Matchrapport och spelarbetyg efter Djurgårdens seger
Djurgården vann sin andra träningsmatch för säsongen 2022

Matchrapport och spelarbetyg efter Djurgårdens seger

Det blev en planenlig seger för Djurgården som under lördagen spelade sin andra träningsmatch. Forum 1891 fanns på plats och presenterar här matchrapport och spelarbetyg.

Motståndarkollen
Motståndet för dagen FS Metta huserar i den lettiska huvudstaden Riga. Ifjol slutade man på en sjunde plats i högstadivisionen – vad som i allsvenska sammanhang skulle innebära en placering på övre halvan innebar för FS Metta en plats från kvalstrecket. Optibet Vrsliga som divisionen så vackert heter är endast hemmadivision för nio stycken lettiska lag. Dagens motståndare var däremot aldrig inblandad i någon nagelbitande bottenstrid, då de två lagen under kvalstrecket antingen hade blivit uteslutna från serien – eller helt enkelt dragit sig ur. 

Thomas Lagerlöf kommenterade motståndet inför matchen till dif.se
– De gjorde väl ingen strålande säsong förra året, det är ungefär vad vi vet och det är svårt att uppskatta nivån på den lettiska ligan. 

En kontrollerad första halvlek
Djurgården kom till start med flera av sina nyförvärv - däribland kunde vi hitta spelare som Victor Edvardsen, Piotr Johansson och Pierre Bengtsson i startelvan, samtliga med sin första match i den blårandiga tröjan. Matchen inleddes med ett stort blårandigt bollinnehav - något som skulle bli en följetong under hela halvleken - där de grönklädda motståndarna hade mycket lite att bjuda på och var ofta två eller tre sekunder sena in i närkamperna.

Djurgården bjöd på flera fina kombinationer ute i ytterzonerna, där blåränderna hade ett avsevärt övertag. Radetinac skärde in i banan och bjöd på show, Piotr Johansson skar in och rasade fram som ett godståg. Det fanns stora ytor mot ett mycket mediokert FS Metta – ytor och ett övertag som ofta ledde till farliga inspel i boxen och aviga inspel mellan lagdelarna. Detta skulle resultera i Djurgårdens första mål för dagen, när nyförvärvet Pierre Bengtsson vackert pricksköt bollen på Radetinacs panna så att han kontrollerat kunde nicka in 1-0-målet. En sedvanligt lufttät blåfärgad centrallinje gav de offensiva spelarna andrum i defensiven och halvleken kunde enkelt städas av. 

Andra halvlek inleddes med ett något lägre tempo än första och letterna bjöds på ett större bollinnehav - utan att komma till anfall. Denna period pågick dock inte nämnvärt länge - och efter en kvart skulle Djurgården utöka sin ledning genom Albion Ademi - som effektivt gjorde bort sin gubbe, väggade med Magnus Eriksson och placerade in 2-0-målet i bortre gaveln. En väldigt bekväm ledning - trodde man, innan Isak Hien klantigt bjöd på reduceringen efter svag bollbehandling. Tempot växlade aldrig upp under andra halvlek - utan blev en historia med allt som oftast risigt beslutsfattande över hela banan. 
Djurgården skulle däremot få göra sista målet efter att Emmanuel Banda ännu en gång gjort mål från distans, efter fint förarbete från Leo Cornic. Letterna skulle dock få sista ordet i matchprotokollet efter en galen satsning med ett rött kort på stopptid som resultat. 

Nyförvärven behöver tid
Som tidigare nämnt kom Djurgården till start med tre av sina sju nyförvärv. Alla tre var helt klart taggade på att visa upp sig och de ville ständigt ha bollen. Edvardsen rörde sig över stora ytor och sökte ofta efter att bli spelad i djupled. Men djupledspassningarna uteblev i den mängd som hade behövts, mot en långsam lettisk backlinje.

Piotr Johansson var trygg i defensiven och passningsspelet. Utan att göra det  avtryck i offensiven som man kanske hoppats på. Pierre Bengtsson var den bästa av de tre nyförvärven på planen. Han var rapp i steget - hade ett stort övertag på vänsterkanten och fick kröna insatsen med en assist. 

