Med kontinuitet går Magnus Haglund bet?
Det blev en smärtsam förlust på Stora valla i lördags.

Med kontinuitet går Magnus Haglund bet?

Förlust i "sexpoängsmatchen" mot Degerfors och från en till synes trygg tabellposition för knappt två månader sedan har Halmstad sakta men säkert närmat sig nedflyttningsstrecken. Och frågan är om det är genom sin älskade kontinuitet som Magnus Haglund till slut kommer att gå bet?

När jag för snart ett år sedan intervjuade Magnus framgick tydligt att kontinuitet, organisation och erfarenhet var viktiga byggstenar i hans lagbygge. Ett lagbygge som även kunde kryddas med återvändare som brinner för HBK och där det flitigt använda ordet "samhandling" var det sammanhållande kittet i det som skulle forma ett allsvenskt konkurrenskraftigt Halmstads BK. Och för mig kändes plötsligt Haglunds idé om att en sammanhållen fungerande lagenhet skulle trumfa en ökad spetskompetens som ganska logisk. 

HBK började sin allsvenska comeback organiserat, försvarsmässigt stabilt och flyttade fram de offensiva positionerna efterhand. Men efter att serien vände med en hemmaseger mot Norrköping har den spelmässiga utvecklingen gått i stå samtidigt som det tidigare så betongsäkra försvaret börjat svaja. Men Magnus Haglund har kört på med i princip samma formation och startelva fast övertygad om att med fortsatt kontinuitet kommer det att lossna till slut. Problemet är att det nu börjar bli ont om tid för ett Halmstad har använt minst spelare av alla lag i Allsvenskan. Och för Marcus Antonsson, som flera gånger klagat på just avsaknad av kontinuitet i sina tidigare klubbar har ett orubbat förtroende i HBK inte hjälpt. För efter en riktigt bra start har anfallaren nu gått mållös i 14 raka matcher trots Haglunds mantra om att en forward aldrig slutar göra mål. Visst, Mikael Boman kom upp i 16 mållösa matcher ifjol innan det lossnade - men den lyxen har HBK knappast råd med i Allsvenskan. .

Med sju matcher kvar på säsongen blir min slutsats att HBK hade behövt bättre spets på vissa positioner, speciellt i anfallsspelet om ofta känts statiskt och fantasilöst. "Vi har inte ekonomin för att värva in allsvensk rutin utan tror på de spelare vi har där alla har  utvecklats det senaste ett och ett halvt året." sa Halmstadtränaren för snart ett år sedan. Nej men det finns ju andra vägar att gå vilket andra klubbar har visat med stor fingertoppskänsla. Även vad det gäller att ge yngre spelare speltid och att våga förändra under matcherna finns det andra som visat betydligt större mod än Haglund och även nått resultat genom detta.  

Och klubbkänsla i all ära. Men att det skulle vara en så stark drivkraft för dagens professionella fotbollsspelare ställer jag mig tveksam till. Då tror jag Joakim Persson identifierat en betydligt starkare drivkraft när han ger yngre spelare från lägre divisioner chansen i en allsvensk miljö. Och den drivkraften kan nog kompensera ganska mycket för bristen på erfarenhet - vars betydelse jag också tror att Magnus Haglund har en tendens att övervärdera.  .    

Håkan Ericsson2021-10-21 22:41:00

Fler artiklar om Halmstads BK