpunkten men skottet går 20 cm utanför stolpen. Neeeej, skriver i soffan.

Trycket fortsätter och i den 93:e minuten fälls AC centralt precis utanför straffområdet. “Känn ingen press” men AC:s skott lämnar mycket att önska… Signifikativt för säsongen, om inte annat.

Domare Ekberg blåser av matchen, som slutar 2-2, och vi kan konstatera att årets säsong är över. Skönt. Vi slutar på xx plats i årets allsvenska. Bedrövligt.

Efter matchen fick både Ola Toivonen och Erdal Rakip välförtjänta avtackningar på stadion. Himmelriket tackar er båda för många minnesvärda matcher och mål. Och önskar er lycka till i era kommande karriärer - vad det än må vara.

Det var kul, och fint, att även Degerfors spelare var med på avtackningen av Ola.

MFF som lag försöker - men det funkar inte. Samspelet vi sett flera år finns inte längre. Vi behöver en ny tränare som kan gå in redan på måndag morgon och lägga upp riktlinjerna för nästa år. Efter att ha läst Jonas Hanssons fina text om Henrik Rydström känns han som väldigt spännande. Men är han redo för MFF? Och är MFF redo för Rydström?

Vi återkommer i kommande texter här på Himmelriket till säsongen och hur den har varit. Våra årets-texter fyller hela december månad, men redan nu kan vi konstatera att årets säsong är en besvikelse, med några enstaka undantag: