15 miljoner bättre
MFF börjar få ordning på ekonomin. Förra årets rörelseresultat på minus 14 miljoner vänds i år till ett plus på en miljon.
Det snackas och det ryktas. Det viskas och det skvallras. MFF:s ekonomi är en het potatis och för att hindra eventuella spekulatiner och falska ryktesspridningar har MFF den här säsongen valt att gå ut med halvårsresultatet. Det ser bra ut. Men det kan bli bättre.
På årets sex första månader har MFF ett rörelseresultat på 13,7 miljoner plus. Jämfört med förra året har publikintäkter och sponsorintäkter ökat dramatiskt. MFF:s prognos för hela året att det blir ett plusresultat med en miljon.
Det slutliga resultatet kommer ändå hamna på minus eftersom spelaravskrivningar och övergångar går på tio miljoner. Alltså blir resultatet -9,7 miljoner kronor jämför med minus 19 miljoner förra året. En förbättring med tio miljoner alltså.
- Men då ligger budgeten för resten av året väldigt lågt. Vi räknar med ett betydligt lägre publiksnitt än vad vi har idag och då har vi ändå matcher mot Stockholmslagen, IFK Göteborg och Öster kvar hemma, säger MFF:s ordförande Bengt Madsen.
Dessutom har MFF inte räknat med några intäkter alls från UEFA-cupen.
- Det kommer som grädde på moset, säger en förhoppningsfull Hasse Borg.
Om MFF går in i huvudturnering kan det bli ett storlag i någon av de närmaste omgångarna. Blir det ett tyskt lag till exempel kommer MFF enligt ett avtal med ISPR få 3 miljoner för sändningsrättigheterna. Lägg därtill publikintäkter så är det inte konstigt att sportchefen ser hoppfull ut.
Trots det faktum att MFF har fått någorlunda ordning på rörelseresultatet så är det ju så att de så kallade Zlatan-pengarna är slut. MFF:s förmögenhet låg inför säsongen på 37 miljoner och kommer sålunda hamna på 27 miljoner vid årets slut. Likviditeten (alltså pengar i kassan) inför året var 7,5 miljoner och de pengarna räcker precis för att inte kontanterna ska vara slut innan året är slut. Men sedan fylls det ju på med nya sponsorintäkter igen o.s.v.
- Vi kan inte slå oss för bröstet bara för att vi har gjort en förbättring. Vi måste jobba intensivt med att både öka intäkterna och sänka kostnaderna, säger Bengt Madsen.
En del av dessa åtgärder är att minska lönerna. Nästa säong kommer MFF:s högst betalade spelare ha en årslön på 50.000 kronor och snittlönen kommer ligga på 34.000. Dessutom kommer segerpremier i det närmaste försvinna.
- Det är ett förlegat system. Det fungerade när spelarna hade heltidsjobb vid sidan av och inte fick något annat av klubben. Nu har de ju lön för att de ska vinna matcher. Inte för att de ska träna, säger Bengt Madsen.
Istället för att betala höga löner vill MFF locka spelare till MFF genom att erbjuda social trygghet och trivsel. Och hittills har ju Hasse Borg lyckats bra med det.
- Ett av mina argument vid förhandlingar med spelare är att vi ordnar så att till exempel spelarens sambo får arbete. Ett annat är att MFF är ett så välrenommerat namn ute i Europa så att chanserna att gå vidare ut i proffslivet är större än i de flesta andra svenska klubbarna.
- Och nu har vi ett flertal spelare som inte kommer från Malmöregionen och som trivs förträffligt. Kolla på mig, jag är från Närke men jag kan inte tänka mig att flytta någon annanstans.
Det finns klubbar i Sverige som har löner i storleksklassen 200.000 kronor i månaden. Som ordförande i Svensk Elitfotboll har Bengt Madsen koll på det.
- Men jag förstår inte hur de kan ha råd med det. Eller så är det så enkelt att de inte har råd och det kommer väl visa sig snart.
Något som också finns i andra klubbar är riskkapitalbolag. Alltså privata finansiärer som investerar i spelare.
- Det är något som vi medvetet undviker. Vi tycker det känns fantastiskt att om vi skulle sälja en av våra spelare så går alla pengar till Malmö FF. Om till exempel Källström säljs nu i dagarna så tror jag inte många kronor tillfaller Djurgården, säger Hasse Borg.
Men det gäller inte bara att minska kostnaderna. MFF måste öka intäkterna för att i framtiden kunna klara sig utan riskkapitalbolag.
- Det gäller ju att gasa och bromsa samtidigt. Men vi är medvetna om att sponsor- och publikintäkterna just nu ligger på en väldigt hög nivå och kanske har vi nått taket. Vi arbetar inte efter deförutsättningarna men vi är väl medvetna om att så kan vara fallet, förlarar Madsen.
MFF är bra på att öka intäkterna. Men det finns fler frågetecken kring frågan hur bra klubben är på att dra ner kostnaderna. Det verkar inte riktigt som om MFF ännu har full koll på var det ska sparas in. Madsen pratar om att allt skall ses över och att ingenting är heligt men det han kan inte ge några specifika besked.
- Det skulle vara hans lön då, säger en skrattande Madsen och pekar på Hasse Borg.
Förhoppningsvis kan MFF under hösten mer konkretisera var sparandet ska ske. För ett par månader tillsattes en grupp för just detta som ska utreda saken grundligt.
Fotbollsmässigt anser MFF:s ledning med Madsen i spetsen att klubben står sig bra.
- När vi väl fått Peter Ijehs kontrakt underskrivet så tycker vi att vi har en trupp som vi kan satsa på de närmaste åren utan att behöva göra större förändringar. Förutsatt att det inte försvinner någon spelare såklart.
Och på tränarsidan är Madsen bestämd.
- Men personliga åsikt är att vi själklart ska förlänga kontraktet med Tom Prahl.