Staffan Tapper om sin nya roll i Malmö FF
I en intervju berättar Staffan Tapper för Himmelriket om sin nya roll som lagledare i Malmö FF. Han ger sin syn på hur vi ska undvika att köpa kompletteringsspelare och istället få fram fler egna talanger till vårt A-lag
Sedan årsskiftet har Staffan Tapper utöver jobbet som ungdomsansvarig i Malmö FF även tagit sig an en lagledarroll för A-laget. Himmelriket träffade Staffan för att ta reda på vad hans nya arbetsuppgift innebär.
- Det är mycket att vi ska försöka knyta ihop ungdoms- och seniorverksamheten och då är min funktion att vara en sorts länk emellan dem, vilket om man går tillbaka en tre, fyra år inte har varit så bra i MFF, berättar Staffan.
I den nya organisationen där man vill hjälpa fram fler egna talanger till A-laget kommer man att lägga mycket fokus på att minska steget från junior till senior. Man kommer att arbeta med ungdomarna så att de själva inte ska uppleva att steget är så stort.
- Pratar man juniorålder så konkurrerar man med 17-18-åringar, men så fort du blir 19 och senior så konkurrerar du med 19- och 35-åringar. Du får börja konkurrera på erfarenhet och rutin, inte bara på din talang säger Staffan.
Hur ska man göra rent konkret för att minska det här steget?
- Man kan ju förbereda dem i juniorlag, att få spela i U21-lag, att få vara med lite emellanåt, att ha spetsgrupper med spetsspelare som är ute och matchas hårt internationellt så att de verkligen testas ut och inte bara på hemmaplan i vår egen lilla ankdamm. Att de verkligen får känna på nivåer och motstånd som de kan räkna med när de ska ta steget upp.
Ser man till exempelvis 2007 års 16-års lag så vann de sin serie på ett överlägset sätt med 18 vinster på 18 spelade matcher och en målskillnad på 138-10. De är fullständigt överlägsna i sin åldersgrupp och behöver andra utmaningar för att testas och utvecklas.
Spetsgruppen är en viktig del i att förbereda de unga spelarna inför klivet upp till senior. I spetsgruppen finns mellan 14 och 18 spelare. De innehåller de bästa spelarna i varje åldersgrupp från 16 år till 19 år. Det är i stort sett landslagsspelarna i de olika åldrarna som ingår i denna grupp. Det är dessa spelare som är spetsen under A-laget. Om A-laget behöver lyfta upp någon spelare så är det ur denna grupp som man tar någon.
- Och det är den gruppen vi måste matcha på ett sätt så att de får tufft internationellt motstånd. Sen har vi den individiuella biten. Vi måste se varje spelare i den individuella utvecklingen, var han står och hur vi ska göra för att just den spelaren ska bli bättre.
En spelare som definitivt platsat i spetsgruppen är 16-årige Marko Mitrovic. Till sommaren lämnar han dock Malmö FF för att bli ungdomsproffs i Chelsea.
Hur ser du på det?
- Det är ju med blandade känslor. Som MFF:are skulle man ju velat se honom hela utvecklingen här hos oss och se honom på Stadion i en ljusblå tröja. Samtidigt är det ju en fantastisk chans för honom att bli köpt av en sån klubb som Chelsea och redan nu som 16-åring ha ett yrke som fotbollsspelare.
Men det finns ju inte många spelare som går den vägen som lyckas. Gör han verkligen rätt?
- Det är fult att prata om pengar, men naturligtvis så spelar det ju in i bilden. Spelaren får ju ett erbjudande som han inte kan stå emot och det är vad det handlar om.
Staffan har haft Marko i fotbollsakademien under tre år och tror mycket på honom.
- Den typen av spelare, den karaktären som Marko är så har han alla förutsättningar att lyckas. Han är stark och klok. Inte bara på planen, utan även utanför.
Finns det något Malmö FF kan göra för att behålla en spelare som Marko?
- Nej, inte när spelare och familj bestämt sig. Även om vi har kontrakt med spelaren och skulle kunna säga nej så finns det ingen anledning att ta den diskussionen.
Under senare år har klubben fått kritik för sin värvningsstrategi. Man har värvat en rad spelare som visat sig vara dussinspelare och inte ett dugg bättre än de talanger som redan funnits i klubben.
Hur ska den nya organisationen kunna hjälpa fram fler egna talanger?
-Samordningen mellan ungdoms- och senioravdelningen måste fungera för att man ska kunna se vad man vill ha, vad man behöver handla eller om vi har spelarna själva.
Ett exempel på detta är att om det behövs exempelvis en högerback till A-laget så ska man kunna få besked från ungdomssidan om denna typ av spelare redan finns i organisationen, kanske är utlånad eller scoutad. Finns inte spelaren i verksamheten så måste man köpa, men har man redan en spelare i föreningen som går att lära upp lika bra finns det ju ingen anledning till att handla.
- Det är med den kommunikationen jag kommer att sitta och brygga över de här frågorna. Så att vi på sikt kommer att ta bättre beslut.
Staffan förstår kritiken mot felköpta spelare, men tycker samtidigt att det är orättvist och lätt att kritisera med facit i hand.
- Oftast är det ju en efterkonstruktion, att man är efterklok. Så sade man ju inte när man köpte en spelare. För när man köpte spelaren så tyckte man naturligtvis att denne spelaren var bättre än de vi hade, sen har då historien visat att det kanske var fel.
Men låt oss säga så här säger Staffan;
- Vi ska ju producera så många duktiga fotbollsspelare så vi egentligen aldrig behöver köpa någon kompletteringsspelare utan ska vi handla så ska det vara riktiga spetsspelare som vi själv saknar.
Det är med en positiv känsla jag lämnar Malmö FF:s kansli. Solen skiner ute. Det känns bra att klubben satsar på sina ungdomar och Staffan Tapper känns onekligen som rätt man för detta uppdrag. Sen är det förstås en sak att det låter bra, den stora frågan är hur det verkligen kommer att fungera i praktiken. Ungdomsverksamheten är ju ett tålmodigt arbete, medan man i seniorverksamheten vill ha snabba resultat. Kommer ledning, tränare och fans ha det tålamod som krävs? Det är ett tufft jobb som ligger framför Malmö FF:s nya lagledare.
- Ja, det är svårt. De här bitarna ska ju inkorporeras i varandra. Att ha tålamod med en ung spelare och ge honom ett par år. Men det vill ju inte vår A-lagstränare. Han vill ha honom nu i eftermiddag, det är ju match på lördag, avslutar Staffan.