Eleda Stadion, 2021-11-23 21:00

Malmö FF - Zenit
1 - 1

Matchrapport MFF-Zenit 1-1: Larssons triceps slår ut Malmö
Ett av årets vackraste mål, tyvärr räckte det inte.

Matchrapport MFF-Zenit 1-1: Larssons triceps slår ut Malmö

Spelmässigt var det ett stort steg för Malmö, men ett obetydligt steg för den Europeiska fotbollen. Liksom senast mot Chelsea gör Malmö en riktigt bra CL-match. Ett ledningsmål som föregås av fina prestationer av halva laget. Det krävdes en av de märkligaste VAR-bedömningar man sett för att Zenit skulle kunna kvittera på övertid. Bäva månde Kalmar.

Malmö ställde även idag upp med Tomassons föredragna formation mot riktigt starka motståndare. 3-5-2 alltså.

                Birmancevic – Colak  
Rieks – Innocent – Lewicki – Pena – Larsson
           Moisander – Brorsson – Anel
                            Dahlin

Givet skadeläget fanns det få frågor att ställa om vilka spelare som skulle få chansen. Nielsen och Rakip torde ha varit de som JDT valde bort sist. Trean på innermitten stod rakare än vad åtminstone jag förväntat. När MFF försvarade högt klev dock Pena upp i tillsammans med anfallsduon, och när vi hade bollinnehav högre upp låg Bonke längst ner av dem.

Matchen inleds utan att något lag tar kommandot. Båda lagen försöker vara noggranna, hålla i boll men utan att riskera. Båda klev upp i press en del, men stannade hellre upp än chansade på en bollvinst. Tempot var högt med allsvenska mått, men lågt sett som en match i Champions League. Det passade nog Malmö rätt bra. Det hände väldigt litet i straffområdena. Colak hade en nästan-straff och Zenit fick en av sina fåtaliga chanser till en chans när man spelade sig ur en ambitiös Malmö-press.

I 28e minuten kommer Malmös första egentliga anfall. Efter att ha rullat runt i bakplan sticker Anel in bollen i mitten till Lewicki, som i sin tur direktspelar till Larsson. Denne slår en superb boll längs högerkanten mot Lewicki som hunnit gå i djupled. Oscar tar emot i farten, stannar upp och vänder in till Birmancevic som lurar utanför straffområdet. Veljko missar mottagningen, men får i alla fall fram bollen till Rieks, som släpper tillbaka, får ett väggtunnelpass i retur av Birmancevic, dribblar och skjuter bollen mellan benen på en försvarare och i mål.

En serie högklassiga prestationer och en gnutta tur, så har Malmö gjort sitt första mål i Champions League denna säsong. Det säger en del om vad som krävs av dem som spelar mot de bästa Europeiska lagen.

Målet förändrar inte matchbilden särskilt mycket, vilket gör att ledningen känns hyfsat trygg när den lettiske domaren blåser för halvtid.

Zenit-coachen Semak vilar inte på hanen i underläge, utan kommer in med två nya spelare till andra halvlek. Dessutom justerar han den ursprungliga 3421-uppställningen till något slags 451. Tomasson sitter lugn.

Andra halvlek ser till en början förvånansvärt lik ut den första. I den 49e minuten går dock tre Malmöspelare bort sig i pressen, vilket snabbt leder fram till ett friläge för Wendel, som Dahlin träffar tiondelen efter att denne petat bort bollen. Egentligen är chansen helt borta, men regelboken liksom praxis säger nog att det ska vara straff där.

Spelar i vilket fall ingen roll. Artem Dzjuba, som var så kylig från straffpunkten när Ryssland slog ut Spanien i senaste VM, drar straffen halvhårt mitt i mål, där Dahlin lyckas behålla ett ben.

I 61a minuten har samme Dzjuba en boll inne som döms bort för en hårfin offside. Och nu ungefär börjar initiativet glida över till gästerna. Malmö har fortfarande kontroll, men när det är ungefär en kvart kvar har Zenit tryckt ner Malmö och börjar mata inlägg mot sina starka huvudspelare. Malmö håller ändå emot bra. Det blir inga jättelägen.

Med fem minuter tar Chistyakov ett högst onödigt andra gult kort. Plötsligt ser det riktigt bra ut! Men Zenit lyckas hålla ett tryck trots en man mindre.

Ännu ett inlägg rensas bort. Sedan speluppehåll. VAR-granskning. Reprisbilderna visar ett Eric Larssons överarm berör Dzjubas kind i en nickduell. Hur detta till sist bedöms som straff är obegripligt. Att Zenits lagkapten Dejan Lovren efter matchen tycker att straffen är galen säger det mesta. Denna gång får inte Djzuba skjuta, och det var inte bra. Rakitsky bredsidar säkert in kvitteringen. Ridå

Tränare Tomasson kritiseras ibland för sin matchcoachning. Bytet Birma -> Olsson var därför litet uppfriskande. När Zenit började ta över för mycket justerades 352 till 541. Men vad händer efter Zenits kvittering, när Malmö behövde ett mål? Inget alls, faktiskt. Trots en man mer syns ingen plan för att forcera. Den defensiva 541-uppställningen behålls. Visst, det var säkert många trötta ben efter en kanoninsats. Men varför då inte göra några byten, plocka in offensiva krafter som Abubakari, Nalic eller Nanasi?

Ännu en insats i Europa som bara Malmö av svenska lag är mäktigt. Prestationen förtjänade att denna match skulle bli ihågkommen tillsammans med dem mot Shaktar, Olympiakos, Kiev, Besiktas och andra. Men efter straffmålet står det redan klart att Malmö är utslaget. Och vem orkar då att glädjas åt en av årets bästa prestationer?

----------------------------------------------------------------------------------------
Betyg (1=underkänd, 2=godkänd, 3=bra, 4=väldigt bra, 5=Bosse)

Dahlin – 3 Har faktiskt en ganska lugn match. Får en trea för att hann inte hann undan med benen på Dzjubas straff.
Moisander – 3 Stabil i försvarsspelet, inte så involverad i uppbyggnad.
Brorsson – 3 Omutlig i närkampsspel, trivs när kollegorna sköter det mesta av speluppbyggnaden.
Anel – 3 Hanterar defensiven stabilt och bidrar mycket med passningsspel.
Rieks – 3 Väldigt bra första halvlek med klassmål tillsammans med stark defensiv. Anonym i andra halvlek.
Bonke -3 Bonke är Bonke i kväll. Spelar enkelt och är rejäl i närkamperna.
Lewicki – 4 Gör enorm nytta genom sin arbetskapacitet och klokhet. Fin djupledslöpning och inspel som öppnade upp för ledningsmålet
Pena (ut 78’) – 3 Nivån på bollkontroll och passningsfot gör ännu större nytta i Europatempo. Jobbar hårt.
Eric – 2 Kanske den spelare som hade det jobbigast, gjorde ändå jobbet helt okej. Litet minus för överutvecklad triceps.
Birma (ut 69’) – 3 Fungerar bättre i Europamatcher, inga problem med tempot. Väggtunnlade fram till Rieks mål.
Colak – 3 En helt hopplös match för strikern Colak. Target- och presspelaren Colak har sällan setts så bra.

Avbytare
Olsson (69´) – 2 Kom in som vinge och höll tätt på kanten och försökte kliva fram så gått det gick när laget blev lågt.
Rakip (78´) – För kort tid på plan för att betygsättas.




 
 

Stefan Sjöström@DrSjostrom2021-11-24 01:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?