Bosse Andersson agerar – värvar profil
2021 fick Bergström ta emot de svenska elitdomarnas pris som årets spelare. Blir det fler troféer i blårandigt?

Bosse Andersson agerar – värvar profil

Djurgården breddar truppen med nytt anfallsnamn. Jacob Bergström, tidigare i Mjällby, ansluter som Bosman.

Det slog ned som en bomb när uppgifterna började cirkulera om att Jacob Bergström skulle vara nära en övergång till Stockholm och Djurgården. En överenskommelse med den allsvenska nykomlingen Halmstad BK var i princip klar – innan Bosse Andersson gav sig in i leken. Den 191 centimeter långe anfallaren ska därefter ha gjort en rejäl u-sväng och nappat på sportchefens erbjudande. Enligt rapporter har Bergström varit Djurgårdssupporter sedan lång tid tillbaka – något som underlättade när affären skulle tas i mål. 

Kalle Holmberg – som anslöt till Djurgården i början av 2020 – valde i samråd med klubben att inte förlänga sitt kontrakt som går ut nu vid årsskiftet. Därför har det inte varit någon hemlighet att DIF letat efter en anfallare som ersättare till Holmberg. Innan den allsvenska säsongen hade gått i mål gick Djurgården en kamp mot stadsrivalen AIK om Omar Farajs – på lån till Degerfors under senhösten – signatur. Den kampen vann Gnaget. Valet föll i stället på det mer ekonomiska alternativet i form av Jacob Bergström – närmast från Mjällby. 

Bergström liknar ingen annan spelare som finns i truppen idag. Med sin längd och imponerande fysik kommer 27-åringen att bli ett viktigt vapen för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf under säsongerna som väntar. Sedan tidigare förfogar duon över spelare som Victor Edvardsen, Joel Asoro och Gustav Wikheim – alla tre rörliga, snabba och finurliga med bollen. Nu får laget in en tydlig targetspelare som man kan slänga in i slutet för att jaga mål – eller om man vill förändra matchbilden. 

"Alltid varit min förening närmast hjärtat"
Men det är en meriterad allsvensk anfallare som Djurgården får in. Jacob Bergström – som ansluter som Bosman – har skrivit på ett kontrakt över 2025 och är glad över flytten.

– Det här känns fantastiskt, en otrolig möjlighet att få komma hit. Det har alltid varit min förening närmast hjärtat så det är en dröm som går i uppfyllelse att krita på för Djurgårdens IF.

– Djurgården kom in ganska sent i bilden, men det löste sig på ett bra sätt och valet kändes självklart. Det handlade om hela bilden av Djurgården som förening. Man arbetar hårt, tränar hårt och spelar också hårt.

 – Jag ärvde rätt mycket kläder av mina två äldre kusiner när jag var mindre och de fick mig in på rätt bana. Jag fick en DIF-mössa tidigt och sedan har jag byggt det därifrån.

Sportchef Bosse Andersson fortsätter att leverera nyförvärv på nyförvärv innan transferfönstret ens har öppnat.

– Jacob har egenskaper som vi kommer att ha stor nytta av i offensiven. Han är kraftfull, jobbar stenhårt och är bra i straffområdet, en riktig murbräcka i offensiven. Det ger oss ett verktyg i anfallet som vi kanske saknat lite grann, där vi får in en spelare som verkligen vill vara i boxen och ta för sig. Sedan är ju Jacob djurgårdare sedan han var liten, så det har ju varit något av en dröm för honom att få komma hit och spela här. Han har ju haft ett tufft år med sin hjärnskakning. Men nu är han återställd och kan han komma in med sin fantastiska energi och personlighet på Kaknäs där han garanterat kommer att höja humöret.

Från divison 4 till allsvensk storklubb
Det finns spelare som tar klivet från ungdomslaget upp till A-laget. Det finns spelare som får raketstarter på sina karriärer som leder dem till en storklubb. Sedan kan man också hacka sig fram genom att harva runt i de lägre divisionerna under en lång tid – något som går att applicera på Jacob Bergström. Fotbollskarriären inleddes i Karlskrona AIFs (sedan 2012 FK Karlskrona) ungdomslag – innan han tog en plats i seniorlaget. Han gjorde två säsonger för föreningen i division 2 och totalt blev det 17 matcher och 3 mål – ett facit som inte tog anfallaren vidare uppåt i seriesystemet. I stället fortsatte han i division 4-laget Ronneby BK det efterföljande året (2015). Den första säsongen fick han inte det att stämma med endast 6 mål på 14 matcher. Men efter det exploderade Bergström.

En skytteligaseger i division 4 2016 med sina 31 mål på 21 matcher resulterade i en uppflyttning till trean. Formen höll i sig även i den något tuffare serien (19 mål) – och nu hade Mjällby fått upp ögonen för den reslige spjutspetsen. I slutet av 2017 skrev han ett tvåårskontrakt med det gulsvarta laget, som där och då höll till i division 1. Åtta mål och uppflyttning till Superettan fick anses som en lyckad debutsäsong. 

Under sommaren 2019 gick flyttlasset till norska Mjøndalen IF i den norska högstaserien. Där blev sejouren kortvarig och han vände tillbaka till Mjällby redan i januari 2020. Sedan dess har han varit ordinarie i Allsvenskan i nästintill tre år. 19 mål på 72 matcher, varav 51 från start är 27-åringens siffror i det svenska fotbollens finrum. Den gångna säsongen förstördes till stora delar av en hjärnskakning som höll honom borta från spel under en längre tid. 

“Jag åt Subway i åtta år, typ varenda dag”
Förutom att vara utmärkande på planen har Jacob Bergström blivit lite av en favorit hos många supportrar till andra allsvenska lag än de han har spelat för. Detta på grund av hans härliga personlighet och frispråkighet i media. I en match 2021 hade anfallaren sönder stolpen när han stormade fram för att göra ett mål. På frågan om hur han tänkte svarade han: “Man är ju hjärndöd va, så man kör ju bara…”. 

Efter 1-1 mot Malmö tidigare i år var Bergström borta när journalister ville göra intervjuer efter matchen. Det visade sig att han hade smugit ned till stranden nedanför Strandvallen för att bada med sin gravida fru och hela släkten. Han har även beskrivit hur han var ett stort fan av Subways mackor i början av sin karriär. “Jag åt Subway i åtta år, typ varenda dag”, är ett citat som centertanken blivit känd för. 

Värvningen av Jacob Bergström blir Djurgårdens tredje denna vinter. 

* * *

Vad tycker du om Bosse Anderssons senaste rekrytering? Hur ska Kim och "Tolle" använda honom? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton!

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-12-07 15:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården