Max Wiman om Rosengårds stormiga år: ”Större bedrift än vad många förstår”

Max Wiman om Rosengårds stormiga år: ”Större bedrift än vad många förstår”

Det har riktats ett stort missnöje mot fotbollschefen Roger Palmgren. Under året har även flera hot riktats mot en spelare. Trots turbulensen slog FC Rosengård rekord i antal segrar. I del 2 av vår artikelserie suveräna Skåne har vi pratat om detta och mycket mer med Sydsvenskans sportreporter Max Wiman.

I del 1 av suveräna Skåne pratade vi med Lovina Stafhammar om Rosengårds överlägsenhet – SM-guldet säkrades redan i omgång 22 efter att Malmölaget vunnit samtliga matcher. Malmölaget vann även den efterföljande bortamatchen mot IFK Norrköping och stod på 23 segrar i rad, flest någonsin, inför söndagens möte mot Hammarby. Men där bröts sviten, då gästerna vann med 2-3.
– Det var väl inte helt oväntat att det förr eller senare spricker. Det är rätt svårt att hålla energin uppe när man har gjort så mycket under så hård press som de har gjort, säger Max Wiman, sportreporter på Sydsvenskan.

Sökte en annan inriktning förra vintern
Rosengårds sportsliga bedrift är otroligt enligt Max Wiman.
– Den är faktiskt större än vad många förstår. De hade ett väldigt dåligt år förra året. Det har varit, vi kan uttrycka det turbulent i klubben, man sa sig söka en annan inriktning redan förra vintern. Det som har hänt är väl egentligen att laget har slutit sig mer samman som grupp och gett sig sjutton på att de ska fixa det här om jag uttrycker det lite hårt på egen hand, säger Wiman och fortsätter: 
– De har väl inte riktigt känt det stöd som de har haft tidigare från klubben.
Klubben har pratat mer om att det ska satsas mer på herrsidan och att de ska satsa på talanger. Sedan så kom Roger Palmgren in som fotbollschef och det har varit minst sagt turbulent.

Palmgren presenterades i januari och har tidigare tränat Degerfors och varit assisterande tränare åt Sven-Göran Eriksson i Shanghai, men även förbundskapten för fyra landslag i Afrika. 
Omorganisationen motiverades bland annat med att Rosengård skulle kunna ta upp kampen med “dubbelklubbarna” Häcken och Hammarby, som har starka herr- och damlag. I maj tog klubben ytterligare ett steg då de inledde ett samarbete med giganten FC Köpenhamn. 
– Ett jätteviktigt samarbete. Det är tydligt att dubbelklubbarna är framtiden. Vi märkte att vi behövde göra något, sa ordförande Håkan Wifvesson till SVT i våras.


Max Wiman berättar att det har varit en spänd situation mellan spelartruppen och fotbollschef Palmgren under året som gått. Detta visades tydligt efter att Palmgren varit med i podcasten Lundh i september och talat om hur han har varit delaktig i damlagets framgång.
– Jag satte mig ned med tränaren och sa att vi skulle öka på träningsintensiteten, att vara lite mer matchlik träning och höja nivån på kvantiteten och kvalitén för att träna så matchlikt som möjligt, sa Roger Palmgren i Olof Lundhs podcast.
Rosengårds lagkapten Caroline Seger svarade med att dela ett klipp från intervjun på Instagram stories. Där hon även skriver "När nån tror att man kan ta åt sig äran för nåt man har haft NOLL delaktighet i”, följt av en bajsemoji. Flera spelare i FC Rosengård delade samma text.

 – Det var ju tjejerna som fick mest uppmärksamhet med Segers inlägg. Det var ju minst lika anmärkningsvärt när han pratade om att herrarna skulle nå allsvenskan, det var också någonting som tog skruv hos tjejerna, vi kan kalla det ett orealistiskt projekt, säger han och tillägger:  
– Och det som blev ännu konstigare var att han drog in FCK att Rosengård skulle bli en farmarklubb till FCK,  det förnekade sen styrelsen dagen efter. Jag är lite förvånad att det samarbetet kan fortsätta. Inte med FCK men mellan Palmgren och Rosengård. För har man så olika ingångsvinklar så är det lite anmärkningsvärt.

Hoten mot Rosengårds spelare


Den frostiga relationen till klubbledningen är en sak. En annan är det hot som riktats mot en spelare i FC Rosengård under året som gått. Det var inför hemmamatchen mot Djurgården den 10 maj som Rosengård polisanmälde ett hot mot en av lagets spelare. Detta följdes sedan av flera hot.
– Det kom ju precis när de skulle möta Djurgården det här hotet och då var det i form av sociala medier och det var ju ett direkt dödshot mot spelaren om inte vid första tillfället, men även sen mot spelarens familj. Det kom en ny omgång innan sommaren. Sen blev det ju världens längsta uppehåll. Inte minst för Rosengård, de började spela två veckor efter alla andra efter OS och då trodde jag faktiskt att det lugnat ner sig, sen kom det nya hot.

Hoten mot Rosengårdsspelaren är något som påverkat Max Wimans jobb som journalist, då klubben infört nya rutiner.
– Grinden är fortfarande låst på Malmö idrottsplats, det har den aldrig varit förut. Man måste liksom ge sig till känna för att komma in där och det har varit ökad säkerhet på både hemma- och bortamatcher så det har varit en väldigt speciell situation.
I september riktades inte längre hoten enbart mot FC Rosengård utan mot hela damallsvenskan och spelare i andra lag.
– För mig så sjönk väl lite allvarlighetsgraden för mig för då var det så galet att det var svårt att ta det på allvar.

Vägen framåt
Trots den frostiga relationen med Palmberg och hoten utifrån lyckades FC Rosengård säkra seriesegern och stod enligt Wiman för en “fantastisk sportslig bedrift”.
Men vad händer framöver?
I förra veckan stod det klart att klubbikonen Therese Sjögran lämnar FC Rosengård efter säsongen. Ny sportchef blir Emilie Lundberg. Och i måndags gick klubben  ut med att tränaren Joel Kjetselberg har förlängt sitt kontrakt med ytterligare två år.
Vad betyder förlängningen med  Kjetselberg? Vem är nya sportchefen? Och hur ser Max Wiman på Rosengårds väg framåt och konkurrensen från MFF? Mer om detta och hela intervjun hittar du i videoklippet nedan:
TV: Sydsvenskans Max Wiman om Rosengårds säsong: ”Svårt att se dem dominera nästa år”

Emil Annetorpeannetorp@bettercollective.com@emilannetorp2024-10-23 15:09:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans