Lagbanner
Vikten av att ha lite flyt
Junior avgjorde mot Blåvitt, ett mål som kan visa sig vara viktigt.

Vikten av att ha lite flyt

Segerns sötma har kanske klingat av? Matchen är i vissas ögon må hända redan avhandlad och lagd till handlingarna? Men innan den helt faller i glömska vill Byrfors säga något om vilken betydelse den kan komma att ha: Bortasegern på Ullevi 2007.

Så var Malmö FF på fötter igen. Efter två hemmaförluster i följd fick man som supporter kompensation genom en bortaseger mot mastodontantagonisterna IFK Göteborg. För nog betraktas det alltid som en praktfull skalp att besegra ”Änglarna” på bortaplan, och det smakar ju sällan dåligt att vinna. Men framför allt var detta en mycket viktig trepoängare.

Förutom att tabellen putsades till – för tre poäng till toppen och tio poäng till botten innebär de facto att jakten på ett nytt SM-guld är långt ifrån körd – så fick spelarna äntligen känna på det flyt som tidigare lyst med sin frånvaro. Och det vet alla som spelat fotboll på tävlingsnivå, hur viktigt det är för självförtroendet att ha lite flyt. Det kan vara faktorn som sätter igång ett vägvinnande spel.

- Jag fick en chans och gjorde mål. Tack gud för det fina målet, sa Junior till KvP efter matchen.

Efter ”bedrövelsen i Örebro” då målvakten Richardsson kvitterade till 1-1 med matchens absolut sista bollkontakt, och ”förlusten mot HBK” där domare Johannesson felaktigt dömde bort två(?!!) MFF-mål, fick vi alltså nu känna lite vind i seglet. I matchens slutskede slog Christian Järdler en fint avvägd passning mot en djupledslöpande Junior som utan att ens titta upp klippte till och kunde se bollen passera Bengt Andersson. Segern var därmed ett faktum, och den trista att-endast-göra-ett-mål-per-match – förbannelsen var äntligen bruten.

Från spelarbussen hem fick jag SMS från flera spelare som uttryckte glädje och lättnad över att äntligen få ha (ja, just det) lite flyt. Och jag kan inte säga annat än att jag gladdes oerhört med dem. Och jag gladdes för min egen skull. Det skulle kunna upprepas som ett mantra: Om det är något MFF behöver och förtjänar just nu så är det lite ”nedförsbacke”, lite ”stolpe in”, lite flyt...

Malmöpubliken är som bekant inte lätt att tillfredställa. Det ligger i dens natur att vara kräsen efter alla segrar och titlar som den skämts bort med under årens lopp. Detta avspeglar sig just nu överallt i MFF-land. Antingen gnälls det över att spelet är dåligt, eller så gnälls det över att folk gnäller över att spelet är dåligt. Inget roligt klimat för spelarna och truppen. Men såhär är det och såhär kommer det troligen att förbli. Just därför kan det där lilla flytet vara extra värdefullt, vara det som får skeppet att vända, som får den slumrande jätten att börja röra på sig.

Med tre avstängningar mot Djurgården kan vi troligen inte förvänta oss någon totalfotboll av Malmö FF på lördag heller. Det är hårt jobb som gäller. Det är full fokus på att plocka poäng, och jag tror att poäng kommer att plockas. Förhoppningsvis har Malmö FF nu sugits in i en positivt spiral. Hoppas bara att den varar länge.




Nils Byrfors2007-07-05 03:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?