Eleda Stadion, 2020-06-25 20:15

Malmö FF - AIK
4 - 1

MFF – AIK 4-1: Nu lossnade det
Spelarna klappar om AC efter ett av hans tre mål i cup-kvarten mot AIK som slutade 4-1 till MFF.

Ett AIK kom till Stadion för kvartsfinal i Svenska Cupen. Ett AIK med en massa tonåringar som dessutom bytt spelsystem till man-man. Det höll i 35 minuter. Sen tog Malmö FF över och visade var cup-skåpet ska stå. Det blir semi mot Mjällby den 9 juli.

MFF kom till start utan några större överraskningar i startelvan:

Rieks                  IKT                              Prica

Lewicki       Anders Christiansen        Bachirou

Knudsen    Nielsen    Ahmedhodzic    Larsson

Dahlin

Det var mycket osäkerhet innan matchen. Båda lagen har börjat säsongen med både bra prestationer och mer bottennappsbetonade insatser. Och idag var det AIK som började bäst. AIK:s tonåringar, förstärkta med en mer rutinerad ryggrad, satte fart och var klart vassast i början. Det kändes som att det skulle bli en “inte nu igen”-match; en känsla som förstärktes i den 7:e minuten när 17-åriga Paulos Abraham gjorde sitt första mål i AIK. Och det var ett snyggt mål också. Abraham dansade in i straffområdet från vänstersidan och satte ett bra skott invid Dahlins högra stolpe.

Två minuter senare (9:e) får denna Abraham sin första (men inte sista) varning i matchen.

AIK fortsatte att trumma på, och känslan som spreds var att MFF spelade omständligt, inte hängde med i AIKs snabbhet och blev stressade när AIK pressade MFFs försök till uppspel. När MFF å sin sida försöker pressa AIK är de snabba att flytta bollen bort från MFFs press. Klar klasskillnad och det var inte en skön känsla som himmelsblå.

I den 20:e minuten har AIK ett gyllene läge att utöka sin ledning. Efter en AIK-dribbling in i MFFs straffområde skickas bollen ut, rakt till en AIK:are som skjuter direkt - i stolpen. Hade den bollen gått in och det hade blivit 0-2 hade det varit en helt annan match.

Fram tills nu såg det inte bra ut. Det var slarvigt och långsamt spel, man förlorade alldeles för många andrabollar och den berömda överfallsfotbollen sågs fortfarande inte av.

Men ungefär här börjar MFF sakta växa sig in i matchen. Man spelar lite rakare, börjar så smått dra isär AIK:s man-man-spel. Och kanske börjar AIK tröttna lite. Runt minut 30 är MFF det starkare laget och lyckas bättre med sina djupledslöpningar. AIK:arna hinner inte med lika bra som tidigare i matchen, orkar inte pressa lika mycket heller.

Och i den 39:e minuten kommer MFF:s kvittering. Och snyggt är det också. Bollen kommer upp på MFF:s vänsterkant. Prica passar in till Rieks som passar in till AC som kommer centralt med fart. IKT har dragit isär AIK-försvaret och lurat bort Per Karlsson och skapat yta för AC som lugnt kan rulla in bollen förbi AIK:s danska keeper. Hur snyggt som helst.

Tankarna i paus är att AIK började klart bäst, men att MFF växte in i matchen och tog över den efter 1-1-målet. Så här långt är det högt tempo i matchen som är ganska underhållande, även om det himmelsblå underhållningsvärdet var tämligen lågt under de första 25 minuterna.

I pausintervjun inför andra halvlek sa  Rikard Norling: “Vi ska fortsätta så här, beroende på hur länge pojkarna orkar”.

Christiansen å sin sida tyckte att MFF gjorde "en riktig skitstart, men vi växer in i det". Han menade att nyckeln i andra blir att fortsätta så som laget gjorde i slutet av första. "Vi ska vara aggressiva när de har bollen och lite mer coola när vi själva har bollen", avslutade han.

