Matchrapport: Örebro Syrianska – Djurgårdens IF
Elias Andersson hoppade in och fastställde slutresultatet till 0–3.

Det bjöds inte på något finlir, men Djurgården gjorde jobbet mot Örebro Syrianska. Segersiffrorna skrevs till 0–3 och laget har nu säkrat en plats i nästa års gruppspel. Forum 1891 har sammanfattat matchen.

Blåränderna åkte den korta sträckan mellan Stockholm och Örebro för att kicka igång Svenska Cupen 2023. Match mot relativt okända Örebro Syrianska väntade på Behrn Arena under torsdagskvällen – en motståndare som skiljer sig mot de Djurgården har spelat mot den senaste månaden.

Djurgården studsade tillbaka hemma mot Elfsborg efter två raka matcher utan seger dessförinnan. Den långa sviten utan nederlag höll sig i 14 matcher innan APOEL gick vinnande ur returmötet nere på Cypern – en förlust som inte hade någon betydelse rent sportsligt då stockholmarna säkrade avancemang ändå. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har roterat elvan i Allsvenskan sedan lagets Europaäventyr inleddes. Men mot Elfsborg kunde duon ställa upp med en ordinarie elva där frågan inför handlade om Gustav Wikheim eller Haris Radetinac skulle spela.

Valet föll på norrmannen, som har visat upp en fin form de senaste matcherna. Hemmalaget gjorde en stark första halvlek, och Elfsborg hade inte mycket att komma med. Efter två nickmål signerade Hjalmar Ekdal och Hampus Finndell kunde Djurgården ha med sig en 2–0-ledning in i paus. I andra halvlek hände något, och undra om inte anledningen till detta var trötthet efter det hårda matchandet. För båda lagen kom ut som två helt nya lag. Elfsborg pressade högre, vann boll och skapade ett tryck. Djurgården fick problem ju längre matchen gick och flyttade även ned på en fembackslinje. Man har mycket att tacka stolpen, men framför allt Marcus Danielson för efter dennes avgörande tackling när Aron Gudjohnsen rann igenom.

Kvällens motståndare Örebro Syrianska håller till i Norrettan där man ligger på en femteplats. Faktum är att laget endast har åtta poäng upp till Sandviken som befinner sig på kvalplats. På de nio senaste matcherna i serien har man endast förlorat två, så det var ett lag i god form och med allt att vinna som Djurgården ställdes mot.

En ny bekantskap
Under dagarna fram till matchen handlade mycket av förhandssnacket om vilka spelare supportrarna skulle få se i startelvan. Skulle några intressanta ungdomsspelare ta plats i truppen och vilka rutinerade lirare skulle få vila? Det stod snabbt klart när truppen släpptes att få talanger ingick. Det enda som stack ut var att Alexandros Garcia Tsotidis (PA19-anfallare) fanns med i truppen – och att Gustav Wikheim och Rasmus Schüller vilades helt.

Det var en stark elva som Djurgårdens tränare mönstrade trots en del rotation. Aleksandr Vasuytin tog väntat plats mellan stolparna när Jacob Widell Zetterström fick följa matchen från bänken. De ordinarie ytterbackarna Elias Andersson och Piotr Johansson, som har gjort det bra i både Allsvenskan och Europa, började också på sidan. I stället startade Haris Radetinac och Pierre Neurath Bengtsson. Med tre mittbackar i truppen behövde en av Hjalmar Ekdal och Marcus Danielson spela och valet föll på Danielson som fortsatt behöver matchtempo. Han bildade mittlås med Jesper Löfgren, en lite bortglömd spelare i Djurgården i och med de han konkurrerar med.

Det blev en ny mittfältstrio i jämförelse med den senaste matchen. Den stabila trojkan i form av Finndell-Schüller-Eriksson byttes ut mot Doumbouya-Sabovic-Banda. Längs fram gick det att hitta en debutant. Garcia Tsotidis har imponerat så pass mycket att han fick chansen direkt från start. Han bildade fronttrio tillsammans med Kalle Holmberg och Victor Edvardsen.

Matchen inledde i ett lågt tempo. Örebro Syrianska stack upp i ett anfall redan efter en minut när Danielson misslyckades med en nick, men anfallet rann ut till inspark. Därefter tog Djurgården över matchen och bedrev ett handbollsliknande anfallsspel där bollen rullades runt.

Den första kvarten präglades av ett försiktigt spel utan några målchanser. Neurath Bengtsson tog sig runt på kanten ett par gånger utan att pricka rätt med inläggen. I den 16:e minuten plockade Garcia Tsotidis ned en crossboll med axeln. Därefter försökte han hitta Holmberg i mitten, men inlägget styrdes på en försvarare som var nära på att göra självmål. På den efterföljande hörnan träffade Radetinac sånär mål med sitt avslut, i stället seglade skottet över ribban.

Efter 22 minuter vann Örebro Syrianska mark och fick upp bollen på sin anfallare. Han spelade enkelt tillbaka bollen till närmaste medspelare som sköt utanför straffområdet via en egen spelare. Det var ett anfall som speglade den första halvan av första halvlek – långsamt spel och dålig kvalitet i avslutningsläget.