Det var tydligt att nyförvärven kommer att behöva en viss tid att acklimatisera sig till Djurgårdens spel. Men även för medspelare och tränare att få lära sig deras styrkor och utnyttja dessa på ett lämpligt sätt - ingen överraskning egentligen och tiden finns innan säsongen drar igång. 

Spelarbetyg
 

Betygsskala
5 – Mästerlig
4 – Mycket bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Dålig

Widell Zetterström - 2
Har en lugn match. Gör en vass räddning på en nick från nära håll under första halvlek. 

Piotr Johansson - 2 (utbytt i 60’)
Trygg i defensiven och i passningsspelet - utan att sticka ut nämnvärt offensivt, gör en offensiv “räd” utan direkt resultat. 

Hjalmar Ekdal - 3 (utbytt i HT)
En bra insats från lagkaptenen för dagen. Vann i stort sätt varje duell och slog flera passningar mellan lagdelarna som startade anfall.

Jesper Löfgren - 2
En godkänd insats från mittbacken. 

Pierre Bengtsson - 3 (utbytt 60’)
Bäst av nyförvärven idag. Rapp i steget och fick kröna insatsen med en assist. Agerade smart och föredömligt i defensiven. 

Rasmus Schüller - 2 (utbytt i HT)
Spikade igen centralt och styrde matchtempot på ett bra sätt. En godkänd insats.

Elias Andersson - 3
Skapade många anfall och farliga lägen med sitt passningsspel. Såg piggare ut idag än förra veckan och vann även en del frisparkar. 

Hampus Finndell - 3 
Grym idag igen. Mycket nyttig på mittfältet när han avvärjde flera potentiella anfall på mittplan. 

Haris Radetinac - 3 (utbytt 60’)
Bjöd stundtals upp på show på “Haris-vis” när han skar in från kanten och utmanade motståndarna. Får nicka in bollen efter fint inspel från Pierre Bengtsson. 

Victor Edvardsen - 2 (utbytt i HT)
Gör inte på något sätt bort sig men hade det svårt att hitta in i rätt ytor och tajma passningarna till sina medspelare. Tappar en del boll när han hamnade i tuffa dueller mot letternas nr 3. 

Adam Bergmark Wiberg - 2
Rivig och snabb men utan slutprodukt. Kommer till en del avslut utanför straffområdet - med ett skott som efter styrning, träffade ribban. 

Leo Cornic - 3  (inbytt 60´)
Kommer in som en nypa frisk luft, utmanar på sin högerkant och är lojal i defensiven. Bra insats. 

Isak Hien - 2 (inbytt 60’)
Gör bort sig rejält när han skänker bort reduceringsmålet till letterna. Repade sig dock omgående och gör en bra insats efter tabben. Räcker dock inte till för att nå högre betyg med incidenten i åtanke. 

Elliot Käck - 2 (inbytt 60´)
Fin passningsfot och slår flera skickliga spelvändningar. Har dock en betydligt lägre utgångsposition än Pierre och faller därav lite ur matchbilden. 

Melker Jonsson - 3 (inbytt 60´)
Sticker ut idag igen med sina resoluta glidtacklingar och fina tvåfotare, höjde tempen på läktaren. Bra insats. 

Emmanuel Banda - 2 (inbytt 60´)
Svår att kritisera med tanke på hur mycket han skapade offensivt - med ett mål i protokollet idag igen, ännu en gång från distans. Han överarbetade däremot många situationer och var svag i beslutsfattandet, vilket var nära att flera gånger skapa huvudbry för djurgårdsförsvaret.

Magnus Eriksson - 2 (inbytt i HT)
Kommer inte upp i den nivån som han besitter. Hade däremot en del farliga inspel som hade kunnat resultera i mål. 

Joel Asoro - 2 (inbytt 60´)
Får inte mycket boll att jobba med under matchen, men utmanar och skapar när han får chansen. Borde ha gjort mål efter att ha blivit frispelad av Banda i slutminuterna. 

Albion Ademi - 3 (inbytt i HT)
Gör ett mycket fint mål och skapar gång på gång oreda för motståndarna. Är det i år som Albion får sitt verkliga genombrott?

*Tiderna för in och utbyte kan vara inkorrekta

 

William Remes2022-01-29 17:11:00
Author

Fler artiklar om Djurgården