Malmö FF - F91 Dudelange
3 - 0

Matchrapport Malmö FF - F91 Diddeleng: Vi är tillbaka
Äntligen fick han sätta den igen.

Den önskade nytändningen i laget kom. Det var ett piggt och snabbt MFF som i stora drag kontrollerade matchen mot Diddeleng. Målen kom till slut och det var inget snack att MFF var det bättre laget.

De senaste dagarna kring Malmö FF har andats nytändning, nystart och “nu jävlar”. I de intervjuer han har gett har vår tf tränare Andreas Georgson talat i positiva termer kring laget och de fyra träningarna man haft sedan Milos Milojevic fick lämna sitt uppdrag i fredags efter CL-uttåget.

Det hade sålts 11 542 biljetter vid matchstart (men de närvarande lät som 20 000) och MFF ställde upp enligt följande:

Kiese Thelin
Ceesay - Zeidan - Berget
Peña - Rakip
Beijmo - Nielsen - Moisander - Olsson
Dahlin

Med publiken i ryggen satte “nya” MFF upp tempot direkt och visade att man ville föra och styra matchen. Redan i den 4:e minuten kom matchens första skott på mål från Sergio Peña på mål som målvakten fick anstränga sig för att rädda.
Efter det följde en bra period där MFF ägde bollen stora delar av tiden, och vann ofta snabbt tillbaka bollen då man förlorade den.

I den 10 minuten, efter en chippassning från Peña, fick Zeidan matchens hittills bästa läge men även här lyckades målvakten rädda.

I den 13:e minuten missbedömer Diddelengs målvakt en djupledsboll som Berget rusar på. Målvakten kommer på efterkälken och hockey-tackar Berget i knähöjd. En mer solklar straff får man leta efter, men den albanske domaren dömer inspark istället. Linjeman hallå!?!?

Kort därefter slår zeidan fram bollen till IKT. Bollen studsar till Rakip som precis missar målet.

Efter första 15 minuterna är det klar fördel till MFF. Ska också tilläggas att Diddeleng, till skillnad mot Zalgiris, inledningsvis spelade ganska annorlunda och tog det lugnt, backade hem och inte pressade MFF speciellt mycket. Diddeleng låg lågt och tillät MFF att spela sitt spel.

Så här långt känns det tryggt. Det känns som att det är lite tydligare spel, att killarna vet vad de ska göra, och de gör det lite rappare och rakare jämfört med tidigare. Mer som JDT villa ha det. Bra där killar.

I TV-sändningen sa Olof Persson att AG såg nöjd ut och gav en massa tummar upp till Killarna. “Vi är där vi vill vara”, sa Olof Persson.

I den 27:e minuten får vi en fräck frisparksvariant djupt nere till vänster. Zeidan slår upp den till Pena som drar den direkt på mål från straffområdets vänstra ytterhörn. Bollen går tätt över och Peña kommer närmare och närmare.

Precis innan det fick Diddelengs målvakt en tillsägelse för att inte ta det för lugnt vid isnparkara. Direkt efter tillsägelsen tar han upp bollen och flyttar den till andra sidan. Tick tock…

I den 30:e minuten ljusnade läget ännu mer. Charles Morren i Diddeleng fick sitt andra gula kort, efter en huvudlös tackling på Erdal Rakip (som nog förstärkte lite i rullningen).

Efter 35 minuter, efter direktinlägg från Ceesay från högerkanten får både IKT och MO chans att stöta in den, men båda missar, tyvärr. Närmare än så går det knappt att komma.

MFFs snabba och resoluta spel håller i sig och laget trycker tillbaka Diddeleng ännu mer och radar upp chanser. Dock så är det fortsatt svårt att sätta bollarna i nät… Ett symptom vi tyvärr känner igen från många tidigare matcher.

Första halvlek slutar 0-0. Spelet ser riktigt bra ut, förutom effektiviteten framför mål.

Olof Persson tyckte i paus att MFF skulle hålla upp tempot och inte låta Diddeleng diktera tempot. Oscar Lewicki, som också intervjuades i paus, höll med och menade att MFF bara skulle fortsätta spela som de gjort hittills. Han sa också att om allt fortsätter att gå bra med hans rehab borde han kunna börja spela om kanske tre veckor.

Inga MFF-byten i paus utan samma elva fick fortsatt förtroende. Samma speed och tryck och i den 48:e minuten fick MFF straff när Felix Beijmo fälldes precis i lobbskottögonblicket. JIB tog straffen - som inte var bra. Nära målvakten och i perfekt räddningshöjd. En riktikgt dålig straff, faktiskt.

Kort därefter har Diddeleng sitt första lite farliga skott på mål som dock Johan Dahlin har koll på och räddar ut till hörna.

Till slut lossnar det. I den 54:e minuten slår Rakip en djupledsboll till Joseph Ceesay som slår in den parallellt med mållinjen där IKT sätter till foten och trycker in bollen. Så enkelt. Så snyggt. Och så viktigt att just Isaac Kiese Thelin fick gör det.

I den 60:e minuten kommer nästan en repris på målet; en djupledsboll som Ceesay slår in till IKT, men en av de gula Diddeleng-spelarna får en tå på bollen som går till en resultatlös hörna.

Matchbilden från första halvlek håller i sig även i andra. Diddeleng backar hem, drar ner tempot och maskar å det grövsta. Och låter MFF spela sitt spel.

Efter några byten från Diddeleng i den 63-64 minuten skapar de sin farligaste chans, men Johan Dahlin räddar bollen på mållinjen. kort därefter kommer Diddeleng tre mot tre men bollförande spelare väljer att gå på eget avslut vilket vi nog ska vara glada för. Och sen sker det igen på en kontring där de hotar.

Nu, runt den 60-70:e minuten, har MFF en svagare period i matchen. Lågt tempo och ett mer stökigt grötigt spel gör att MF tappar sitt övertag i kombination med Diddelengs byten som ger friska ben.

Dags att dra upp tempot nu killar. Passande så byter AG ut JIB och sätter in Birma istället. I den 76:e minuten kommer Eric Larsson, Hugo Larsson och Ola Toivonen in istället för Martin Olsson, Sergio Peña och Isaac Kiese Thelin.

Tyvärr fortsätter det grötiga spelet. Men det gör inget för helt plötsligt, ur ingenting, nickar Ola Toivonen elegant in 2-0 på ett suveränt inlägg från Felix Beijmo. Så snyggt. Så enkelt. Så svårt. “Den gamla kan än” sa OT i intervjun efter matchen och skrattade.

Precis efter det målet kommer även det senaste nyförvärvet, Mohamed Buya Turay, in på planen för att göra tio minuter. Och han får en chans kort därefter då Birma oförklarligt missar ett jätteläge. Målvakten räddar, bollen dimper ner till MBT som nickar mot mål men målvakten hinner dit.

Men det gör egentligen inte så mycket för i den 85:e minuten får Birma revansch och rullar in bollen vid den vänstra stolpen. 3-0 till MFF och segern känns bombsäker.

Domaren blåser av efter 94 minuter och det var glada och lättade MFF:are som kramade om varandra efter matchen.

Diddeleng är inte en stark värdemätare för det nya MFF men vi gjorde det vi skulle och stundtals såg det bra ut. Bättre än tidigare. Och det räcker för mig i det här läget. Det ger killarna ett betydligt bättre utgångsläge i returen, som spelas på torsdag i nästa vecka i Luxemburg.

I intervjun efter matchen var Andreas Georgson nöjd med de flesta av de spelade 90 minuterna. Han var dock inte nöjd med det stundtals låga tempot som öppnade upp matchen för Diddeleng. Det blir något att tänka på i nästa vecka.

Innan det ses vi dock i Uppsala på söndag. Match mot Sirius kl 15.