Matchrapport Malmö FF – FC Dallas (0-0): Krister hade ändå varit litet nöjd
Vänskapsmatch?

Matchrapport Malmö FF – FC Dallas (0-0): Krister hade ändå varit litet nöjd

En vinst och en förlust i årets första träningsmatcher följdes idag upp av ett kryss. Mållöst. Litet sönderryckt av skador och byten. Men också några lovande detaljer. Och en ny brasse.

Till heder av bortgångne ikonen Krister Kristensson kommer de himmelsblå idag in med svarta sorgband. Rydströms heltimmes-elva ser, precis som han indikerat i förväg, ut så här:

                        Thelin
           Bolin – Nanasi - Zeidan
                 Lomotey - Lewicki
Knudsen – Olsson – Eile - Ceesay
                      Diawara

Ett skånelag under ombyggnad, första matchen för året på gräs. Även om man egentligen vet bättre är det svårt att inte vara förväntansfull inför MFF:s möte mot FC Dallas. I matchinledningen ser vi också litet av de saker som nye tränaren Henrik Rydström pratat om.

En mer samordnad och intensiv press högt upp i banan, som också biter den del och resulterar i några bollvinster. Och i andra ändan är det uppenbart hur laget försöker spela sig fram i plan när Dallas går upp i press, något som tydligen ska vara ett signum för texanerna.

 Tidigt skjuter Lomotey ett hårt skott från distans som målvakten styr i ribban.  Nanasi prövar också att skjuta utanför från straffområdeslinjen och en stund senare chippar han bollen förbi Dallas målvakt i ett trångt läge. Chansen uppstår efter att Zeidan precist lyft fram till Thelin, som i ett nästanfriläge lyckas stöta bollen bak till Sebastian.

Det var de nya tecknen. Ett gammalt som vi känner igen från i fjol är att två himmelsblå kliver av skadade innan en halvtimme är spelad. Först slår Mustafa Zeidan sönder ögonbrynet efter att olyckligt fått ett amerikanskt knä där. En stund senare sätter sig Oscar Lewicki ner i gräset och tar sig åt höften. Känning i höftböjaren och en försiktighetsåtgärd rapporteras det i halvtid.

Efter en kvart ersätter August Karlin Zeidan i ett rakt byte. När Lewicki sedan ersätts av Kotto rör coach Rydström om ordentligt i grytan. Kotto tar Olssons position som mittback, vänsterfotade Olsson blir högerback, vilket förpassar Ceesay till högeryttern. Således blir det inhoppade högeryttern Karlin som tar plats på mittfältet i stället för Lewicki. Hängde ni med?

I en match som vi redan på förhand visste skulle bli rörig på grund av en mängd planerade byten tappar nu fart. Spelet jämnar ut sig och det mest intressanta är kanske att spelarna vid några tillfällen blir riktigt sura på varandra. Både Martin Olsson och Noah Eile drar på sig gula kort för tjafs.

I halvtid byts som planerat både Johan Dahlin och Taha Ali in. Tanken var att Ali skulle ersätta Hugo Bolin på vänsterkanten, men denne får i stället kliva in som innermitt i stället för Karlin, som alltså bara fick ett kort inhopp på 15-20 minuter utan att göra bort sig.

Början av andra halvlek är lika intetsägande som slutet av första. Med en knapp halvtimme kvar byter Malmö in en i stort sett ny elva:

                                      Buya
                                Ali – AC – Sejdiu
                             Larsson - Pena
Busanello – Cornelius – Nielsen – Tinnerholm
                                    Dahlin

Det tar en stund för de nya att komma i saker, men de sista tio minuterna blir Malmös bästa. Laget etablerar litet tryck och tre riktigt fina lägen skapas, alla från vänster och alla med Patriot Sejdiu i en viktig roll.

I det första fallet klackar han in bollen i straffområdet så att Tinnerholm kan spela in efter marken framför mål, där Christiansen är nära. Några minuter senare släpper han ett känsligt instick till Buya Turay, vars inspel sånär rakas in av Ali. Och så hinner han med att själv pröva ett inspel mot AC efter att ha kombinerat sig fram med Tinnerholm.

Men roligare än så blir det inte. Malmö framstår som det bättre laget, styr litet mer och har väl litet bättre lägen. Dallas möjligheter skapas för det mesta i kontringssituationer. Även om dessa uppstår, tycker jag att Malmö har hyfsad koll, det serinte lika tomt ut på mittfältet som det kunde göra i fjol.


Några observationer:

Svårt att förstå varför Rydström flyttade runt så mycket i grunduppställningen i samband med Lewickis skada. Träningsmatcher med många byten behöver inte bli rörigare. Ett rakt byte hade varit bättre. Och varför inte låta Ceesay få speltid som högerback, för han är väl den tilltänkte backupen till Tinnerholm?

Kapten AC gjorde sin första halvtimme på plan. Han fanns på plats vid ett par tillfällen i straffområdet, men syntes i övrigt inte till nämnvärt.

Testet med Nanasi som tia föll ut… vet inte. Han var inblandad i några fina sekvenser, men det känns som att det behövs litet mer av något. Litet mer förmåga att växla tempo. Eller litet mer kraft. Men sedan förra våren har han blivit uppenbart bättre i spelet utan boll. Han gör jobbet nu.

Liksom med rollen som tia är det ännu ingen som skapat gnistor som ensam spets, som nia. Thelin var mycket mer involverad idag, han kommer säkert igång när det offensiva spelet sitter bättre. Buya var okej och kommer nog också han att visa mer allt eftersom.

Taha Ali åter inblandad i mycket. Visar att han kan kombinera och att han faktiskt inte är så oäven i det defensiva kampspelet. Det som saknas i muskler kompenseras med kvickhet och tajming.

Till sist, det kanske mest intressanta: vår nya brasse. Busanello. Han var faktiskt nära att skjuta sitt nya lag till ledning efter bara någon minut på plan, när han fick ett läge ur litet svår vinkel från Ali. Såg i övrigt rejäl och bra ut.

Årets första mållösa match blev det. Det är ju aldrig kul.

Men går det att ge en bättre hyllning till den gamle försvarsgeneralen Krister än att hålla nollan?
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2023-02-03 19:07:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?