Andra halvlek börjar med ett intensivt, mycket fysiskt spel mellan ffa Per Karlsson och IKT. Men det känns som att IKT kommer bättre till bollen i andra, lyckas ta emot och hålla den bättre, och fördela den tillbaka till ofta rättvända lagkamrater. Ett mer effektivt spel alltså.

I den 52:a minuten höll vi på att sätta kvällsölen fel. Anel Ahmedhodzid bryter boll långt ner på egen planhalva och har helt fritt framför sig. Han bestämmer sig för att gå för det och driver på. Han fullföljer ända in i AIK:s straffområde men tappar bollen som rullar ut över kortlinken. Tänk om…

Två minuter senare byter AIK in Sigthorsson för att få lite mer tyngd framåt. Bra tänkt.

I den 58:e minuten går Prica ut och Traustasson kommer in. MFF trycker på allt mer och AIK får svårare att hänga med. Och i minut 66 kommer MFF:s ledningsmål, som är en lite snyggare kopia på det första målet. AC avslutar iskallt. Nu börjar det kännas bra. Om det är detta som är JDT:s anfallsfotboll så gillar jag det jag ser. Ge mig mer.

AIK gör ett dubbelbyte i den 70:e minuten för att få in friskt starkt blod (bl a Adu) i ett lag som har tröttnat betänkligt. Det tar ut sin rätt att spela man-man, speciellt mot ett spelskickligt lag som MFF (när deras spel fungerar).

Bara två minuter senare kommer den första kallduschen för AIK. Målskytten, nr 14 Abraham, tar ett onödigt andra kort och blir utvisad efter att han rev ner Erik Larsson till höger utanför AIKs straffområde. Den efterföljande frisparken blev en nästan-kopia av Mackans 2-2-mål mot Dynamo Kiev hemma i november. Men Traustasson slog den över den här gången.

I 74:e minuten kommer MFF:s spik i AIK:s kista. Ett långt uppspel från MFFs backlinje nickskarvas bakåt av en AIK:are och landar högt hos Rieks. Genom en oplanerad hoppfint, och taskigt försvarsspel av Adu, får Rieks kontroll på bollen och kan slå in 3-1 till MFF.

Tre minuter senare har IKT brottats klart med Per Karlsson. Gische kommer in istället för en bra och hårt jobbande IKT. Kanske är det pga trötthet som Per Karlsson minuten senare (något hårt) åker på en frilägesutvisning efter en dålig sidopass från Adu. Traustasson snappar upp läget, slår iväg bollen (hårt och långt) och Per Karlsson fäller ut benet och Traustasson faller. Det hade nog räckt med ett gult för det var tveksamt om Trausta hade hunnit ifatt bollen. Någon solklar målchans var det inte.

Med AIK nere på nio spelare var det klart, bara att spela av matchen. Trodde vi. Men MFF ville annorlunda. Man trummade på och var helt överlägsna. I den 88:e minuten kom kanske matchens snyggaste mål, med snabb bollförföyttning på vänsterkanten där både Berget (kom in i 83:e minuten) och Gische var delaktiga och AC till slut kunde fullborda sitt hat-trick och spika resultatet till 4-1.

Sett över hela matchen vinner MFF överlägset och solklart; det var inget snack om saken. Men AIK var bra de första 30 minuterna. Sen tröt orken. Det tar på krafterna att spela man-man som vi redan konstaterat. Då växte också MFF in i matchen.

Från att ha varit i princip osynlig de första tio minutrarna blommade Anders Christiansen ut och var MFFs klart bästa spelare i matchen, tätt följt av Isaac Kiese Thelin som gjorde ett hästjobb mot ffa Per Karlsson. JDT vill ha ett snabbare mer framåtlutat MFF, och det fick han idag.

Det var riktigt skönt för killarna och för JDT att vinna den här matchen. Det ger lugn och arbetsro. Vi vet att laget kan spela bra fotboll, och idag visade man det i 60 minuter. Och vann matchen. Men på söndag är det ny match mot AIK, på Friends i Solna. En match som gäller Allsvenskan. Om Malmö FF kan upprepa insatsen från idag blir det tre friska sköna poäng med hem till Malmö.

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2020-06-25 23:45:00