Lagbanner
Klassiska lag i allsvenskan – del 4 - en statistisk odysée

Klassiska lag i allsvenskan – del 4 - en statistisk odysée

Spännande himmelsblå mål.

I en fjärde krönika avslutar Himmelrikets gästskribent Harald Perby för denna gång sina analyser av maratontabellen. Medan andra tips hamnar om hur den allsvenska tabellen kommer att se ut efter årets säsong spekulerar han om hur maratontabellen kan komma att se ut eter årets säsong, vilket av naturliga skäl är något lättare. Det är i hög grad kring Malmö FF dramatiken i står i år men även mellan GAIS och Halmstad är det en kamp.

Toppstriden
En av de mest spännande frågorna inför årets säsong gäller vem som toppar maratontabellens trepoängsversion efter denna säsong: IFK Göteborg eller Malmö FF. Efter 1705 respektive 1653 matcher under 74 respektive 71 säsonger skiljer ynka åtta poäng mellan allsvenskans två traditionella topplag. Omsätter vi detta till skillnaden mellan vinst och oavgjort hade Malmö faktiskt inte behövt mer än ett kvitterande skitmål i slutminuterna av den som blev en förlustmatch knappt vart nionde år (!) för att ha varit i ledningen eller för den delen ytterligare ett mål som vänt oavgjort till vinst knappt vart artonde år.

Två magiska mål för himmelsblått
MFF har andra magiska mål inom synhåll förutom Göteborgs tätplats. Med 991 plusmål känns det extra angeläget att de himmelsblå får ordning på försvarsspelet för att som första lag nå magiska 1000 mål plus. Laget har inte gjort flest mål, både blåvitt och AIK är klart före på den fronten men herrar Bengtsson, Hult, Möller, Fedel, Asper et co har varit riktigt duktiga på att hålla tätt. Under hela sin allsvenska tillvaro har MFF faktiskt producerat 1,49 mål i snitt för vart och ett laget släppt in. Den försvarskris som rått i MFF under de två senaste åren är något som vi himmelsblå supporters av viss ålder inte är vana vid. Absolut inte.

Och mål nummer två i årets serie är Malmös nummer 3000 i allsvenskan. Kanske kommer det redan på Borås arena.

Alla lag i maratontabellen har dessutom fler förluster än oavgjorda, men MFF är nära, blott fyra matcher skiljer. Även här gäller att Åkeby får ordning på försvarsspelet. Inget av de andra topplagen är i närheten av den statistiken. Blåvitt har exempelvis förlorat exakt 100 gånger fler än de har spelat oavgjort och för AIK skiljer det 101 matcher. Ändå har dessa lag en ”bra” kvot när det gäller antalet oavgjorda i förhållande till förlorade, titta bara på kvoterna mellan antalet oavgjorda matcher/antalet förluster för de åtta topplagen och för maratontabellens på denna punkt näst mest avvikande lag, ”oavgjorda Öster”:

1. IFK Göteborg 0,80
2. Malmö FF 0,99
3. AIK 0,83
4. IFK Norrköping 0,79
5. IF Elfsborg 0,65
6. Helsingborgs IF 0,61
7. Djurgårdens IF 0,72
8. Örgryte IS 0,65
13. Östers IF 0,87

Många tycker nog att denna kvot är konstig att titta på men Malmös historiska styrka kan i alla fall inte bara förklaras med många vinster utan i minst lika hög grad lagets obenägenhet att förlora. Med 424 förluster under 71 år är det först tabellens sjua, Djurgården, som har färre förluster, 408, men under endast 51 säsonger. En bidragande orsak är att laget från den 6 maj 1949 till den 1 juni 1951 spelade 49 matcher utan förlust, däribland 23 raka vinster. Jag är född under denna sagolika himmelsblå era! Dagens fotboll är jämnare och jag vågar påstå att dessa rekord för svensk fotboll är näst intill oslagbara.

Striden på Västkusten
Den andra striden står om plats 9. Bara 15 poäng skiljer GAIS och Halmstad i maratontabellen. Ganska mycket, men inte helt orimligt att ta in på en säsong. Vinst i inbördes möten och tre segrar och en oavgjord mer i övrigt så är saken biff.

Både GAIS och Halmstad har möjlighet att vända sin negativa totalstatistik i år. GAIS måste vinna tre matcher fler än de förlorar i år och dessutom producera nio plusmål för att hyfsa siffrorna. Halmstad behöver sju vinstmatcher fler än förlusterna för att fixa den statistiken, men målskillnaden är minus 56.

Resten av lagen
Många av dagens allsvenska lag ligger lugnt och tryggt på sina platser i maratontabellen. De senaste årens kamp om sjundeplatsen i tabellen har nu för år framåt avgjorts till Djurgårdens fördel genom att Örgryte hämtar krafter i en lägre division.

Fyra av årets allsvenska lag tillhör inte de 14 klassiska lagen: nummer 16 Kalmar, nummer 21 Trelleborg, nummer 31 Gefle och nykomlingen Brommapojkarna. Kalmar har en närmast oändlig väg upp till platserna 15 och 14 (267 respektive 386 poäng). TFF gjorde sitt 2004 då de tog sig förbi IFK Malmö med två poäng och med gulingarnas nuvarande tabelläge är de inte heller hotade underifrån. Gefle lär i år klättra en placering förbi IFK Sundsvall och har sedan siktet inställt på Häcken som har 68 poäng mer. Två-tre bra säsonger och Gefle är förbi.

Hela 20 av maratontabellens totalt 59 lag har bara en säsong i högsta serien, vilket visar hur svårt det är för nykomlingar att etablera sig i fotbollssocieteten. Utmaningen i år för Brommapojkarna i år blir naturligtvis att i år ta sig förbi i stort sett hel det gänget.

Harald Perby mickael.moller@svenskafans.com2007-04-06 21:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF