En matchsekreterares dilemma: "Hur lång är en löpning, vad är en dribbling?"
Alexander Seth, matchsekreterare

En matchsekreterares dilemma: "Hur lång är en löpning, vad är en dribbling?"

Himmelriket har pratat med Alexander Seth som är en av dem som ser till att det för det mesta blir rätt när det kommer till statistiken under en match. Här berättar han om sin vardag som matchsekreterare, vad han har för uppgifter samt svårigheten med att bedöma vissa situationer.

Sedan så många år tillbaka att jag inte ids se efter, har Himmelriket varje november publicerat ett antal statistikartiklar över Malmö FF:s allsvenska säsong. Den del som får överlägset flest kommentarer vareviga år är om antalet framspelningar till mål som Svenska Fotbollförbundet inte har registrerat. Det är ett ämne som engagerar, så också i år.
 
Men till skillnad från tidigare kom det in kommentarer från en som uppenbarligen visste mer än gick på känsla. Han berättade att han är matchsekreterare och förstod varför åtminstone två av årets fyra uteblivna framspelningar inte har registrerats. Han argumenterade klokt men inte envist för att få rätt bara för att, så att säga.
 
Jag kontaktade honom. Dels för att få honom att närmare berätta om situationerna, men också för att jag blev nyfiken på hans uppdrag som matchsekreterare. Vem blir matchsekreterare, vad gör en sådan? Varför finns de? Och framför allt, varför har jag aldrig tänkt på att en sådan person naturligtvis måste finnas?
 
Alexander Seth heter han. 22 år gammal, från Helsingborg men studerar nu statsvetenskap i Halmstad. Varför han blev matchsekreterare förklarar han med att han helt enkelt blev nyfiken på hur matchstatistik förs. Dessutom, tillägger han, ville han bidra till föreningen och känna sig mer delaktig i klubben.
 
Klubben i fråga är Helsingborgs IF. Alexander arbetar som sekreterare endast när HIF har hemmamatcher. Det är alltid hemmalaget som av Svenska Fotbollförbundet åläggs att ställa upp med matchsekreterare. Matchsekreterare i plural.
 
Alexander är nämligen inte ensam om att föra statistik under en match. I Allsvenskan ska det alltid finnas minst två, men helst tre, personer vid varje match (i Superettan och Damallsvenskan där det inte förs statistik över bollinnehav räcker det med en eller två personer).
– Under match sitter en och matar in all statistik, avslut, tilldömda och orsakade frisparkar, byten, kort och så vidare, berättar Alexander. En person tillsammans med en person från ChyronHego (företaget som tillhandahåller programvaran, reds. anm.) mäter bollinnehavet. I Helsingborg har vi även en tredje person som läser av vad som sker på planen som ett par extra ögon till den som sköter statistiken. I vår roll ingår även att ta fram odds från Svenska Spel och hålla koll på övriga resultat.
 
Inför en match kommer Alexander och hans kollegor till Olympia runt två timmar innan matchen startar. Datorer ska startas upp, laguppställningar hämtas in från de bägge lagen och skrivas ut för att lämnas till media, domare och det andra laget.
 
I pausen skrivs en halvtidsrapport ut och lämnas till media. Efter matchen skrivs ännu en rapport ut som även stäms av med fjärdedomaren. Det som kontrolleras är målskytt, kort och byten samt matchminut för dessa. Eventuella korrigeringar, och här är det alltså domarens noteringar som gäller, matas in i programmet och godkänns. Därefter stänger man ner för dagen och kan åka hem.
 
Det blir en lång arbetsdag, är ersättningen god? frågar jag och tänker att detta kanske kan vara något att dryga ut hushållskassan med framöver. Alexander vill inte avslöja några siffror men när han ändå till slut berättar hur mycket det är, mot att jag inte skriver om det, så står det klart att det inte är några större summor det handlar om. Det är uppenbart att det mer är intresset än pengarna som styr Alexander och hans kollegor.
 
