0 - 3

Matchrapport Mjällby-Hammarby

Strandvallen har sett vackrare kvällar än denna höstpräglade söndag. Klitte såg sur ut som vanligt och Kugghjulet Jeahze var avstängd. Lägg då till att en bortamatch i Listerlandet visat sig vara en fruktansvärt hård uppgift för samtliga lag de senaste säsongerna, Hammarby inkluderat. Upplagt för fiasko. Men som många kloka personer sagt genom åren: det svänger om Bajen!

Första Halvlek

Regnet hade legat på under dagen och gräset agerade därefter. Inledningen av matchen präglades av det snabba underlaget, och båda lagen hade rätt svårt att få till något vidare passningsspel eller bollinnehav. Båda lagen bjuder på felpassningar men det är först i den elfte minuten som det egentligen resulterar i något. Brolin i mjällbykassen slarvar i uppspelet och Bojanic plockar upp, spelar vidare till Berisha som sånär får fram bollen till Nilsson i straffområdet. Minuten senare är Berisha framme igen och avslutar, men en fin räddning gör att det endast resulterar i matchens första hörna.

Kvarten spelad och Bajen har varit något farligare när Ludwigson tar sin första av många smarta löpningar där han läser en hög boll fint och kan plocka ner den bakom en mjällbyspelare. Snabb acceleration, lite väggspel med Besara och sedan enkelt slå den i nät. Skönt. Det kändes på tiden att Gurra fick näta och det syntes på honom att det var efterlängtat. Efter målet börjar Bajen visa större tyngd framåt och Mjällby har ordentliga problem med att spela sig ur pressen och behålla bollen några långa perioder.

I minut 22 får Bajen en hörna som slås relativt lång där Kurtulus lyckas slita sig loss från sin försvarare och kan nicka in bollen mot vimlet. Efter en styrning hamnar bollen vid fötterna på Fenger som för ovanlighetens skull avlossar en rejäl pipa! Stenhårt var skottet, och Bajen har utökat till 2-0. Mjällby börjar här äta sig in lite och ha lite mer boll, men kommer ingenstans riktig då Bajen fortsatt pressar högt och är riktigt jobbiga i försvaret. Cirka 10 minuter senare slår Gracia en på tok för snål passning hemåt som Berisha snappar upp och rundar Brolin. Här tänkte jag att äntligen får Berisha näta men icke, stoppad på mållinjen och Nilsson får tråckla in returen istället, vilket fungerar det med. I fullföljandet av tråcklandet slår han dock huvudet i målställningen och börjar blöda från huvudet, vilket resulterar i att han behöver byta för Saidi. De senaste rapporterna säger att det inte verkar vara någon hjärnskakning iallafall så vi får hoppas att vår formstarke ytter återhämtar sig snabbt och kan spela snart igen. Resten av halvleken är relativt händelsefattig bortsett från när Nwanko i minut 39 drar på sig ett gult när han med dobbarna tar ut sin frustration på Sandberg.

Andra Halvlek

Även Darijan behövde gå av efter vad jag tolkade som en skada i foten eller vaden, och han grinade rätt illa när fysio var framme för att hjälpa honom. Även här får vi hoppas att han inte blir borta alltför länge, då han förmodligen varit vår bästa spelare de senaste matcherna. Jeppe in.

Mjällby kommer in med mer anfallsvilja i andra och matchbilden är något mer öppen, men trots att de får mer boll att jobba med och vill anfalla försvarar sig Hammarby fortfarande exemplariskt vilket gör att anfallen inte leder någonstans. I den 63e minuten gör Hammarby ytterligare byten där Besara och Berisha får ge plats för Concha och Vagic. Känslan var att dessa byten förmodligen handlade om att spara två viktiga spelare snarare än förändring i taktiken, särskilt eftersom Vagic spelade bra mycket högre upp än han vanligtvis gör.

Andra halvleks första riktiga läge kommer egentligen inte förens minut 71 där Noah Persson får en boll relativt omarkerad i straffområdet och kan avsluta i bra läge, men bollen går strax över. Några minuter senare slår Simon en väldigt fin boll som är möjlig tack vare en ännu finare löpning från Ludwigson. Tyvärr följsamt försvar från Mjällby som gör att inspelet inte resulterar i något.

Några slarviga offsidelöpningar senare var matchen över, och Bajen åker hem till Södermalm med tre välförtjänta poäng efter total kontroll matchen igenom. Hopp ska man vara försiktig med, men visst var Mjällby borta den resterande matchen man var mest orolig för?