Metalist - MFF 3-1: Ett steg framåt

I en halvlek höll det för MFF mot ukrainska Metalist, men sen föll det.

Det var inte direkt optimala förutsättningar för MFF inför matchen i Ukraina. Tre raka förluster i ryggen, ett uppehåll sedan senaste matchen i serien och dessutom var nyckelspelaren Pontus Jansson sjuk och inte med. Det kunde ha varit ett bättre läge inför matchen.

Norling valde att mönstra följande lag
Dahlin
Ulrich, Danne, Halsti, Ricardinho
Jille, Wilton, Ivo, Durmaz
Ranegie, Larsson

Ett toppat lag helt enkelt bortsett från Pontus Jansson då, och MFF var här för att göra bättre i från sig än senast och visa att man faktiskt kan klara sig ute i Europa och att man förtjänar att vara här.

Precis som flera tidigare matcher inledde MFF piggt, och hade ett antal lägen under första 20 minuterna. Bästa chansen hade förmodligen Ranegie, men nicken var inte perfekt och gick utanför den bortre stolpen. Inget fantastiskt läge, men grejen är väl den att här ute i Europa behöver man sätta dit den typen av chanser.

Metalist höjde tempot något efterhand, och inte minst lyckades de vid ett par tillfällen vända på spelet på ett skickligt sätt, vilket gjorde att vi fick problem med för förflyttningarna och sattes under press. Några direkta lägen ledde det visserligen inte fram till utan MFF låg bra till i de viktiga centrala positionerna.

En riktigt bra chans fick dock Metalist i den första halvleken. MFF tappade boll ett tiotal meter in på hemmalagets plahalva, och omställningen var blixtsnabb. Cristian Villagra sprang i från såväl Daniel Andersson som Markus Halsti, men i duellen med Johan Dahlin var MFF-målvakten bäst och Dahlin räddade med en benparad. Matchens så långt klart bästa chans.

0-0 i paus och det var inte utan att man var imponerad över hur bra MFF genomförde matchen taktiskt. Man låg rätt i positionerna, bjöd inte på speciellt mycket bolltapp och hade dessutom en offensiv som gjorde att man hade ett hopp om en skräll. Ett hopp om att få tysta Metalist, och ett hopp om att visa världen vilka vi är.

Det hoppet dog snabbt när den andra halvleken drog igång. Himmelriket hade inte ens hunnit få undan ukrainarna som satt ivägen för våra platser innan det small till. Taison fick bollen på MFF:s planhalva och satte fart och slutade inte förrän han lagt in bollen förbi Dahlin till 1-0. En chockstart, som blev än värre tio minuter senare när Metalists övertag ledde fram till 2-0. En frispark från vänster lyftes in i straffområdet, men när ingen nådde den studsade den i marken och in i bortre krysset. Ett mål som inte kändes helt omöjligt att undvika.

Metalist var det bättre laget i den andra halvleken från första minuten och Malmö hade betydligt svårare att få till något av värde. Daniel Larsson hade en halvchans där han var nära att få ett friläge men hann inte före målvakten och chansen blev till ingenting när övriga laget inte hann upp för att ta hand om andraläget.

Det skulle dock komma ett mål. Ranegie, som fick jobba enormt hårt i duellerna med de tuffa Metalistbackarna, svarade för en fin individuell prestation mitt på Metalist planhalva och med ett vänsterskott placerade han enkelt in bollen vid målvaktens första stolpe. Ett klassmål helt enkelt.

MFF vädrade morgonluft och det märktes på läktarplats att nervositeten började spridas. Norling satte dessutom in Jeff och Agon för att få lite energi i laget, men någon större effekt blev det aldrig. Metalist kontrollerade händelserna och såg till att inte speciellt mycket hände - i någon av riktningarna. Med några få minuter kvar av ordinarie matchtid kom dock läget. MFF fick en frispark någon meter utanför straffområdet, och det var bara att konstatera att det var ett ypperligt läge. Inte helt oväntat tog Wilton läget, sköt runt muren men skottet var inte tillräckligt hårt för att vara riktigt nära. Målvakten kunde tämligen enkelt rädda och i sekvensen senare kom istället 3-1 när Taison svarade för en ny fin prestation - men den här gången avslutade han med en passning till Fininho.

3-1 till Metalist, domaren kunde blåsa av matchen och hemmapubliken pusta ut.

---------------
Det är klart att det är tufft med en ny förlust, men nu faller vi definitivt med flaggan i topp. Jag vet dock inte riktigt hur mycket roligare det är.

---------------
Tidigare i veckan diskuterade jag med Magnus Johansson om att Ulrich är en av dem som haft det jobbigast i Europa League. I dag, framförallt i första halvlek, är han briljant.

---------------
Jag hade unnat Agon ett mål i dag.

---------------
Två matcher kvar och det är egentligen skit samma hur resultatet blir. Det viktiga är att vi får med oss något från matchen - Någon detalj, någon influens eller vad som helst. De två matcherna som är kvar ska göra oss till ett bättre lag 2012.

---------------
Riktigt bra tryck från den ukrainska publiken. Lär bli rätt bra tryck till helgen också då man möter hatlaget Dynamo Kiev.

---------------
Enorm credd till MFF-supportrarna på plats!

---------------
Vår bästa match i Europa League, och ändå räcker vi inte till. Vi är ett nummer för små vad gäller det mesta, men det finns potential. Låt Norling jobba med den här stommen så ska vi snart ha något riktigt bra. Norling är rätt man för jobbet - Det är jag tvärsäker på.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2011-11-04 00:30:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?