Öster - ett lag för allsvenskan?
Så är det dags för den tolfte omgången av Allsvenskan. Östers IF kommer till Malmö Stadion – en match som åtminstone förr i tiden var en laddad tillställning.
Himmelrikets redaktör Micke Möller ställde ett par frågor till Andreas Johansson från Smålands Stolthet om årets upplaga av Östers IF – en klubb som åter hoppas etablera sig i Allsvenskan.
Östers IF spelade sin första allsvenska säsong 1968. I vanlig ordning var det inte många som trodde på nykomlingarna, och kanske inte ens växjöborna själv vågade hoppas att laget skulle överleva Allsvenskan.
Men Östers IF (med bl.a. gamle förbundskaptenen Tommy Svensson i laget), svarade med att vinna guld. Året efter kom en reaktion, men bara någon säsong senare hade Östers IF på allvar etablerat sig som en av toppklubbarna i Allsvenskan.
Under sent 70-tal och tidigt 80-tal hade laget sin storhetsperiod då de erövrade tre guld inom loppet av fyra år. Vid den här tiden fanns en omfattande rivalitet mellan MFF och Öster. Det var två lag med helt olika fotbollsideologier: MFF var präglat av Bob Houghtons disciplinerade systemfotboll, medan Östers IF representerade en mer individuellt betonad man-mot-man-variant.
Redan under 80-talets andra hälft började laget tappa mark, och har därefter haft svårt att hitta tillbaka till sin forna glans.
Också i år ser det svårt ut för Östers IF. Laget har haft en tuff start i Allsvenskan med tre oavgjorda, sju förluster och blott en seger. Vi frågade Andreas Johansson från Smålands Stolthet (Öster-sektionen på SvenskaFans) vad denna svaga öppning beror på?
– Öster började säsongen med att spela 4-3-3 och kanske var det för optimistiskt. Nu har vi gått över till 4-4-2 och spelet känns mycket stabilare. Öster har också släppt in alldeles för enkla mål, det är något som inte få ske in allsvenskan.
Om du jämför det Öster som vann Superettan i fjol med det som spelar i Allsvenskan i år, ser du några skillnader och i så fall vilka?
– Det har kommit in en del nya spelare och dom kanske inte riktigt passade in i 4-3-3 systemet, men tränare Lasse Jacobsson har ändrat spelsystemet till 4-4-2. Det är också viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad på Superettan och Allsvenskan.
När Öster gick upp i Allsvenskan 1968 passade laget på att vinna serien. Sedan har det blivit ytterligare tre mästerskap. Därefter har det gått upp och ner för klubben, i synnerhet under senare år då ni närmst parkerat i Superettan. Nu är ni tillbaks i högsta serien igen, men är Öster verkligen är ett lag för Allsvenskan?
– Öster är klart ett lag för allsvenskan, det är fin tradition i klubben och man har fått fram många landslagspelare. Men kanske hände det för lite på 90-talet, man kanske redan då skulle försökt att planera en ny arena. Det är först nu på senare år som det har hänt en del, särskilt då genom Öster Support AB som har legat bakom de flesta av de senare spelarköpen.
Förr i tiden var Öster ett lag som var känt för sin snabba, tekniska fotboll, och som byggde mycket av sitt spel kring de enskilda spelarnas prestationer. Hur ser dagens Öster ut? Vilka är lagets styrkor respektive svagheter?
– Laget har försökt att gå tillbaka till just den traditionen och stundtals under säsongen har man spelat så. Men försvaret har varit darrigt och det är definitivt svagheten i dagens Öster.
Är där någon spelare som överraskat så här långt i år?
– Det har varit en del negativa överraskningar i år, men jag tror en spelare som Freddy Borg kan bli hur bra som helst.
Vilken spelare är mest betydelsefulla för ert lag, och varför?
– Helgi Danielsson har varit väldigt viktig när han har spelat, han har tyvärr varit skadad större delen av säsongen och det har märkts i spelet. Danielsson är bra defensivt på mittfältet och det behövs i Öster.
Under en period var matcherna mellan Malmö FF och Öster ganska heta tillställningar med näst intill derbykaraktär. Det var två olika kulturer som ställdes mot varandra: MFF:s brittiskinfluerade systemfotboll och Östers mer tyska man-mot-man-fotboll.
Vem är era största antagonister idag?
– Kalmar FF har ju blivit de stora antagonisterna på senare tid. Tidigare var dom som vilket lag som helst för en Östersupporter, då de mest höll till i söderettan och t.o.m. division 2. Diskussionen handlar oftast om vilket lag som är Smålands stolthet.
I förra omgången åkte MFF på ett av sina mest förnedrande nederlag genom tiderna i och med 4-3 förlusten borta mot Gefle. Det bör således vara ett särdeles revanchsuget MFF ni ställs mot på Malmö Stadion på måndag. Öster i sin tur behöver alla poäng de kan få för att ta sig över nedflyttningsstrecket. Vad tror du om matchen på måndag? Hur skall Öster spela för att kamma hem en eller rent av tre poäng?
– Jag tror det bli väldigt svårt för Öster att ta poäng i Malmö, men med kvicka kontringar så kanske det kan bli en pinne för Öster.
Kvicka kontringar eller ej, egentligen borde den här matchen inte vålla MFF några som helst problem. Men med tanke på den hawaiifotboll MFF spelar i ögonblicket vågar jag inte ta ut något i förskott.
Det enda jag vågar hoppas på är att pågarna ger allt på måndag.
Och spelar fotboll.
På riktigt.