Måste ni berätta för förbundet vilket lag ni håller på för att inte skada objektiviteten?
– Nej, det behöver vi inte. Det är klubbarnas ansvar att tillhandahålla matchsekreterare. Jag upplever ingen missunnsamhet mot gästande lag utan sätter stolthet i att bedöma korrekt.
 
Domare har sina kläder, spelare sin dress och förbundsfolk sitter väl i kostym antar jag. Har ni några krav på hur ni ska klä er?
– Nej, från förbundets håll finns inga sådana regler. Hur varje klubb gör kan jag inte svara på. För HIF:s del så har vi personaljackor och tröjor som jag dock av respekt för både bortalagen och domarna väljer att inte bära för att visa på min neutralitet. Förutom i de sista matcherna i år; då bar jag en täckjacka som HIF stod för. Så kallt som det var då så fanns det inga alternativ.
 
Du sitter och följer en match men blir akut kissnödig. Eller du blir kraftigt försenad på väg till matchen. Vad händer då? Matcher kan ju inte pausas eller skjutas upp på grund av detta, tänker jag.
– Just därför har vi i alla fall det så i Helsingborg att vi är tre för att vi ska lösa det om något akut skulle hända. Alla kan samtliga uppgifter och täcker därför upp för varandra.
 
Även om ni är flera, så kan det vara lätt att missa en situation. Har du tevebilder att använda under matchens gång för att kunna se repriser?
– För vår del har vi för tillfället inga TV-bilder. Hur det ser ut på övriga arenor vet jag inte.
 
Går du igenom matchen tillsammans med domaren om du känner dig osäker på om du till exempel gett rätt spelare en framspelning?
– Som sagt så stäms målskytt, kort och byten samt matchminut för dessa av med fjärdedomaren efter matchen. Varje lag har en assistansvarig som har som uppgift att hålla reda på framspelare i det egna laget. Detta är oftast någon assisterande tränare eller målvaktstränare och vi har numret till dessa. Personligen har jag aldrig ringt någon av dom.
– Är jag osäker på en assist messar jag med folk som ser matchen på TV. Råder det fortfarande oklarheter kollar jag upp TV-bilder direkt när jag kommer hem och mejlar in en korrigering om det blev fel under matchen. Det är endast matchsekreteraren som kan besluta om assist ska utdelas, däremot kan föreningar ha synpunkter på vem. Vi har möjligheter att stämma av med lagens representanter direkt efter match men jag undviker helst detta då situationen av förklarliga skäl kan vara mindre passande.
 
Har det hänt att exempelvis en spelare eller spelaragent varit på dig för att ändra eller lägga till något? Som att någon tycker att en assist ska vara en assist?
– Nej, inte vad jag känner till. Dock hände det en gång förra säsongen att en assist lades till utan min vetskap i en match där jag var ansvarig och bedömde att en assist inte skulle utdelas. Vilka som tog det initiativet vet jag inte.
 
Jag berättar om när jag mejlade Svenska Fotbollförbundet ett bra tag efter att Malmö FF mött och besegrat Östersund på bortaplan. Magnus Wolff Eikrem hade inte fått någon assist till Vidar Örn Kjartanssons 2-0, något som verkade minst sagt besynnerligt. Jag var inte ensam om att tycka det var konstigt, och fler än jag kan säkert ha hört av sig till förbundet. Efter ett tag stod Eikrem som framspelare, liksom Mattias Svanberg till Kjartanssons 4-1.
 
Gott och väl tyckte jag. Man är ju inte sämre än att man kan ändra sig. Därför blir jag lite förvånad när Alexander berättar om 72-timmarsregeln. Den innebär i korthet att en förening (MFF i det här fallet) har möjlighet att inkomma med eventuella korrigeringar senast 72 timmar efter matchens slut. I fallet med Eikrem och Svanberg handlade det om betydligt fler timmar än 72.
 
