Varbergs BoIS - Djurgården
2 - 2

Matchrapport: Varbergs BoIS – Djurgårdens IF
Det blev inte det resultatet Joel Asoro eller någon av lagkamraterna hade hoppats på efter en poäng mot Varberg.

Med en roterad startelva tog sig Djurgården an Varberg mellan två viktiga Europamatcher. Bortalaget lyckades endast få med sig en poäng hem till Stockholm. Forum 1891 har samlat huvuddragen i matchen.

Djurgården begav sig ned till Halland för match mot Varberg i den 19:e omgången av årets allsvenska. En match som ligger inklämd mellan dubbla möten med cypriotiska APOEL i kvalet till Europa Conference League.

Blåränderna har gått som tåget sedan laget kom tillbaka efter det månadslånga sommaruppehållet. Det som har imponerat är Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs förmåga att kombinera spel i Europa med serielunken hemma i Allsvenskan. I de senaste matcherna har tränarparet valt att rotera elvan mer och mer i seriespelet. Detta har gjort att spelare som Gustav Wikheim och Kalle Holmberg har fått chansen – där den förstnämnda är en av stockholmarnas formstarkaste spelare.

Det var med vind i seglen som man anlände till Varberg Energi Arena efter överkörningen under onsdagskvällen. 19 000 djurgårdare sjöng fram laget under 90 minuter och fick se Victor Edvardsen panga in en projektil från egen planhalva. Trots utvisning på viktiga defensiva kuggen Rasmus Schüller höll Djurgården undan och har med sig 3–0 ner till Cypern nästa vecka.

Dagens motståndare, Varbergs BoIS, har blandat och gett under säsongen. Inför matchen befann sig laget på en tolfteplats och detta mycket tack vare segrar mot andra bottenkonkurrenter som GIF Sundsvall, Värnamo och Degerfors. Men fem vinster på hela säsongen och endast en på de senaste sex matcherna skrämmer inte på förhand.

Tankarna på tisdag
Inför matchen handlade mycket av förhandssnacket om hur mycket Kim och “Tolle” skulle våga rotera med en returmatch mot APOEL i åtanke. Att det skulle roteras var ingen högoddsare, men i vilken omfattning var mer ovisst. Med tanke på det tajta spelschemat kom det därför inte som en chock när Djurgården presenterade sin startelva inför matchen – en elva som indikerar att tisdagens returmöte är viktigast just nu. Aleksandr Vasyutin fick chansen för andra gången i år när Jacob Widell Zetterström vilades.

Pierre Neurath Bengtsson var tillbaka i elvan – vilket tyder på att Elias Andersson numera är förstavalet. Isak Hien, som är ryktenas man, ser ut att starta mot APOEL på tisdag eftersom Hjalmar Ekdal och Marcus Danielson bildade mittlås mot Varberg. På högersidan valde tränarduon den enda renodlade högerbacken i truppen från start – Piotr Johansson. På innermittfältet behöll Rasmus Schüller platsen mycket med tanke på att han är avstängd på tisdag. Bredvid sig hade han Emmanuel Banda och Hampus Finndell. Lagkapten Magnus Eriksson fick med andra ord inleda på bänken.

Många höjde nog på ögonbrynen när de såg Amadou Doumbouyas namn i lagupställningen – 19-åringens första tävlingsstart i Djurgården. Gustav Wikheim varnades för tredje gången denna säsong mot Kalmar och åkte därför inte med till Varberg. Därför bildade den unge talangen i stället anfallstrio tillsammans med Kalle Holmberg och Joel Asoro.

Matchen inledde skakigt från Marcus Danielsons sida. Han slarvade i sitt uppspel vilket sedermera resulterade i en hörna för Varberg – en hörna som Djurgården kunde ta hand om. Faktum är att 11 av hemmalagets 15 mål inför denna match har kommit från fasta situationer.

I den sjätte minuten drev Joel Asoro upp bollen på sin högerkant och skickade in ett inlägg, som försvarare i Varberg nickade undan. Rasmus Schüller fångade upp bollen och väggspelade sig fram till ett avslut utanför straffområdet – men Fredrik Andersson hade inga problem att rädda skottet.

Efter 11 minuter blev det rörigt i bortalagets straffområde. Alexander Johansson avslut hamnade framför Robin Simovics fötter – han fintade bort en djurgårdare och placerade ett nytt skott mot mål. På mållinjen stod tidigare nämnda Danielson och agerade räddare i nöden. Men rensningen stannade hos Filipe Sissé, som i sin andra match för i år kunde trycka in 1–0. En riktig kalldusch för stockholmarna.

Målskytten Sissé fick ett par minuter senare syna det gula kortet efter en sen tackling. Det gav Djurgården chansen på en farlig frispark – men Pierre Neurath Bengtsson misslyckades med att få bollen över muren.

Sen väckarklocka blev till ny kalldusch
Förutom det tidiga målet präglades inledningen av matchen av många tekniska misstag och en del långbollar. Joakim Persson vill att sitt lag ska spela ett direkt spel där man sällan spelar genom mittfältet. Detta såg vi mycket av under den första halvleken.

När klockan visade 20 minuter kom Hampus Finndell i Djurgården undan med blotta förskräckelsen när hans höga spark träffade en Varbergsspelare i bröstet. Att komma upp med dobbarna så pass högt brukar oftast resultera i ett rött kort, men domaren för dagen Victor Wolf nöjde sig med ett gult.

Det tog 28 minuter innan Djurgården började se ut som det laget man har kunnat se de senaste matcherna. Debutanten från start, Amadou Doumbouya, dribblade läckert förbi två motståndare innan han fälldes och domaren blåste för frispark. Den här gången var det Asoros tur att testa – och frisparken blev farligare än tidigare men målvakten hade inga större problem att styra undan bollen.

I den här vevan tog bortalaget över matchen mer och mer – och man började skapa ett tydligare tryck mot motståndarlaget. Varberg flyttade ned laget som en följd av detta och siktade in sig på kontringar. Emmanuel Banda hittade Piotr Johansson med en fin crossboll. Högerbackens inlägg träffade så när Asoros panna.

Men Djurgårdens övertag tog en oväntad vändning. Piotr Johansson misslyckades med att bryta en passning en bit in på egen planhalva. Det utnyttjade Alexander Johansson som spelade fram till Ismet Lushaku. Alexander Johansson löpte sedan in framför Hjalmar Ekdal och fick tillbaka bollen från Lushaku – med en retfull tåpaj hittade bollen in bakom Alexander Vasyutin och in i nät. 2–0 och uppförsbacke för serietvåan.

Med några minuter kvar av den första halvleken fick Andersson i Varbergs mål sträcka ut rejält när Rasmus Schüller måttade ett hårt skott med vänsterfoten. Målvakten lyckades tippa ut avslutet till ännu en Djurgårdshörna. Närmare än så kom inte DIF innan domaren blåste av för halvtid.

Viktig injektion
I ett försök att få en förändring valde Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att agera direkt i paus. Besard Sabovic entrade planen och Hampus Finndell kunde ta en tidig dusch i omklädningsrummet.

Och effekten kom direkt, även om det inte var på grund av tränarnas direktiv, för efter en minut av andra halvlek fick bortalaget en gratisbiljett in i matchen. 1–0-målskytten, Filipe Sissé, varnades för andra gången och blev därmed utvisad.

Två minuter senare skulle tränarparet få rätt för sitt tidiga agerande. Marcus Danielson spelade fram Joel Asoro med en perfekt djupledsboll efter Asoros smarta löpning. Anfallaren serverade sedan en framrusande Besard Sabovic som på ett silverfat. Den nyinbytte mittfältaren tackade och tog emot när han säkert placerade in reduceringsmålet till 2–1.

Målet och utvisningen gav gästerna välbehövlig energi. Sabovic sprang över hela planen och bidrog med mer muskler på mittfältet. Både Kalle Holmberg och Amadou Doumbouya testade målvakten inom loppet av några minuter.

I intervjun till Discovery+ inför den andra halvleken hintade Kim Bergstrand om att ett dubbelbyte skulle genomföras ungefär tio minuter in. Det skulle visa sig att stämma bra. Doumbouya, som imponerade i sin första start, och Holmberg byttes ut och in kom Haris Radetinac och Victor Edvardsen. I samband med detta genomförde även Varberg ett dubbelbyte.

Utebliven forcering
När klockan närmade sig 60 minuter kom Neurath Bengtsson runt på sin vänsterkant, men inlägget styrdes ut till hörna. Victor Edvardsens avslut på den efterföljande hörnan träffade dock inte mål. Därefter såg anfallen nästan identiska ut varje gång Djurgården klev upp. Bollen rullades runt från sida till sida innan den till slut hamnade hos Neurath Bengtsson – men hans inlägg träffade sällan rätt. Vid ett fåtal tillfällen fick Piotr Johansson slå inlägg och då syntes skillnaden mellan de två ytterbackarna.

Med kvarten kvar gjorde Varberg sitt tredje byte för dagen när den kraftfulla anfallaren Robin Simovic lämnade planen och Des Kunst kom in. Hemmalaget såg därefter ut att spela en 6-3-0-uppställning helt utan en offensiv spets längs fram.

I ett sista försök att vända på matchen valde Blåränderna att använda sina sista två byten. In kom Isak Hien, som hoppade in som anfallare, och Elias Andersson – och ut gick Joel Asoro och Emmanuel Banda. Fyra minuter senare hade även Varberg bytt färdigt.

Matchen blev hackig som en följd av alla byten och Djurgårdens tidigare forcering kom av sig. I slutet gjorde Hjalmar Ekdal Isak Hien sällskap i anfallet – och det stabila mittlåset var bortalagets nya anfallspar. Den renodlade anfallaren, Victor Edvardsen, utgick i stället som högerytter.

Bortaspelarna, som för dagen var iklädda det vita tredjestället, hade problem att skapa de riktigt farliga målchanserna i matchens slutskede. Man fick ägna sig åt skott utanför straffområdet som sällan skapade någon oro för försvaret i hemmalaget. Radetinac, Andersson, Schüller och Sabovic misslyckades alla fyra med sina avslut.

Inläggen i luften gav ingen utdelning för DIF, men när man ändrade på det gav det resultat direkt. Rasmus Schüller slog en hård, flack boll längs marken som efter lite flipperspel landade hos Haris Radetinac. Utan att tänka efter drog 36-åringen till direkt med fel fot och 2–2 var ett faktum. Djurgården fortsatte trycka på efter kvitteringsmålet och Isak Hien fick ett drömläge precis innan domaren blåste för full tid. Radetinac hoppade över bollen och Hien blev frispelad – men skottet blockerades dock.

Blåränderna fick därmed bara med sig en poäng – en poäng som dock tar laget upp i tillfällig serieledning. Härnäst väntar bortamatchen mot APOEL nere på Cypern på tisdag.

***

Vad har du för bild av matchen? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!