MFF - Mjällby 1-2 - Fiasko när Ponne kom hem

MFF - Mjällby 1-2 - Fiasko när Ponne kom hem

Det blev noll poäng och tappad serieledning när Malmö tog emot Mjällby.

Henrik Rydström hade en del att fundera kring inför matchen. Anton Tinnerholm blir inte kvitt sin skada. Derek Cornelius har en bit kvar. Stefano Vecchias sjukdom håller honom utanför spel. Dessutom skadade sig Lasse Nielsen på träning i veckan och kunde inte spela. Lägg därtill Anders Christiansen sen tidigare och såklart Hugo Larssons tapp. Att Malmö värvat mycket är såklart delvis en följd av situationen vi står inför med många osäkra spelare inför hösten.

Rydström valde därför en backlinje som inte spelat tillsammans, ett centralt mittfält som fungerade väl senast och offensivt testades nya konstellationer vilket gav följande startelva
Dahlin
Ceesay, Moisander, Olsson, Busanello
Lewicki, Pena
Zeidan, Nanasi, Rieks
IKT

Och det började riktigt, riktigt dåligt direkt. Mjällby spelade från backlinjen mot ett samlat Malmö men ett par snabba passningar senare hade de fri yta på högerkanten som de kunde löpa ner på. Inlägget kom och i mitten hade ingen koll på veteranen David Löfquist som enkelt kunde nicka in 1-0. Mittbackarna markerade samma spelare, Lewicki hann inte med i löpningen hem och Ceesay gick inte in i duellen med "Löken". Då blev det enkelt för Mjällby redan efter några minuter. Mardrömsstart.

Malmö tog över kommandot men skapade mycket lite. Zeidan hade svårt att komma förbi, Nanasi hade många bolltouch och Rieks hittade inte rätt med många passningar sista delen. Men det stora problemet var defensivt där Malmö visserligen inte släppte till jättemycket chanser men de chanser som gavs var av väldigt hög kvalitet och efter en kvart var det passivt värre igen och när Ceesay bara valde att backa kunde Max Fenger prickskjuta från sisådär sju meter och hans skott tog klockrent i ribban. Darrigt.

Men det var Malmö som hade mest boll och sköt mest men bortsett två bra chanser efter dryga halvtimmen där Nanasi först sköt och tvingade fram en bra räddning och sen efter en hörna där Lewicki nickade utanför var det få chanser som faktiskt kändes farliga.

Istället. Med några minuter kvar. Martin Olsson blev passiv och gav bort en frispark i ett farligt läge. Frisparken var usel och Malmö fick tillbaka den genom Pena, men mittfältaren hade inte riktigt sin dag i dag och tappade bollen snabbt tillbaka och på inlägget som följde kunde Löfquist hitta in till Fenger som kom före Lewicki och knoppade in 2-0 strax före paus. Tungt.

Henrik Rydström valde att inte göra något byte i paus men efter en svag start på andra började Malmö ta över allt mer igen och det såg ut som om Mjällby blev lite trötta vilket gav hemmalaget större ytor vilket inte minst ledde fram till att vi slog in bollen oftare från kanten. I första halvlek verkade det som att vi skulle överarbeta det här med att överbelasta på en kant och aldrig slå in bollen men i andra halvlek kom inspelen och då kom också fler farligheter.

En sådan kom efter ett anfall på vänster som ledde fram till att Ceesay fick en perfekt boll strax utanför straffområdet, men högerbacken, som inte hade en bra dag i dag, sköt högt högt över. Något senare fick han en ny chans men även denna gång var skottet av för dåliga kvalitet och nollan var intakt.

Rydström ruskade om. Sejdiu, Ali och Jörgensen in på ett bräde och något senare kom även Pontus Jansson och Otto Rosengren in. Det blev en del justeringar offensivt, men sådär jättemycket bättre blev det i ärlighetens namn inte. Många situationer som kunde ha blivit något men där man tar för få avslut och när väl avsluten togs var de för dåliga. Egentligen testades målvakten i Mjällby inte på hela matchen bortsett Nanasis skott i första och ett skott i slutet från Pena då målvakten faktiskt missade men räddades av en back bakom.

Och istället var det en del chanser för Mjällby även i andra. Inbytte Moro kom fri och rundade Dahlin men avslutet gick i burgaveln. Ett rätt uselt avslut och Malmös hopp levde vidare.

Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid fick Busanello ett läge igen och inlägget blev perfekt till Pontus Jansson vars nick dock gick över. På övertid kom dock målet. Inspel från Ceesay till Kiese Thelin som var stark och fick ner den till Nanasi, som varvat upp under matchen och satte den lågt bakom målvakten. 2-1 och hoppet levde.

Några fler chanser blev det inte. Malmö var inte tillräckligt bra i dag och förlorar tungt.

-----------
Det är lätt att säga att Malmö har truppen att klara av skador, men det går heller inte att blunda för att vi saknar nyckelspelare som Tinnerholm, Cornelius, Nielsen, AC och Vecchia som är på skadelistan av olika skäl. Dessutom då Hugo Larsson. Spelare som varit extremt viktiga för vårt spel under våren. Även om ersättarna är bra tar det tid att få in dem. Och i vissa fall är inte ersättarna på samma nivå helt enkelt.

-----------
Jag tycker kanske ändå att Rydström får ta på sig en del här. Startelvan var nog inte tillräcklig helt enkelt. Jag tror Zeidan kan vara nyttig, men som högerytter har han svårt att göra sig rättvis och med en högerkant med Ceesay och Zeidan blir det inte tillräckligt bra. Zeidan valde konstant att ta sig inåt plan, vilket nog var tanken, men det gjorde att vi aldrig kunde komma runt på högerkanten eftersom det aldrig fanns någon där. Patriot som kan hålla en kant hade varit ett bättre alternativ - och ett alternativ som går djupt vilket behövdes.

-----------
Ceesay ja. En spelare som ju har en del extrema egenskaper, men det blir allt tydligare att det också saknas en hel del. Jag tror han kan vara nyttig men när vi inte har mittbackar som riktigt klarar sin egen situation tillräckligt bra kan han inte få det stöd han behöver.
Jag tänker att vi förmodligen ändå har en situation där vi behöver gå över till trebackslinje och då kan Ceesay kanske bli nyttig som wingback - men som ren högerback tycker jag det saknas för mycket. Defensiven och beslutsfattandet är inte tillräckligt bra.

-----------
Lewicki? Han är inte en spelare som är som gjorde för Rydströms sätt att spela men jag tycker ändå att han är nyttig i dag. När Pena såg ofokuserad och irriterad ut samtidigt som Nanasi hade väl många bolltouch och sänkte tempot tycker jag att Lewicki var den som var bäst. MEN, jag tycker ändå det var rätt att byta ut honom i ett läge där vi behövde andra egenskaper.

-----------
Det var mycket som blev bättre efter bytena, men det var i princip enbart på individuell basis. Ali höjde tempot och utmanade, Jörgensen hittade fina ytor och Patriot utmanade från sin kant. MEN det blev få lägen - av lite olika skäl men det var osynkat i offensiven. Det var lite oklart vad som förväntades av varandra och det är ju inte så konstigt med så många nya spelare offensivt.

-----------
Nu väntar två tuffa matcher i Stockholm. Det behöver bli rejält mycket bättre insats från MFF då. Förhoppningsvis har vi lite spelare tillbaka då.

-----------
Upp på hästen igen. Ibland kommer bottennapp. Låt oss hoppas det blir det sista i år.

Ulf "Raulolle" Nilssonulf.nilsson@svenskafans.com2023-07-09 22:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?