Tre minuter senare sprang sig Edvardsen fri på vänsterkanten och lyckades hålla undan mot högerbacken i Örebro Syrianska. Han måttade ett löst inlägg, men Holmberg kunde varken få någon fart eller precision i nicken.

Drömdebut
När matchuret visade 34 minuter passade Doumbouya och Sabovic snyggt vid mittplan. Den förstnämnda såg att Garcia Tsotidis löpte på sin högerkant. Guineanen spelade fram Garcia Tsotidis, han vek in med sin vänsterfot och placerade snyggt in 0–1 till Djurgården i det bortre hörnet – en drömstart för den unge debutanten. Örebro Syrianskas målvakt gjorde ett tveksamt ingripande och borde ha kunnat rädda skottet – ett skott som såg ut att sakna fart.

Det målet gav målskytten självförtroende och han var på spelhumör. Han utmanade flera gånger på sin kant och hade ett tydligt övertag på Örebro Syrianskas vänsterback. 18-åringen hade ett farligt inspel och var nära på att utöka bortalagets ledning i halvlekens slutskede, men avslutet träffade inte mål.

Mer än så fick inte de tillresta supportrarna eller de hemma i soffan se innan domaren blåste för halvtid. Ledning för Djurgården – men en halvlek som lämnade en del att önska.

I ett försök att väcka liv i matchen valde Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att agera direkt i paus. Ut gick Victor Edvardsen och in kom Joel Asoro – och Garcia Tsotidis flyttade över till vänsterkanten för att göra plats åt Asoro till höger.

Efter endast två minuter var Örebro Syrianska nära att kvittera. Djurgården lyckades inte rensa bort ett inspel och bollen hamnade hos en fristående hemmaspelare. Vasyutin i Djurgårdens mål behövde dock inte agera då skottet hamnade uppe på läktaren.

Försäsongskänsla
Liter mindre än tio minuter in i andra halvlek fick Kalle Holmberg en ypperlig chans att göra mål och öka på sitt låga självförtroende. Neurath Bengtsson slog en bra djupledspassning till anfallaren, men han fick inte ordning på mottagningen och målvakten kunde enkelt plocka upp bollen.

Djurgården spelade upp sig som en följd av detta och tog tag i taktpinnen. Man klev upp lite högre i pressen och vann boll snabbare. Örebro Syrianska började slå längre bollar som DIF enkelt kunde ta hand om. I den här vevan hade Holmberg ett nytt avslut, men det rakt på mål.

I den 64:e minuten bröt sig Garcia Tsotidis loss på kanten och tryckte sig mellan två försvarare. Han fick dock bollen för långt ifrån sig – men talangen fortsatte att visa upp kvalitet, något han var ensam om i det blårandiga laget.

Därefter följde en tiominutersperiod med ett långsamt tempo och ett idéfattigt anfallsspel. Inget av lagen skapade några farligheter och spelarna såg trötta ut. Ibland blixtrade Doumbouya eller Garcia Tsotidis till, men det kändes som att båda lagen väntade på att matchen skulle ta slut.

Händelserik avslutning
När det var en kvart kvar av matchen träffade Besard Sabovics avslut handen på en försvarare i Örebro Syrianska och domaren tilldömde Djurgården en straff. Konrad Gustafsson, som fick syna det gula kortet i den första halvleken, varnades för andra gången och blev därmed utvisad. Sabovic tog själv hand om straffen och var säkerheten själv. 0–2 till Blåränderna och en bekväm avslutning på matchen.

Tränarna valde att genomföra ett trippelbyte direkt efter straffen. Målskytten Besard Sabovic blev utbytt tillsammans med Haris Radetinac och Pierre Neurath Bengtsson och in kom Hampus Finndell, Piotr Johansson och Elias Andersson.

Bara minuten efter visade Joel Asoro att hans snabbhet var för mycket för hemmalaget – och de hade inget annat val än att fälla anfallaren. Ny straff tilldelades Djurgården. Med Sabovic utbytt behövde bortalaget skicka fram en ny skytt. Elias Andersson lät Emmanuel Banda ta bollen, men då kunde man höra Djurgårdens tränare Kim Bergstrand ropa: Elias, Elias, Elias. Så då tog vänsterbacken tillbaka bollen och placerade den på straffpunkten. Straffen satt säkert mitt i mål, vilket innebar 0–3 till stockholmarna.

Med två minuter kvar av ordinarie tid byttes succédebutanten Alexandros Garcia Tsotidis ut och Hjalmar Ekdal hoppade in på mittfältet. Amadou Doumbouya klev upp ett hack och spelade i stället som vänsterytter.

Det var ingen sprakande tillställning, men Djurgården gjorde det som krävdes. Slutresultatet skrevs till 0–3 och Djurgården har bokat en plats i nästa års gruppspel av Svenska Cupen.

* * *

Vad har du för bild av matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!