Påskbergsvallen, 2023-05-04 19:00

Varbergs BoIS - Malmö FF
0 - 6

Matchrapport Varberg - Malmö FF 0-6: Knockout efter 10 minuter
Sören Rieks tackade för förtroendet att få starta och gjorde mål efter 5 minuter. Då stod det 2-0 till MFF.

MFF startade i ett ruskigt tempo och gjorde tre mål på tio minuter. Då var det tack och godnatt för Varbergs del. Andra halvlek var en transportsträcka med ytterligare tre mål.

MFF har tuffat på som ett expresståg i början av årets allsvenska säsong. Känns bra. Förhoppningen var att tåget snabbt skulle susa förbi Varberg inför den lite större matchen mot AIK hemma på söndag.

Jocke Perssons Varberg brukar inte ha det alltför svårt mot just MFF; gammal MFF:are som den gode Jocke är.

Förra året vann vi båda matcherna klart (5-2 och 3-0) men åren innan blev det en seger och en förlust. Varbergs första år i Allsvenskan 2020 hade de plusstatistik på Malmö - oavgjort i första matchen och seger till Varberg i sista matchen. Dessutom vann Varberg en träningsmatch i februari på Gamla IP med 3-1.

Kunde Varberg möjligen ställa till det för Malmö?

MFF ställde upp enligt följande, med några små förändringar jämfört med senaste matchen mot Hammarby:

Olsson

Matchen startar och Varberg får en halvchans efter 45 sekunder. Men MFF vände, fick en hörna, tog en variant längs med marken och Hugo Larsson fick göra sitt första allsvenska mål för säsongen. 1-0 till MFF efter knappt tre minuter.

Lide gytt.

Vi hinner knappt sansa oss i soffan innan MFF rullar upp på vänsterkanten där firma Ali, Busanello och Rieks spelar in 2-0 till MFF. Och det har inte ens gått fem minuter.

MFF har stenkoll på matchen, tillåter inte Varberg att göra något, och spelar snabbt ur den lilla press som Varberg lyckas skapa.
Efter tio minuter är det dags igen för dagens hypereffektiva MFF. Taha Ali trollar upp försvaret i vänstra delen av straffområdet, till slut slår han ett inlägg in i målområdet. Sören Rieks låter den passera och Sebastian Nanasi sätter till bredsidan och gör sitt första mål för säsongen.

3-0 och det har bara gått drygt tio minuter. Halleda.

Vi känner igen MFF:s spel från tidigare matcher - snabbt, rörligt, kompakt, spelarna nära varandra, erbjuder alternativ och har kul. Väldigt ofta springer man in i duellerna och bara kör över Varbergs-spelarna. Man spelar sig snabbt och effektivt genom Varbergs linjer och det är farligt flera gånger när MFF anfaller. Våra blå pågar är verkligen i form just nu.

Jocke Perssons Varberg hänger inte alls med. Även om Varberg någon enstaka gång lyckas få bollen under kontroll och föra den in på MFF:s planhalva, har Di blåe full kontroll på matchen.

Rydström et al verkar ha läst på och justerat spelet på så vis att man inte slår höga inlägg mot Varbergs-målet, då Varberg har erkänt nick-starka spelare

Efter en halvtimme har matchtempot mattats av. Varberg tillåts hålla bollen lite mer, och MFF tar det klart lugnare. Kanske lite för lugnt, då man slarvar alltmer. Men ändå full kontroll på matchbilden tills domaren blåser av första halvlek.

En fantastisk första kvart gör att Malmö går till pausvila med komfortabla 3-0. Varberg kom inte in i spelet och utgjorde aldrig något riktigt hot under den första halvleken.

MFF gjorde ett byte i paus. Ut gick Sören Rieks som ersattes av Moustafa Zeidan.

I andra halvlek tar det en minut längre innan första målet kommer - efter fyra minuter. Moustafa Zeidan slår in den till Taha Ali som slår tillbaka till Zeidan, som slår ut den till Sebastian Nanasi som trycker in bollen längs marken. 4-0 till Malmö och klacken sjunger ännu starkare.

Slappna inte av nu blåa laget. Släpp inte in de grönsvartrandiga i matchen. Håll uppe tempot och farten.

En snabb omställning i den 57:e/58:e minuten leder till att Sebastian Nanasi spelar fram Taha Ali som vrickar bollen förbi Varbergs målvakt. Bollen rullar in vid stolpen och vi skriver 5-0 till MFF i protokollet.

Efter det utgår Lasse Nielsen och Sergio Pena. In kommer istället Martin Olsson och Oscar Lewicki

MFF låter Varberg ha lite mer boll, men har hela tiden koll på matchbilden. Trots tre spelarbyten känns det lika stabilt som tidigare. Henrik Rydström har verkligen förvaltat spelartruppen på bästa tänkbara sätt.

Det känns precis som att spelarna vet var man har varandra. De verkar inte alltid behöva titta innan de slår passningarna.

I den 70:e minuten får IKT kliva av, till förmån för Patriot Sejdiu. Viktigare att IKT är fräsch mot AIK på söndag, än att han gör mål idag.

Varberg får ett skadeavbräck efter att man gjort alla sina fem byten, och tvingas gå ner på tio spelare. Trots det lyckas man skapa lite bra spel, utan att egentligen komma till några farliga avslut.

I den 81:a minuten går taha ali ut och ersätts av Samuel Kotto

Kort därefter ordnade Martin Olsson en straff, som Sebastian Nanasi satte iskallt till 6-0. Därmed gör Nanasi hattrick idag.

MFF spelar av de sista minuterna och vi noterar en seger i den sjätte omgången.

Det var aldrig något snack idag. MFF är flera nummer större än Varberg, och visade det med råge.

Det är glädjande att se att MFF-spelarna behåller inställningen och jobbar på hela matchen. Det är så många gånger vi sett MFF komma till den här typen av matcher, som man ska vinna, och gör bottenusla insatser och åker hem med en förlust.

Inställningen var egentligen min enda farhåga innan matchen idag.

Jag är glad att den inte infriades.

Vi ses på söndag hemma mot AIK.

PS1
Sex raka segrar i den Allsvenska starten har HIF klarat av en gång, och MFF två gånger. Senaste var säsongen 1951/52.

PS2
Publiksiffran på 3 753 var ju bra. Eller… Lär ju bli runt 18 000 fler hemma mot AIK på söndag. Det är bra. Och blir kul.

PS3
Malmö FF har lika många poäng (18) som de tre “stora” Stockholmslagen tillsammans. I en tabell där Brommapojkarna är bästa Stockholmslag

PS4
Undrar om Ole Törner fortfarande har ett stående tips på 6-0? Isåfall är han glad nu.

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2023-05-04 21:25:00