Alexander kan av förklarliga skäl inte förklara exakt hur det har gått till, men om han får ge sig på en gissning så kan MFF efter uppmaning från spelare eller agenter, eller till och med uppmärksamma supportrar, höra av sig till förbundet för en korrigering. Förbundet bör då ha stämt av med matchsekreteraren i fråga och en korrigering har gjorts.
– Det är en procedur som kan ta lite tid så även om resultatet inte syntes inom 72 timmar kan en initial kontakt ha tagits inom den tidsramen. Har SvFF fått flertalet mejl från supportrar som påpekar samma sak är det heller inte orimligt att de av den anledningen valde att stämma av ytterligare en gång med matchsekreteraren som därefter har ändrat sitt beslut. Också det är en procedur som kan ta cirka en vecka eller eventuellt mer.
 
Han läser upp vad det står i riktlinjerna som SvFF gett sina matchsekreterare.
– Matchsekreteraren är den som bedömer om en assist ska utdelas i överhuvudtaget. Föreningen hjälper bara till med att bestämma vem. Och, om föreningen endast hör av sig om ändring vem som gör assist kan detta komma att ändras utan kontakt med matchsekreterare. Matchsekreteraren informeras via mail att ändring skett.
 
Så det är bara du i din roll som kan besluta om att lägga till en assist, medan SvFF kan ändra en assist från en spelare till en annan via kontakt med förening utan att fråga dig först? Är det korrekt uppfattat?
– Det stämmer.
 
Jag undrar om det händer att han själv korrigerat uppgifter från en match. Det är sällan eller aldrig som det hänt berättar han. Om han upptäcker efteråt att han missat att registrera vem som kom till ett avslut så gör han det alltid. Om det däremot gäller vem som orsakat en frispark i mitten av andra halvlek så låter han bli.
– Om jag upptäcker det så hör jag naturligtvis av mig, det är inte så att jag väljer att inte registrera det. Men för att jag ska upptäcka att jag missat något sådant, skulle det i princip krävas att jag ser om matchen på teve vilket ställer orimliga krav på oss matchsekreterare. Men det ska också tilläggas att vi med tre par ögon väldigt sällan tar fel på vem det är som kommer till avslut.
 
Naturligtvis har han gjort misstag under matcher. Ett som han minns extra väl och fortfarande skäms över är när Helsingborg mötte Jönköping Södra i omgång 30. Han och hans team missade såväl ett byte som en varning.
– Det är helt oförsvarligt när vi har sex ögon som tittar på matchen. Jag kan bara beklaga, men som tur är så stäms ju sådant av direkt efter matchen och korrigeras.
– Noterbart är att även domarna kan göra misstag som i våras under HIF – Örebro, där Peter Larsson gjorde självmål vilket jag noterade. Domarna vidhöll dock vid avstämning att det inte var självmål. TV-bilderna talade sedan sitt tydliga språk och Peter sa ju själv att det var självmål så jag fick mejla tävlingskommittén som sedan dubbelkollade med huvuddomaren som erkände sitt misstag. Det visar på att alla kan göra misstag och vikten av noggrannhet bland alla aktörer för att vi ska få ut korrekt information.
 
Är där något som du skulle vilja förändra i rollen som du har?
– På rak arm kan jag inte komma på något. Möjligtvis kan jag önska lite mer professionalitet från vissa klubbar som dröjer med laguppställningar och inte meddelar oss matchsekreterare om det görs en sen ändring, vilket gör att vi startar matchen med fel laguppställningar i systemet.
 
Ska vi avsluta med att prata lite om själva upphovet till den här artikeln. Du vet vad jag menar?
– Ja.
 
Svenska Fotbollförbundet missar alltid att registrera ett antal framspelningar. I diskussionen som följde på söndagens artikel hävdade du att enligt era riktlinjer så ska avsikt med passningen beaktas. Som exempel menade du att Yoshimar Yotuns skott som nådde Eikrem mot Djurgården borta inte är en assist, då avsikten inte var att bollen skulle nå fram till norrmannen. Du berättade också att det finns riktlinjer som säger att en framspelning mot en yta där någon medspelare är i bättre läge ska räknas som en assist även om det inte var tänkt att just den som gör målet skulle få bollen. Min fråga är då, är det alltid för dig självklart om du ska ge en assist eller inte? Det känns för mig som lekman som att det kan uppstå situationer där det finns utrymme för tolkningar.
– I regel är det ganska självklart. Trots allt är merparten av målen som görs tydliga i det avseendet att där antingen är en klar passning till målgörare, som vid inlägg eller runt straffområdet, eller att målgöraren bryter bollen, den studsar fram eller något liknande. Som matchsekreterare har du ditt huvudfokus på vem som har bollen och vilka motståndare som är i närheten som eventuellt kan dra på sig en frispark. I runt 9 fall av 10 skulle jag säga att vi diskuterar vem som har gjort något snarare än vad som har hänt.
 
