Magnus ger TV-bolagen en superidé
Tänk er följande scenario:
Canal Plus visar Malmö FF-Helsingborg direkt. Arne Hegerfors briljerar med sina patenterade kvickheter och Tommy Svensson analyserar så gott det går. I studion sitter Jens Fjellström och berättar före, i pausen och efter vad det egentligen det är vi har sett. Till rörliga bilder. Och han gör det som vanligt bra. De som har Canal Plus och inte kan se matchen på Malmö Stadion tittar och lyssnar och lever sig in i matchen. Inget märkligt med det.
På krogar och kaféer sitter anhängare till de bägge lagen och följer matchen. Öl pimplas, kaffe dricks och jubel och besvikna utrop fyller lokalerna. Inget märkligt med det heller.
Samtidigt står det mängder med människor utanför krogarna och kaféerna och följer matchen via en liten teve upphängd i taket inne i lokalen, men vänd utåt gatan av en vänlig krogägare, som vet hur mycket matchen betyder för så många människor. De på gatan har inget ljud annat än från arga signaler från bilister som inte kommer fram eller muttrande från personen bredvid hur Skoog kunde missa det öppna läget.
Och samtidigt hemma hos folk som inte har Canal Plus eller inte har möjlighet att bege sig till någon lokal som har den kanalen; vad gör de? Inga märkligheter: någon sätter på SVT1 där Glenn Strömberg och Mats Nyström i direktsändning diskuterar varför inte Skoog gjorde mål på det öppna läget, samtidigt som en reporter på plats fyller på med rapporter vad som sker i matchen. En annan person föredrar kanske att titta på TV3 där Thomas Nordahl och Claes Åkesson analyserar så gott som varenda passning. Ytterligare någon annan zappar in TV4 Plus där man, mellan olika tävlingsinslag, också kommenterar matchen. Fast TV4 Plus har gjort det stora klippet och kommit över rättigheterna att visa publiken, så inget studiofolk behövs. I stället visas Malmö-klacken konstant (med korta avbrott för att visa HIF-fansens bistra miner) samtidigt som Ola Wenström berättar vad som sker live.
Och så är det några som av en outgrundlig anledning tittar på Kanal 5:s sändning, också den i en studio, med Olle Nordin munnen full av floskler.
Alla kanalerna har det gemensamt att de gråter blod över att Canal Plus har köpt de dyra sändningsrättigheterna. Men de har också det gemensamt att de under cirka 120 minuter inte visar en enda bild på själva matchen som spelas, men det pratas, diskuteras, analyseras, kommenteras och det är i själva verket radio med rörliga bilder på studiopersonal och fulla läktare. Och det är spänning och det är fotboll och det är ett riktigt bra substitut för alla som inte har Canal Plus eller inte fått biljetter till matchen.
Var i Rom för en vecka sedan och borde förstås tänkt på att skaffa biljetter till Romderbyt Lazio-Roma långt innan vi flög dit. När jag väl fick tummen ur var alla biljetter slutsålda och lika bra var väl det med tanke på vad som skedde (upplopp på läktarna och avbruten match). I stället sågs början av första halvlek utanför en bar på en livligt trafikerad gata tillsammans med ett femtiotal åskådare i alla åldrar, av bägge könen. Resten av matchen var det meningen att jag skulle sett på hotellrummet, men upptäckte att vi inte hade kanalen som sände den. I stället zappade jag mellan de fyra kanalerna som pratade och analyserade matchen. Förstod inte ett ord, men kunde ändå inte slita mig. Vilken fantastisk show det var att se en match utan att se någon fotboll. På italienska.
Vilken svensk kanal blir först med något liknande? Med tanke på det intresse som finns idag för fotbollen i Sverige, och med vetskapen om hur många med mig som sitter och följer en hel match via text-teve med radiosporten som kommenterar, så borde det vara en tidsfråga. Och kostnaden skulle vara minimal.
När TV3 köpte rättigheterna till vad som förr var Fotbollskväll, så kontrade SVT med att göra ett liknande program fast med utländsk fotboll. Canal Plus äger rättigheterna till de rörliga bilderna på matcher i Allsvenskan, men någon annan större kanal skulle då kunna kontra med en reporter på plats på arenan och några kunniga personer i en studio som berättar vad som händer, ritar och förklarar och i stort sett ger begreppet radioteve ett fräscht ansikte. Som sagt, vem blir först?