2022-09-08 21:00

Shamrock Rovers FC - Djurgården
0 - 0

Matchrapport: Shamrock Rovers - Djurgårdens IF
Delad poäng var inget orättvist resultat på Tallaght Stadium.

Matchrapport: Shamrock Rovers - Djurgårdens IF

Djurgården reste till Dublin i hopp om att få med sig tre poäng hem till Stockholm, men fick nöja sig med ett kryss. Forum 1891 redogör här för huvuddragen i mötet med Shamrock Rovers.

Så var kvalet över och det var dags för DIF att bege sig in på den stora arenan och äntra sitt första gruppspel i Europa. För motståndet stod dock ”lilla” Shamrock Rovers, från Dublin – och i förhandssnacket lät det som att det var en ganska lätt uppgift som väntade Blåränderna. Och kanske var det så att man tog lite för lätt på uppgiften?

Tränarna valde i alla fall att satsa på en ganska tydlig rotation i elvan, med förra söndagens möte med Sirius i färskt minne och den kommande söndagens derby mot Hammarby på horisonten.

Frisk rotation i elvan
Alexandr Vasyutin har efter en lång väntan fått ett par matcher som burväktare i Allsvenskan och Svenska Cupen – och nu fick han också sin första start i Europa i blårandigt. Backlinjen var förhållandevis väntad, men tränarna överraskade ändå lite när man startade med Pierre Neurath Bengtsson till vänster i stället för hyllande Elias Andersson.

På mittfältet sparades Rasmus Schüller till förmån för Besard Sabovic och i anfallet satsades det offensivt med trion Wikheim-Edvardsen-Asoro, med nyttiga åldermannen Radetinac på bänken.

Kort före avspark nåddes världen av nyheten att drottning Elizabeth gått bort. Det var inget som uppmärksammades på arenan i Dublin, men däremot höll man en tyst minut med anledning av ett våldsdåd där tre barn bara några dagar tidigare knivskurits till döds. Knäpptyst på arenan som sig bör, men sedan gav sig de drygt 800 tillresta DIF-supportrarna till känna och sjöng för glatta livet.

Ingen större fotbollsmatch
Dessvärre skulle det bli just det tillresta läktarfolket som imponerade mest under den första halvleken. För även om DIF kom ut och tog initiativet efter avspark var det inte mycket till ordnat spel och känslan var att man kämpade lite med naturgräsunderlaget. Det blårandiga mittfältet såg obekvämt ut, hamnade ofta i tidsnöd och slog chansboll efter chansboll till fel adress. Hemmalaget såg samtidigt än mer slätstruket ut och verkade inte alls på tårna. Det var helt enkelt ingen större fotbollsmatch.

De heta chanserna lös också med sin frånvaro. Första i den 21:a minuten kom en hygglig chans när Asoro krigade mot en försvarare på straffområdeslinjen och Hampus Finndell kunde dra på ett pressat skott som dock gick rätt på hemmakeepern som kunde rädda odramatiskt.

Efter detta började hemmalaget kliva upp i press lite mer och försöka stressa fram misstag, men Marcus Danielson höll ihop backlinjen på ett bra sätt och undvek framgångsrikt att någon hamnade i trubbel.

I den 35:e minuten fick DIF en gratischans lite till skänks när en Roversförsvarare halkade i samband med en långboll. Edvardsen och Asoro fick därför ett 2 mot 1-läge, men detta slarvades bort när spelarna sprang in i samma yta och Edvardsen valde att skjuta själv i stället för att passa.

Tungt skott kunde ha gett ledningen
Första halvleks bästa chans skulle komma bara minuten senare när Wikheim slog ett inspel från höger som hittade Sabovic som kom på en fin löpning bakifrån och fick skottläge. Mittfältaren måttade ett hårt skott mot vänster burgavel, men bollen blockerades till en ofarlig hörna.

I den 45:e minuten hade DIF ytterligare ett hyggligt läge när Danielson kunde nicka mot mål på ett inspel från Eriksson, men bollen fångades tryggt i ”skopan” av hemmakeepern och halvleken slutade mållöst.

Efter att ha varit lite på gång före paus var det nog många som hoppades på att DIF skulle fortsätta på den inslagna vägen i den andra halvleken, men så blev det inte alls. I stället var det hemmalaget som kom ut stärkta och tog tag i taktpinnen. Redan i den 48:e minuten uppstod ett livsfarligt friläge efter schabbel i DIF-försvaret och det var endast tack vare Vasyutin i målet som målet kunde fredas två gånger om.

Inledningen på den andra halvleken var också svängig och all struktur i DIF var som bortblåst. På något sätt lyckades man ändå rida ut stormen något så när och i den 61:a minuten valde tränarna att byta inte mindre än fyra spelare på ett bräde. Neurath Bengtsson, Eriksson, Asoro och Finndell klev alla av samtidigt som Andersson, Schüller, Radetinac och Banda äntrade planen. Tanken var nog att skapa lite stadga i laget – samtidigt som söndagens derby nog spelade in i ekvationen det med.

Hölls kvar i matchen av målvaktsspelet
Det visade sig dock svårt att få ordning på spelet denna dag och hemmalaget kunde fortsätta skapa chanser. I den 65:e minuten var det återigen dags för Vasyutin att rädda ett friläge efter en långboll – och i den 71:a minuten stod han för en fin reflexräddning på ett hårt närskott efter en flippersituation i boxen. Däremellan hade Edvardsen i och för sig haft en fin chans med en lobb, men bollen smet strax utanför höger kryss. Känslan var dock att det var fördel hemmalaget – och att det var målvakten som höll DIF kvar i matchen.

När sista tio närmade sig lyckades DIF få till en liten injektion samtidigt som hemmalaget började kännas trötta. I den 77:e minuten hade Sabovic ett avslut på ett inspel från Andersson, men bollen smet strax utanför. Fem minuter senare löpte Edvardsen på högerkanten och kunde hitta Banda med ett stenhårt inspel efter backen. Zambierns avslut smet dock utanför.

Inget katastrofresultat – men spelet oroar
Strax före full tid hade både Radetinac och Edvardsen hyggliga chanser när DIF tryckte på – och kanske kunde den förstnämnde ha fått en småbillig straff med sig. Så blev det dock inte utan matchen slutade mållöst, till frustration för både spelare och tillresta supportrar. För inte är väl Shamrock Rovers ett lag som Molde och Gent missar att ta tre poäng mot?

Resultatet var inte orättvist och ska i sig kanske inte heller beskrivas som någon katastrof med tanke på att det handlade om gruppspelspremiär på bortaplan i ett riktigt tufft spelschema. Det som kanske oroar mer är snarare hur mycket spelet hackade, för torsdagens DIF stod inte att känna igen som det lag som så framgångsrikt tagit sig igenom tre kvalrundor och dessutom gjort massor av mål. Förhoppningsvis var det ett olycksfall i arbetet som kan raderas ur minnet redan på söndag när Hammarby väntar på Tele2 Arena.

* * *

Hur går dina tankar efter matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!

Isak Bellman2022-09-09 00:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården