Malmö FF - Djurgården
1 - 1

Matchrapport: Malmö FF - Djurgårdens IF
Ekdals kvitering innebar ett oavgjort resultat i toppmötet.

Allsvenska toppmötet mellan Malmö FF och Djurgårdens IF skulle visa sig bli en riktig nagelbitare. Det var rikligt med målchanser åt båda hållen samt ett tufft spel på planen. Här är vår sammanställning av matchen.

Djurgården med bra känsla inför matchen
Djurgårdens IF lyckades i omgången innan vända en dålig trend genom att besegra Hammarby IF med hela 4-1. Tre poäng och derbyvinst innebar inte bara att Djurgården tog tillbaka serieledningen. Utan även att de gick in i matchen mot Malmö FF med gott självförtroende.

Malmö FF som lyckats kvala sig in i Champions League-gruppspel har bortprioriterat Allsvenskan en aning. Trots det var de inför matchen endast tre poäng bakom serieledarna Djurgården.

Oerhört händelserik första halvlek
Djurgården inledde starkt och var flera gånger nära på att bryta igenom med sina snabba kontringar. Och redan efter fem minuter lyckades Haris Radetinac bryta in i banan från sin vänsterkant. Han fick till ett bra skott, men bollen gick i bortre stolpen och ut.

Efter Djurgårdens träff i virket lyckades Malmö ta sig in i matchen mer och mer.

I den fjortonde minuten vann en Malmöanfallare åt sig bollen mot Jesper Nyholm i Djurgårdens straffområde. När Nyholm då ska ta tillbaka bollen och rätta till sitt misstag, råkar han istället fälla deras spelare, och det blev straff.

Från att domaren blåste straff till att straffen togs hann det ta ett par minuter. Då fanns det förmodligen en och annan djurgårdare som drömde sig tillbaka till guldsäsongen 2019, när Vaiho räddade en straff på Malmös arena. Men de tankarna försvann nog relativt snabbt när Malmös Colak placerade straffen snyggt i målvaktens högra kryss. 1-0 till hemmalaget.

Djurgården försökte revanschera sig direkt då Radetinac återigen fintade sig in straffområdet. Men skottet träffade en försvarare.

Efter halvtimmen spelad var det Malmös tur att anfalla. Ett inlägg från höger som letade sig fram till Colak som stod vid straffpunkten och lurade. Han fick till ett bra skott på halvvolley. Men Widell Zetterström gjorde sin första, av många bra räddningar för kvällen.

Bara två minuter senare hamnade Malmö i ett två mot två-läge. Malmös högermittfältare försökte slå ett inlägg till bortre stolpen. Men innan den hann nå fram till deras anfallare lyckades Nyholm ta sig in emellan och styr ut bollen till en hörna. Men det var inte långt ifrån ett självmål.

När det bara återstod fem minuter kvar av halvleken hann Chilufya upp en felpass från Christiansen. “Chili” hamnade då i ett en-mot en-läge. Efter en snygg dragning var han nästan helt fri, men skottet gick rakt på Malmös målvakt, Dahlin.

Men innan domaren hann blåsa av för halvtidsvila skulle Malmö hinna med ett sista anfall. Återigen var det ett inlägg och det träffade Colaks panna perfekt. En fin nick som gick perfekt mot krysset, men en fenomenal räddning av Widell Zetterström hindrade Malmö från att utöka ledningen.

Första målchansen i andra halvlek kom efter tio minuter spelade. Det var när Chilufya passade Findell som stod helt fri i straffområdet. Men då var det Malmös målvakt som fick visa upp att han också kan göra bra räddningar.

Tio minuter senare fick Djurgården ett två-mot en-läge. Men det ledde endast till ett halvdåligt skottläge för nyinbytta Leo Cornic som tog i blockerande försvarare.

Efter den kontringen började Malmö ta över matchen mer och mer. Men när Malmös backlinje var högt upp i banan så kunde Chilufya springa sig helt fri. Men hans teknik svek honom och en dålig touch ledde till att Dahlin enkelt kunde ta bollen i skopan.

Matchen stod och vägde ett tag där Malmö såg bäst ut, men Djurgården hade några farliga kontringslägen, som slarvades bort.

Men efter en hörna vann Elliot Käck upp en andraboll som han skickade in mot bortre stolpen. Där stod Hjalmar Ekdal helt fri och kunde enkelt bredsida in kvitteringen. 1-1 och tio minuter kvar av matchen.

Skulle matchen sluta oavgjort, eller skulle något lag lyckas vinna? Edward Chilufya hoppades få avgöra själva när han fick bollen på högerkanten. Han verkade först vilja skicka in ett inlägg, men beslutade sig sedan för att skjuta själv. Det blev ett avslut som gick stenhårt mot första krysset. Men bollen träffar ribban.

Innan matchen slutade fick Malmö ett sista läge. Efter att bollen studsat runt som i ett flipperspel i Djurgårdens straffområde, så fick en fri Malmöspelare bollen. Men Widell Zetterström stod då för kvällens, kanske finaste räddning, när han fick upp en hand över hjälmen och lyckades stoppa bollen från att gå in i mål.

Matchen slutade 1-1 och båda lagen fick nöja sig med en poäng.