MFF - Sirius 3-1 - En Pyrrhusseger

Malmö vann komfortabelt mot Sirius men det blev också en mycket allvarlig skada på nyförvärvet Mahamé Siby.

Med det tunga matchschemat i åtanke roterade Milos runt lite igen. In med Ola Toivonen på topp, Patriot på kant och Jonas Knudsen på vänsterbacken exempelvis vilket gav följande startelva
Dahlin
Beijmo, Dennis, Lasse, Knudsen
Siby, Christiansen
Patriot, Zeidan, Birmancevic
Toivonen

Malmö började matchen klart bäst, och borde rimligen ha gjort 1-0 efter en kvart när Siriusmålvakten Mitov Nilsson slog en av många felpassningar. Zeidan snappade upp den, hittade Birmancevic i straffområdet och han petade bollen vidare till Patriot men helt fri sköt han i stolpen och på returen från Ola Toivonen från distans men skottet nickades undan på mållinjen. Superläge.

Christian Kouakou hade några halvgiftiga löpningar på andra hållet och såväl Sirius som Malmö hade situationer som kunde ha renderat i straffsparkar, men domaren friade och av det jag kunde se var det korrekt.

Sen i mitten av halvleken smällde det till. I en till synes helt vanlig situation kom Siby helt fel i landningen och med mycket stor smärta bars han ut på bår och togs direkt till sjukhus. Ola Toivonen satt hos Siby hela tiden, vilket också är en indikation på att det var en allvarlig skada. Siby ska undersökas närmare, men vi får nog se eventuella fler matcher han spelar under 2022 som ren bonus. Siby ut och Pena in. Det skulle, trots allt, visa sig vara avgörande för matchen för efter bytet var Malmö helt överlägset.

Malmö höjde passningstempot och hittade rätt flera gånger bakom Sirius hade problem att freda sig. Efter 33 minuter orkade de inte längre. Toivonen vann ner en boll till Birmancevic och efter att Zeidan och Toivonen hittat ett samspel därefter kunde Sejdiu peta in bollen från nära håll efter passning från Zeidan. Ett jättefint förarbete.

Noteras kan att från min position såg det ut som självmål men det var svårt att avgöra på repriserna.

1-0 stod sig halvleken ut. En relativt pigg halvlek utan att ha varit en riktigt stor halvlek. Zeidan var briljant, men även spelare som AC och Beijmo höjde kvaliteten där ute.

I andra halvlek avgjordes matchen tidigt. Bara några minuter in fällde Dennis Widgren, som kan ha varit sist på bollen vid 1-0, två spelare inom loppet av några sekunder och fick sitt andra gula kort. Rött kort i debuten för Sirius. Så kan det gå.

Några minuter senare kom spiken. Anders Christiansen slog en perfekt djupledsboll till Ola Toivonen som löpte sig perfekt i ytan och hittade Zeidan perfekt framför målet och så hade vi 2-0.

Därefter var Malmö totalt överlägset och lånade knappt ut bollen. Det skapades kanske inte mängder med målchanser från Malmö sida men Sirius hade nog inte bollen under kontroll på offensiv planhalva mer än fem sekunder. Totalt.
Fram till minut 85. Då från ingenstans. Djupledsboll och så lyckades domaren hitta en straff när inbytte Chalus vann bollen i straffområdet. En helt felaktig straff, och framförallt tungt att den drabbade Chalus som annars äntligen fick en lugn match. Otroligt mycket stolpe ut för honom i år.

Straffen tog Rogic hand om och han satt den säkert bakom Dahlin. Fullständigt bisarrt att det blev lite nerv i den här tillställningen, men nerven skulle åtminstone snart försvinna. Zeidan, vem annars, fick fram bollen till Sejdiu som sprang förbi sin försvarare och stötte in 3-1 vid den bortre stolpen i matchminut 89. En slutgiltig spik.

Seger. 3-1. Gott så.

---------------
Otroligt tungt med Siby såklart. Han hade några tveksamma passningar och var något presskänslig men jag tyckte det var flera saker som såg bättre ut i dag. Nu lär han bli borta länge.

Bra i dag? De flesta tycker jag. Vi gör en bra och stabil match. Bäst? Zeidan. Otrolig start sen han kom.
Även Beijmo och Lasse Nielsen bör lyftas tycker jag.

26 skott. 6 på mål. 3.46 i xG enligt FotMob. Vi behöver verkligen bli mer effektiva. Orimligt att det blir lite spänning i dag.

Då så. Nu laddar vi inför Zalgiris. Låt oss alla göra det till en av de där Europakvällarna vi aldrig glömmer.