En presentation av Malmö FF:s ungdomsverksamhet
I sin nya organisation satsar Malmö FF hårt på att få fram fler ungdomar till A-laget. Himmelriket vill naturligtvis inte vara sämre. Under veckan kommer vi att bjuda på en rad artiklar om våra ungdomar. Det kommer att bli intervjuer, presentationer av våra ungdomar och en del annat läsvärt. Vi börjar idag med en beskrivning av Malmö FF:s ungdomsverksamhet. Håll till godo!
Malmö FF:s fotbollsskola utgör basen för klubbens ungdomsverksamhet. Två dagar i veckan under perioden april-juni och augusti-oktober tränar mellan 300-400 barn i åldrarna 5-8 år. De sysselsätter ca 25 ledare. Leken står i centrum och alla får vara med.
Bland spelarna i fotbollsskolan väljs sedan de mest talangfulla spelarna ut och får bilda pojklag. Här börjar klubbens arbete med att få fram talangfulla spelare till A-laget. Det är väldigt få spelare som går hela vägen från fotbollsskolan till seniorspel. Några spelare som lyckats är Yksel Osmanovski, Jonnie Fedel och Marcus Rosenberg.
I Malmö FF:s ungdomslag spelar man på årsbasis och för varje år flyttar man upp de bästa spelarna och tar in nya talanger från andra håll.
Pojklagen i åldrarna 9- 12 år tränar 2-3 gånger i veckan. Man har två lag i varje åldersgrupp och är 12-14 spelare i varje grupp. Träningen går mycket ut på att förbereda ungdomarna inför Fotbollsakademin som man kan söka till när man är 13 år.
Från 12 års ålder brukar lagen börja spela elvamannafotboll. Då samlar man alla spelare i en åldersgrupp till ett stort lag med ca 18 spelare i varje. Normal träningsdos för P12 och P13 är tre pass i veckan.
Träning och spel i de äldre pojk- och juniorlagen bedrivs så långt som möjligt efter samma principer som A-truppen. Normalt tränar man fyra pass i veckan.
De flesta spelarna i Malmö FF:s ungdomslag går på Fotbollsakademin eller på något av Malmös fotbollsgymnasier. Detta innebär att spelarna från 13 års ålder tränar 6-8 pass i veckan. Målsättningnen med träningen på skoltid är att utveckla spelarna individuellt, medan det på kvällen är lagträning som gäller i första hand.
Spetsgruppen
Denna grupp består av 14-18 spelare och utgörs av de mest talangfulla 16-19-åringarna. Dessa spelare tränar parallellt med A-lagstruppen på förmiddagarna och med sina egna lag på kvällarna. Spelarna i spetsgruppen matchas i U21-laget och mot internationellt motstånd för att testas och utvecklas på bästa vis. Mycket fokus läggs på att utveckla spelarna individuellt och på att höja tempot med boll.
Fotbollsakademin
Fotbollsakademin är ett samarbete mellan Malmö FF och Malmö Stad. Det är en slags fotbollsskola som vänder sig till högstadieungdomar i Malmöområdet med omnejd. De mest talangfulla ungdomarna väljs ut och erbjuds en plats på Lorensborgsskolan. Syftet är att ge de talangfulla spelarna möjlighet att både klara skolan och satsa på fotbollen.
Man tränar fotboll två timmar per dag och i övrigt grundläggande ämnen som syftar till att alla elever ska komma in på gymnasiet. Det som skiljer sig utöver fotbollsträningen är att man förbinder sig att sköta skolarbetet. Sköter man inte skolan får man heller inte vara med och träna fotboll.
Marko Mitrovic som försvinner som ungdomsproffs till Chelsea i sommar är en spelare som har gått på Fotbollsakademin.
Fotbollsgymnasium
Det finns två olika fotbollsgymnasium i Malmö. Ett kommunalt på Borgarskolan och privatskolan Procivitas. Malmö FF samarbetar med båda. Träning bedrivs på stadionområdet 2-4 gånger per vecka. Även här är syftet att underlätta för talangfulla ungdomar att kunna kombinera fotboll och studier.
Zlatan Ibrahimovic och Marcus Rosenberg har båda gått på idrottsgymnasiet på Borgarskolan.
Fotboll på schemat
Under 1-2 timmar i veckan hjälper Malmö FF:s ungdomsledare till med idrottsundervisningen på skolor i Malmö. Målet är att uppmuntra till mer fysisk aktivitet och att låta ungdomarna få stifta bekanskap med klubben och föreningeslivet. De skolor som ingår i projektet är Örtagårdskolan (på Rosengård). Kroksbäckskolan och Lorensborgsskolan.
MFF:s studenboende på Kroksbäck
Malmö FF:s boende på Kroksbäck fungerar som ett slags studentboende och drivs i samarbete med MKB. Det finns plats för 11-12 spelare som har varsitt rum med gemensamt kök och hygienutrymmen. Det finns regler att följa och de har en husmor som håller koll på dem. Här placeras de unga spelare som värvas utifrån. De nya spelarna från Örebro, Jiloan Hamid och Dejan Garaca, bor i detta studentboende.