När du och dina en eller två kollegor ser en match och en situation uppstår, har det blivit diskussion om vilket som ska göras någon gång? Även om du inte satt som sekreterare när Malmö spelade, så kan vi ändå ta upp exemplen med Svanbergs pass till Kjartansson mot Östersund borta och Arnasons pass till Kjartansson mot Hammarby borta. Där det förstnämnda blev en assist och det sistnämnda inte blev det. Hur hade du resonerat, och varför tror du att det skiljer sig från sekreterare till sekreterare?
– Jag kan inte erinra mig ett läge där vi har diskuterat om assist ska utdelas eller ej, snarare är det svårare att avgöra vad som är ett avsiktligt avslut då sådana situationer uppstår betydligt oftare. Vad gäller assist så har jag själv en regel att hellre vänta med att utdela, speciellt med de hårda kraven som är utsatta för assist, än att till exempel ta fel spelare eller missbedöma situationen. Framför allt eftersom informationen distribueras till media direkt efter match.
– Så är det inte supertydligt att det är assist och vem som stod för den så inväntar jag TV-bilder och skickar omedelbart in en korrigering om så krävs. Men det ska alltså sägas att det är otroligt sällan det behöver gå så långt.
– Vad gäller de situationer du nämner så hoppas, och tror jag inte, att man bara har missat vem som slog bollen till Kjartanssons mål mot Hammarby och därför avstått från assist. Mycket mer troligt är att matchsekreterarna i Östersund och Stockholm gjort olika bedömningar på punkten om det är en individuell prestation eller inte. Riktlinjerna säger att det inte ska utdelas assist om målgöraren har efter flera situationer såsom löpning och dribbling, gjort mål.
– Här är det olyckligt att löpning och dribbling blir föremål för bedömning. Hur lång är en löpning? Vad är en dribbling? Det står inte nerskrivet exakt vilket gör att det till syvende och sist är upp till matchsekreteraren att avgöra om passningen har skapat en målsituation eller inte. Personligen hade jag nog utdelat assist vid båda tillfällena men jag har full förståelse för om man tycker annorlunda.
 
Är detta ett problem som bör eller kan lösas? Är det ens ett problem som du ser det?
– Det är klart att det inte är optimalt att det lämnas ett ganska stort utrymme för personlig tolkning i en fråga som både spelare, tränare, supportrar och journalister med flera sätter stort värde på. Speciellt är det olyckligt att alla berörda inte är medvetna om riktlinjerna och vad det är som faktiskt bedöms. Att gemene man får upplysning om de nuvarande kraven för assist skulle antagligen öka förståelsen för de bedömningar som görs, så därför är jag tacksam för att du gör den här artikeln.
– Trots det medför bedömningsaspekten att vi aldrig kommer uppnå 100 procents korrekthet, eftersom vad som är korrekt skiljer sig från person till person. Om det i sig är anledning nog att ändra riktlinjerna och ta bort avsiktskravet, som är det som primärt bedöms, är jag inte övertygad om.
– Om man tittar på de 57 mål Malmö gjorde 2016 (0-3 mot Blåvitt är inte med) så är det enligt de exempel du tog upp i din artikel ett mål där en assist absolut borde utdelats och två tveksamma situationer som till slut landade i ingen assist. Det betyder att vi med största sannolikhet har gjorts en riktig bedömning i ca 95 procent av fallen på Malmös mål, vilket får anses vara en klart godkänd siffra.

Magnus Johansson2016-11-20 09:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF