Matchrapport Sivasspor - Malmö FF: Stabilt som fasen
Veljko Birmancevic gjorde det första godkända målet ikväll och vi är klara för Europa League-gruppspel.

Efter ett extremt bra genomfört playoff är Malmö FF klar för gruppspel i säsongens Europa League. MFF tog sig an turkiska Sivasspor på bästa sätt och visade var det skånska skåpet ska stå. Vi är klara för gruppspel i Europa League.

Blir det en match som definierar säsongen, eller en som räddar säsongen? Lite så tänkte jag när jag lagade mat till familjen innan matchen. Det kändes väldigt stabilt i den första matchen och jag hade en stark förhoppning att detta skulle vi klara av.

Vi har ju goda minnen från matcher mot turkiska lag på bortaplan…

Sivasspors kommun/stad hade köpt upp “alla” biljetter för att dela ut till supportrar och boende i kommunen. Det skapade oväsen och lite tryck initialt. För det mesta var det dock skanderande ramsor och burop. Genom hela matchen gjorde de sitt bästa för att bua vid “ojustheter” och försöka påverka de serbiska domarna.

MFF ställde upp enligt följande:

Isaac Kiese Thelin
Veljko Birmancevic, Moustafa Zeidan, Erdal Rakip, Anders Christiansen
Felix Beijmo, Lasse Nielsen, Dennis Hadzikadunic, Niklas Moisander, Jo Inge Berget
Ismael Diawara

Det var något förvånande att Ismael Diawara startade i målet. Anledningen sägs vara en hjärnskakning på Johan Dahlin, som möjligen kom i Mjällby-matchen. Detta är dock inget som MFF kommunicerat på något sätt. Kanske för att inte ge oönskad information till Sivasspor. Bra där, MFF.

Matchen började i ett ganska makligt tempo. Men redan i den tredje minuten fick MFF matchens första hörna. Den blev farlig och IKT krutade in 1-0 till MFF men domaren hittade en handssituation som ingen annan såg. På den efterföljande reprisen såg vi dock att domaren tyvärr hade rätt.

Matchen fortsatte i ett makligt tempo. Den förväntade pressen och höga tempot från Sivasspor såg vi inledningsvis inget av.

Redan i den 13:e minuten hade Erdal Rakip samlat ihop till ett gult kort; den första situationen bara några minuter tidigare. Ta det lugnt nu va?

På den efterföljande frisparken ser det ut som att den ska misslyckas, men ett inlägg mellan backlinjen och Diawara blir farlig utan att någon spelare från Sivasspor kommer fram till den. Oroväckande kommunikationsmiss mellan Diawara och backlinjen där om vem som ska ta bollen.

Ungefär nu får också Diawara sin första tillsägelse av domaren för att inte maska så mycket. Lite väl tidigt kan man tycka men det var nog mest i preventivt syfte.

Nu började Sivasspor etablera mer spel och tryck på MFF:s planhalva. Men i den 18:e minuten kommer ett långt inlägg från Erdal Rakip till IKT som sprungit sig fri. IKT placerar nicken bra men tyvärr räddar målvakten till retur, som dock ingen MFF:are hugger på.

I den 21a minuten får sedan Birma ett gult kort efter en ganska onödigt hård satsning på mittplan.

Trots en viss press från turkarna hade MFF bra kontroll i försvaret. De spelade lika lugnt och fint som vi såg dem spela i Malmö i förra veckan.

I den 27:e minuten kom Moustafa Zeidan för första gången rättvänd mot målet. En snabb pass till IKT var dock lite för hård.

Matchen står och väger, utan att ha någon riktig karaktär. MFF spelar mer säkert och kontrollerat. Sivasspor spelar lite mer offensivt, dock utan att etablera något massivt tryck.
Kommer ibland på mig själv sitta och fnissa och le varje gång AC och JIB väntar in en tackling och får frispark. Vi har ganska mycket europarutin i vårt lag. Det har vi.

Känslan när domaren blåser av för pausvila är att det här är ganska lugnt. Vi spelar jämnt med dem och har bra koll på matchen.

Sannolikt kommer turkarna öka tempot ju längre matchen lider. Det kan bli tufft, men samtidigt öppnar det upp för kontringar från vår sida.

Samma elva som avslutade första halvlek kom ut till andra halvlek. Inga byten alltså.

I den 48:e minuten kommer det tredje inlägget på kort tid från deras nr 7 Max Gradel från vänsterkanten. Och detta blir farligt. Två Sivasspelare rusar på mål för att möta bollen men båda missar precis. Där satt hjärtat i halsgropen…

Kort därefter har vi en potentiell straffsituation för Sivasspor (Ulvestad fälls dock precis utanför straffområdet). Publiken går bananas men domaren vinkar avvärjande. Puh.

Även om Sivasspor har mer boll och mer spel, märks vår europarutin tydligt. Vi är ganska kalla och kyliga i hur vi hanterar matchen, Det märks att vi varit i dessa situationer tidigare och jag tycker fortfarande (så här långt) att vi hanterar matchen och situationerna väl. Vi låter Sivasspor styra mycket, vi behöver inte satsa framåt och öppna oss bakåt.

Det blir mer och mer irriterat i matchen nu runt matchminut 60-65. Flera småsituationer som går emot Sivasspor och publiken är snabba med att vädra sitt missnöje mot både MFF och domaren. När AC plåstras om på den bortre långsidan regnar det in föremål från publiken. Domaren kallar till sig matchdelegaten och en kort stund senare kommer det ett meddelande i högtalarna som som troligen handlar om just det.

Sivasspor tar över matchen mer och mer med 20 minuter kvar. Nu släpper de och satsar framåt. Det gäller för oss att stå emot.

Stå emot gjorde verkligen Lasse Nielsen i den 72:a minuten när han ska nicka undan en boll som sivasspelaren istället cykelsparkar. Det blir en rejäl smäll och Lasse går ner för räkning. Det såg inte bra ut men han kom in en stund senare

Efter ett fantastiskt anfall i den 75:e minuten gör AC vårt andra offsidemål.

Bara minuten senare senare gör Birmancevic äntligen ett godkänt mål. Rakip har bollen på mittplan och drar mot mål. Han blir dragen i tröjan men slår bollen ut till höger där Birmancevic fortsätter med bollen in i straffområdet. Målvakten rusade ut och räddar skottet. Men inte tillräckligt bra. Bollen studsar upp och till slut in i mål.

Så härligt.

Nu började istället “den inhyrda publiken” att bua åt Sivasspor när de inte satsade tillräckligt mycket framåt. Känns stabilt kan man ju tycka.

I den 88:e minuten gör Diawara en verkligt stabil högklassig räddning på ett skott ära mål. Skönt för honom att få ta den.

Och lika skönt för IKT att i den 89:e minuten få göra 2-0 när Sivasspor slarvar med det mesta. “Tack och hej” som Olof Persson sa i sändningen på MFF play premium.

De sex stopptidsminuterna spelades av lika stabilt som resten av matchen. Bra där, grabbar.

På det hela taget gör MFF en väldigt bra match. Det var en stark kollektiv insats där killarna spelade klokt och lugnt och anpassar sig efter hur matchen utvecklas. Vi behöll kylan och gav dem ingenting gratis.

Min paus-spaning ovan visade sig också stämma ganska bra. Skönt.

Ta nu med den här bra prestationen till resten av matcherna i allsvenskan. För det kommer vi behöva.

Imorgon fredag lottas grupperna. Du ser lottningen via uefa.com med start kl 13.00.

Nästa match är på söndag, Kalmar hemma kl 17.30.