Mesta Mästarna - Blåvitt 1-0: Mästarna överlägsna

Mesta Mästarna - Blåvitt 1-0: Mästarna överlägsna

Malmö FF var det klart bättre laget när lillebror kom på besök med segersiffrorna stannade vid 1-0.

Efter den mindre väl genomförda matchen mot Värnamo justerade Milos runt i laget en del och valde exempelvis att ställa Veljko Birmancevic utanför och dessutom justera om i uppställningen till en 3-5-2-variant. Pena och Toivonen var tillbaka från start. Följande startelva ställdes på benen:
Dahlin
Lasse, Dennis, Oscar
Beijmo, Rakip, AC, Pena, Rieks
Toivonen
Berget

Första halvleken mot Värnamo var något av det mest händelsfattiga som någonsin utspelats. Första halvleken mot Blåvitt var i princip raka motsatsen. Malmö var fullständigt överlägset och det såg ut som om motståndet var ett P15-lag från nån av byarna i närheten. Hemmalaget ägde matchbilden fullständigt och hade också en rad bra chanser.

Felix Beijmo hade två farliga avslut innan vi hade spelat fem minuter och nån minut senare sköt Ola Toivonen från distans i ribban. Malmö trummade på och efter drygt 20 minuter satte Ola Toivonen ett ypperligt inlägg till Sören Rieks som nickade, via målvakten, i stolpen. På den efterföljande hörnan var det dags igen för träträff när Lasse Nielsen fick yta och nickade i den bortre stolpen. På returen rakade Sören Rieks in bollen, men vinkades, korrekt tror jag, av för offside. 

Efter en glimrande första halvtimme mattades Malmö något sista kvarten men vaskade ändå fram en rad bra chanser även då - Bästa chansen sannolikt Anders Christiansens skott i straffområdet som räddades av målvakten till hörna. Fin räddning av Blåvitts målvakt som var gästernas i särklass bästa spelare den här kvällen.

0-0 i paus efter ett bastant övertag för Malmö. Man ska ju dock komma ihåg att matchbilden förra året var snarlik - Då vann Blåvitt med 3-2. Så att man var överlägsna skänkte inte så mycket ro som det kanske borde.

Men utdelningen skulle komma tidigt i andra. Ola Toivonen, briljant så länge han orkade, drev in bollen i straffområdet och fintade förbi en glidande Simon Thern som fick bollen på armen. Svårt för mig att avgöra om den var innanför eller utanför, men protesterna från Simon själv var praktiskt taget inga. Straff och Anders Christiansen stegade fram.

Vår kapten och nummer 10 var iskall och rullade in ledningsmålet mitt i mål.

Malmö fortsatte att dominera och kontrollera spelet till timmen var spelad, sen gick AC sönder och Malmö tappade en del av sitt tunga spel. Man släppte något av spelinnehavet, men hade emellertid kvar kontrollen i det mesta.
Blåvitt fick mer boll och skapade en del farliga fasta situationer men i slutändan kan jag inte komma ihåg ett enda bra avslut från Göteborg. Inte en enda gång var Blåvitt, vad jag kan minnas, särskilt nära att spräcka målnollan.

1-0 stod sig. Malmö vann klassikermötet och man gjorde det med ett spel som lovade mer.

------------
Tung skada på AC såklart, men om vi får tillbaka lite folk behöver det inte tvunget vara hela världen. Ett mittfält med spelare som Toivonen, Lewicki, Rakip och Pena bör stå sig rätt bra. Dessutom påläggskalvar som Hugo Larsson och Nanasi exempelvis. Vi håller tummarna för att AC snart är frisk igen, men tills dess har vi bra ersättare.

------------
Toivonens första start på nästan ett år. Jag måste säga att han är mycket bättre än jag någonsin vågade hoppas på. Han rör sig bra, är flink i fötterna och spelar med självförtroende.

------------
Överlag gör vi en oerhört gedigen insats, men om jag ska lyfta någon vill jag lyfta Felix Beijmo. Han sätter knappt en fot fel därute och är nyttig både offensivt och defensivt. Enorm utveckling på Beijmo!

------------
I övrigt noteras exempelvis att Berget visar att han kan hantera nummer 9-rollen. Mer rörlig än IKT i den rollen och kanske mindre målfarlig men oerhört nyttig.

------------
Sören Rieks kanske ska lyftas också. Ja. Givetvis har han inte samma extrema höjder som Birmancevic men han är mer gedigen i det han gör. Tappar nästan inga bollar och har ett otroligt fint rörelsemönster. Klart före Birmancevic just nu i min bok. Och vi älskar ju Sören Rieks.

------------
Härnäst väntar Hammarby den 2:e maj. Bajen har visserligen haft ett relativt lätt schema men att ta fem segrar imponerar likväl. Dessutom är de ju alltid svåra att bemästra på plastet på Tele 2. Det krävs stormatch.

------------
Just ja. Vet ni vad som hände för 5293 dagar sen? Då vann IFK Göteborg sitt senaste SM-guld.

------------
Malmö vann igen! Lide gytt.


 

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2022-04-25 23:10:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?