Matchrapport Víkingur Reykjavik - MFF
Felix Beijmo, en av matchens målgörare och även en av de bättre i MFF ikväll.

Återigen blev det alldeles onödigt jobbigt och nervöst, men till slut stod i alla fall MFF som segrare i dubbelmötet och är vidare till nästa omgång i CL-kvalet.

Víkingur visade redan från början att det inte hade någon som helst tanke på att spela avvaktande. De gick direkt in med hög intensitet, pressade MFF-spelarna och såg verkligen ut som ett lag som inte hade något att förlora utan satsade allt. Malmö FF däremot var mer tveksamma, hade svårt att hitta rätt i positionerna och såg ut som att rädslan att misslyckas var större än viljan att vinna. Hugo, AC och Peña verkade alla spela på samma yta, Berget var nästan osynlig och våra backar såg skakiga ut.

Vikingur skapade en del chanser redan i inledningen och efter bara en kvart kom 1-0 som en riktig kalldusch. Fridleifur Gunnarsson lämnades helt fri på högerkanten och kunde slå in bollen bakom Johan. Vikingur hade fortsatt övertag över MFF en bra bit in i första halvlek, man stod säkert i försvarsspelet och MFF hade väldigt svårt att komma igenom, samtidigt fortsatte man att satsa framåt. Ganska kort efter målet höll det på att bli ännu värre då Moisander var nära att orsaka en straff men domaren valde att fria vilket vi ska vara oändligt tacksamma för.

Med cirka kvarten kvar av första halvlek började spelet lyfta lite för MFF. Peña fick oftare bollen rättvänd och visar direkt vilken klass han håller. Så i 34 minuten kom kvitteringen. Kiese Thelin spelade fram Birmancevic otroligt snyggt och Birma tackade genom att säkert rulla in bollen i mål. Efter att vi inledningsvis hade svårt att komma runt på kanterna kom Felix Beijmo successivt med bättre i anfallen och i 44:e minuten gav det utdelning. Peña hittade Beijmo med en läcker passning och Beijmo satte dit ledningsmålet.

Nu kändes det betydligt lugnare med både bättre spel från MFF:s sida och ledning, en ledning som blev större direkt i början av andra halvlek när AC satte dit trean på pass från Beijmo. Nu skulle man väl ändå kunna slappna av i TV-soffan.

Problemet var bara att även MFF verkade tycka att det var läge att slappna av, medan det unga isländska laget inte alls såg slaget som förlorat ännu. Efter väldigt lojt försvarsspel och en tveksam aktion av Dahlin kunde danske Hansen reducera i 56:e minuten. Med 3-2 för MFF i matchen och 6-4 totalt ökade pulsen lite igen, men det kändes ändå som att MFF skulle hålla ihop det här, om man bara lät bli att slarva.

Men Víkingur fortsatte att trycka på och när de satte 3-3 med kvarten kvar var oron tillbaks som en stor klump i magen. Men trots att islänningarna fortsatte sin jakt på fler mål i slutet så lyckades våra himmelsblå freda målet och var till slut vidare med bara ett måls marginal.

Och visst är det rent krasst bara avancemanget som spelar något roll i såna här matcher, och vi har sett MFF göra spelmässigt dåliga matcher i inledande kvalmatcher förr. Men det är långt ifrån första matchen där det sett skakigt ut, och att släppa in fem mål på två matcher mot ett sånt här motstånd är allt annat än bra. Det kommer att krävas betydligt bättre prestationer framöver, något som både spelare och Miloš säkert är väl medvetna om.